Jesenje filmske premijere kojima se radujemo

    20.08.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/jesen_filmovi_cover.jpg

     

    Jesen ima nekoliko dobrih strana. Da, upravo smo rekli jesen i dobre strane u jednoj rečenici, i da zaista pričamo o tom godišnjem dobu iako je još uvek leto. No, niže temperature su sve izvesnije i vreme je da malo po malo počinjemo psihički da se spremamo na to. Jedan od dobrih načina da se to uradi je da se setite da je jesen u filmskom svetu na neki način početak nove godine, početak sezone nagrada i vreme ispunjeno festivalima koji otkrivaju nove talente, donose nove naslove, nude nove priče. A i daje mnogo bolji izgovor za ostanak kod kuće. Leto ne toleriše kada propustite žurku i svitanje uz dobar ritam negde na reci, ali niske temperature su kao stvorene za to da ostanete u zamračenoj sobi, spremni da se transportujete u paralelni univerzum, dobijete odgovore na neka pitanja, postavite neka nova, oduševite se, rastužite, inspirišete, ohrabrite.

    Najavljeni filmovi donose sve to i komedije i dokumentarce i biografske filmove i postoji po neki novi naslov za ljubitelje svakog žanra. Neki naslovi su vam možda poznati jer ih već neko vreme iščekujemo pošto se o njima uveliko priča, dok su neki skriveni dragulji koji čekaju trenutak da zablistaju. Spremni da uskočimo u novu sezonu?

     

    “It Chapter Two”

    Početak prikazivanja: 05. septembar

    Režija: Andrés Muschietti

    Penyywise se vratio! Dvadesetsedam godina nakon što je Loser’s club imao jeziv susret sa zastrašujućim i zlokobnijim klovnom, grupa dobija poziv koji će ih ponovo sve okupiti. Kada čujete IT ends, klovn i poziv u istom plotu znate da se sprema ozbiljno jeziva priča koja će vas istovremeno držati magično prikovanim za stolicu i u želji da pobegnete iz bioskopske sale.

    “Untouchable”

    Početak prikazivanja: 2. septembar (HULU)

    Režija: Ursula McFarlane

    Oktobar 2017. obeležilo je gotovo simultano objavljivanje istraživanja koje su The New York Times i The New Yorker objavili na temu optužbi holivudskog producenta Harveya Weinsteina za seksualne napade i zlostavljanje, obnavljajući MeToo pokret koji je Tarana Burke prvi put pokrenula 2006.godine. “Untouchable” je iskren i dosta potresan dokumentarac koji daje glas žrtvama, omogućava im da progovore i razotkriva sistem koji je toliko dugo dozvoljavao i omogućavao Weinsteinu konstantne napade.

    “The Goldfinch”

    Početak prikazivanja: 13. septembar

    Režija: John Crowley

    Film je adaptacija istoimenog romana Donne Tart za koji je 2014. godine dobila Pulicerovu nagradu. U pitanju je bildungsroman (roman odrastanja) i prati glavnog junaka Thea Deckera koga upoznajemo kao klinca i pratimo njegov razvoj. Ključan momenat i knjige i filma je kada sa majkom odlazi u Metropolitan muzej kako bi njegova majka videla svoju omiljenu sliku „Goldfinch“ (češljugar), holandskog slikara Karela Fabriciusa. U muzeju se događa eksplozija, Teo završava sa ovom slikom u svom posedstvu što ga dovodi do čudnih ljudi i još čudnijih mesta, i u godinama koje slede i kroz koje ga pratimo kroz neverovatne avanture koje prolazi, pokušavajući da se pomiri sa događajima tog dana.

    “Hustlers”

    Početak prikazivanja: 12. septembar

    Režija: Lorene Scafaria

    Na prvom mestu uuubitačna ekipa. Jennifer Lopez, Cardi B, Constance Wu, Lizzo, Keke Palmer, Julia Stiles, Lili Reinhart. Vuhuuu! Na drugom, ovaj film je nešto kao moćni, ženski Robin Hud u striper svetu. “Avangers” samo sa moćnim, prelepim ženama. Bazirano na istinitoj priči, to jest događaju iz 2015. godine kada je Jessica Pressler objavila priču za New York Magazine o grupi striptizeta koje su tokom finansijske krize potkradale bogate Wall Street klijente. Jedva čekamo!

    “Ad Astra”

    Početak prikazivanja: 19. septembar

    Režija: James Gray

    Brad Pitta dugo nismo viđali na velikim i ekranima i onda boom! Za dva meseca dva filma. Ovaj put nešto sasvim drugačije od tarantinovske atmosfere. Pitt igra Roya McBridea, astronauta na zadatku da otputuje na opasnu misiju do poznatog kraja solarnog sistema u potrazi za svojim ocem (koga igra Tommy Lee Jones) koji je nestao pre nekoliko decenija. Pored lične važnosti, ova misija je možda i odgovor na tajnu opasnost koja preti ljudskom postojanju. Ne, space filmovi nam izgleda nikada neće dosaditi.

    “Judy”

    Početak prikazivanja: 27. septembar

    Režija: Rupert Goold

    Još ima tačno mesec dana do početka prikazivanja ovog filma a već se uveliko spekuliše da bi ovaj put čuvena rečenica “and the Oscar goes to…” za najbolju žensku ulogu mogla biti završena sa njenim imenom. Rene Zellweger kao Judy Garland, u biografskom filmu o poslednjoj godini života tragične holivudske ikone. Dok se bori sa menadžerima i ličnim demonima, pratimo Judy kako se priseća svojih početaka i uspona ali i dok se zaljubljuje u Mickey Deansa (Finn Wittrock) koji će postati njen peti muž.

    “Joker”

    Početak prikazivanja: 3. oktobar

    Režija: Todd Phillips

    Joaquin Phoenix u ulozi Džokera je definitivno nešto čemu se treba radovati. On je sedmi glumac koji je portretisao ovog Betmenovog neprijatelja, i jednog od voljenijih antiheroja. Međutim, sada sa malom razlikom. Ovaj put je film u potpunosti fokusiran na Džokera i njegovu evoluciju od usamljenog i propalog stand-up komičara Arthura Flecka do teroriste Gotama. Okej, malo pažnje sa maestralnog Phoenixa odvlači Robert De Niro, ali je to sasvim u redu.

    “Lucy in the Sky”

    Početak prikazivanja: oktobar

    Režija: Noah Hawley

    Lik Lucy Cole (koju u filmu glumi Natalie Portman) baziran je na životnoj priči astronautkinje Lise Nowak koja je dospela na naslovne strane svih novina kada je 2007. pokušala da otme tadašnju devojku svog bivšeg partnera i kolege astronauta. Lisa je vozila skoro 900 kilometara od Hjustona do Orlanda, premaskirana, sa perikom, i naočarama obučena u trenč mantil, i sa pelenama da ne bi gubila vreme na pauze za toalet. Film se fokusira na njen povratak na Zemlju posle duge misije, pri čemu uviđa da njena veza sa porodicom, prijateljima ali i stvarnošću nepovratno klizi.

    “Gemini Man”

    Početak prikazivanja: 10. oktobar

    Režija: Ang Lee

    Film o kome se uveliko priča zbog prilično naprednog korišćenja CGI tehnike, i mogućnosti da Will Smith zaista glumi sa sobom u različitim uzrastima. U ovom sci-fi trileru, Smith glumi nekadašnjeg profesionalnog ubicu koji je sada meta mlađeg sebe, svog agilnijeg, spremnije, mlađeg klona, koji je sposoban da predvidi svaku njegovu misao i pokret. Ukratko, Will Smith vs. Will Smith u ozbiljnoj akciji.

    “The Lighthouse”

    Početak prikazivanja: oktobar

    Režija: Robert Eggers

    Ovo ostvarenje nam stiže u drugoj polovini oktobra, ali sama činjenica da Robert Pattinson i Willem Dafoe igraju rame uz rame, čini da se već uveliko priča o ovom filmu. Crno-belo, snovito i pomalo, grozničavo ostvarenje donosi priču o dva čuvara svetionika u Novoj Engleskoj koji polako gube zdrav razum dok ih progone sve češće i intenzivnije noćne more.

    “Maleficent 2:

    Mistress of Evil”

    Početak prikazivanja: 17. oktobar

    Režija: Joachim Ranning

    Mračna čarobnica Maleficent (Grdana) se sa svojim savršenim tenom i predefinisanim jagodicama vraća za nastavak ove anti-bajke. nekoliko godina nakon prvog dela, Maleficent (Jolie) živi u miru i “sreći” kada Aurora (Fanning) i princ Filip (Harris Dickinson) objave veridbu što znači samo jedno… početak nove drame. Nije da smo na strani „lošijeg“ ali osećamo kada Maleficent kaže: „Love doesn’t always end up well…“  A i Jolie-Pfeiffer dinamika je genijalna.

    “The Addams Family”

    Početak prikazivanja: 07. novembar

    Režija: Conrad Vernon, Greg Tiernan

    Adamsovi dolaze u Nju Džersi, i to kao 3D animacija. Apsolutni sudar svetova i kako trejler obećava, dosta zabave. Glasove daju: Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Oscar Isaac, Finn Wolfhard, Snoop Dog. Da čujemo pucketanje prstima!

    „Harriet“

    Početak prikazivanja: septembar

    Režija: Kassi Lemons

    Cynthia Erivo igra američku heroinu Harriet Tubman u biografskoj priči koja prati njen uspon od dana ropstva iz kog je pobegla, do lidera abolicionističkog pokreta. Istorija koja se ne viđa često u udžbenicima.

    Saznaj više:
    Povezani članci: