Komedije koje će vas naterati da na trenutak ili dva zaboravite na sve što se dešava oko vas

    18.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/komedije-cover.gif

    Ne znam za vas ali za mene je ovo postala svakodnevica: posao od kuće, a zatim filmovi i serije. Od one svakodnevice od pre razlikuje se samo po odlasku na posao. Eto, živim dosadan život. Ali hej, ni to nije tako loše ako uspemo da se organizujemo. Poenta je da napolju ne šetaju zombiji ali se nalazimo u situaciji kada treba da pokažemo odgovornost, a ne inat. I tu postoji ta mala ironija: iako ovo što se dešava ne zavisi od nas, izgleda da upravo od nas zavisi koliko brzo će se završiti. Ako ste od onih kojima je teško da dugo budu sami sa sobom možda su ovi filmovi pravo rešenje. Nisam ih birao po nekim listama, niti nasumično: jednostavno ovo su filmovi koji mene uvek oraspolože i nasmeju. Ako takav efekat postignu i na vas – super! Ako ne, sigurno i sami imate svoje favorite koje možete da izvučete ovih dana. I da završimo ovaj uvod sa legendarnom stihom iz pesme kojom se završava „Žitije Brajanovo“ (koji ćete pronaći na ovoj listi): always look on a bright side of life! Ne znam za vas ali ja ću se svakako večeras nakon 20h podsetiti nekog od ovih filmova.

    „Neki to vole vruće“ 

    Ako neko nije gledao ovaj legendarni film onda treba da se prvo zapita, a zatim da sedne i da ga pogleda odmah! Zaplet je sledeći: dva muzičara slučajno prisustvuju ubistvu i pokušavaju da pobegnu iz grada kako ih se ne bi dočepala mafija koja ih juri jer su svedoci. Jedini način kako da pobegnu neprimećeni jeste da se maskiraju i pridruže ženskom bendu koji polazi na turneju. I kada ga odgledate pitaćete se zašto to nisam učinili ranije i da li je moguće da je neko pre ovoliko godina snimio ovako nešto.

    „Deveruše“

    Prvi film koji je prikazao žene kako rade stvari koje ste do tada imali prilike na filmu da vidite samo u izvedbi muškaraca. I to je pomalo poražavajuće imajući u vidu da je film snimljen 2011. godine. Ali sve žene u ovom filmu su iskoristile svoju slobodu na najbolji mogući način. Smejaćete se, smejaćete se, smejaćete se opet.

    „Smrt joj lepo stoji“

    Ljudi verovatno nikada nisu pomislili da Meryl Streep može biti ovoliko smešna. A u ovom filmu je sve smešno i  fantastično i prenaglašeno i campy. Možda se neko na kraju i zapita da li bi zaista poželeo da ostane zauvek mlad kada odgleda „Smrt joj lepo stoji“. Slušajte, ja mislim da znam svaku repliku iz ovog filma pa je možda red da ga uključim ponovo da proverim da li sam nešto zaboravio.

    „Žitije Brajanovo“

    Subverzivan, genijalan, neprevaziđen. Pajtonovci su uzeli najsvetiju hrišćansku figuru i napravili satiru kojom su naterali svakog čoveka da se nasmeje, a zatim i zapita: da li smo zaista ovakvi? Ovde je sve toliko parodično ali samo zato što je u neku ruku toliko istinito. Mi smo oduvek bili jedna velika parodija. „Uvek gledajte na svetliju stranu života“. 

    „Četiri venčanja i sahrana“

    Neki misle da se nikada ne treba venčavati. Ali jasno vam je da ako odlepite za nekim ove teorije padaju u vodu. A dok idete do oltara sve situacije koje mogu se dese izgleda da su urnebesno smešne. Bar sudeći po ovom filmu. Obavezna lektira za ljubitelje engleskog humora. I iako je u pitanju komedija ovde postoji i scena koja je možda jedna od najdirljivijih ikada. 

    „Klub prvih žena“

    Elise: I drink because I am a sensitive and highly strung person.

    Brenda: No, that’s why your co-stars drink.

    Ovo je samo jedan od genijalnih dijaloga u ovom filmu! Goldie Hawn, Bette Midler i Diane Keaton su fenomenalne i svako mora ovaj film da odgleda bar nekoliko puta i da shvati da su nekada ciljevi u životu potpuno pogrešno postavljeni, iako na početku izgledaju sasvim ispravni. Odoh sada da pijem jer mi Guns N Roses dolaze u goste.

    „What’s Up Doc?“

    Sve što može da krene pogrešno krenuće pogrešno u ovoj komediji zabune. Najgenijalnija stvar celog filma jeste glumačka postava ( i to sporedni glumci) i ne možete da ne umirete od smeha dok gledate Madeline Kahn u svakoj sceni u kojoj se pojavljuje.  I zapamtite: u ovom filmu ništa nije onako kako izgleda.

    „The Birdcage“

    Gej par. Njihov sin. Hetero par. Njihova ćerka. Sin i ćerka se zaljubljuju, odlučuju se na brak, ali… Ćerka je zaboravila da svojim konzervativnim roditeljima pomene sitne detalje, kao što su… gej roditelji njenog budućeg muža. I sama premisa je smešna. Zamislite kakav je tek film jer ništa u njemu ne ide po planu. Nathan Lane i Robin Williams su fenomenalni, njihove uloge ovde nikada nećete zaboraviti. Ne propustite!

    „Ima li pilota u avionu?“

    Najgluplji i najbanalniji fazoni koje možete da zamislite. Politički nekorektne šale. Preglumljivanje na kvadrat. I sve ovo savršeno funkcioniše! Jer da nije bilo ovog filma verovatno mlađe generacije ne bi imale „Mrak film“ ili bilo koju drugu parodiju. 

    „Špijuni“

    Jedna od zaista smešnih komedija snimljenih poslednje decenije. Melissa McCarthy i reditelj Paul Feig izvlače jedno iz drugog ono najbolje, a to je: smeh. Puno smeha! I film koji zna šta da radi i kako da na pravi način iskoristi komičnog genija kao što je Mellisa.

    „Silom dadilja“

    Samo nemojte da odmahujete glavom na još jedan crno-beli film molim vas. Ovo je komedija koja je verovatno postavila standarde svima ostalima. Iz situacije u situaciju stvari se menjaju takvom brzinom i sa takvim komičnim raspletima da nećete verovati da gledate nešto snimljeno pre 80 godina. Hej, u filmu se pojavljuje leopard. Odnosno dva. Ali da vam ne objašnjavam – pogledajte sami.

    „Dnevnik Bridžet Džons“

    Ako se neko nije pronašao u sceni u kojoj Bridžet sedi na kauču u pidžami, pije alkohol i peva „All By Myself“ od Celine Dion onda ne znam šta ste radili u životu i da li ste ga proživeli kako treba. I da, ja kontam i njene probleme sa kilažom, i ljubavne jade, i duboke gaće, i odluke kojih se ne drži, i prijatelje pune saveta, i falširanje. Što znači da je i moj život smešan kao i njen?

    „Avanture Prisile, kraljice pustinje

    Niste mislili da vam u životu treba film o 3 drag kraljice koje sedaju u autobus i kreću na putovanje po Australiji dok pevaju ABBA pesme? E pa treba vam! Verujte mi! I budite spremni da dobijete podjednako topline od ovog filma koliko ćete dobiti smeha. Film koji je bio daleko ispred svog vremena.

    „Preko palube“

    Bogatašica koja zlostavlja svog radnika i ne plati ga ali zatim padne preko palube svoje jahte i doživi amneziju, a radnik je prepozna na vestima i odluči da je odvede kući da mu pomaže oko domaćinstva i dece kako bi mu otplatila dug? Da, to je zaplet. I sve ono između je urnebesno! Goldie Hawn i Kurt Russel će vas naterati da ih volite čak i u trenucima kada scenario ne funkcioniše.

    Saznaj više:
    Povezani članci: