Da li nova adaptacija „Gordosti i predrasude“ znači i povratak romantike

16.10.2024.
RECOMMENDED

Svaka generacija ima kulturološki trenutak koji je oblikovao na neki način. Moja ima čuveni hand touch kojim je Mr. Darcy prećutno, u deliću sekunde, iskazao svoja osećanja prema Elizabeth Bennet. Za onu stariju generaciju, adapracija Pride and Prejudice koja je bespovratno odredila bila je ona iz 1995. godine. Netflix sada priprema novu verziju, i to ne filmsku već televizijsku. Daisy Edgar-Jones postaće lice koje će sada svi vezivati za čuvenu protagonistkinju Jane Austen. Još važnije, Dolly Alderton potpisaće scenario. Da li onda možemo da očekujemo povratak romantike – na ekrane i među generaciju Z, koja je odavno prestala da neguje istu?

daisy edgar jones3 jpg

In Dolly we trust

Dolly Alderton autorka je memoara Everything I Know About Love. Dolly je, stoga, odgovorna za sve što ja znam o ljubavi. Zato verujem da će i svima koji budu gledali seriju uneti onu dozu beznadežne romantike koju smo negde usput, između brojnih situationships i sličnih pošasti savremenog doba, izgubili. Engleska autorka napisala je jednu od retkih self-help knjiga koja to čak i nije. Everything I Know About Love je zaista samo zbirka njenih životnih anegdota, od kojih neke možda i nisu istinite, ali su nesumnjivo autentičan prikaz svega onoga što jedna devojka može proživeti na svom emocionalnom putu razumevanja ljubavi, prijateljstva, identiteta i uopšte, razumevanja sopstva.

Ko bi, onda, bolje napisao scenario za ljubavnu priču koja se dotiče svega toga? Ne samo to, nego iskreno verujem da niko kao Dolly ne bi mogao tu viktorijansku priču da smesti u kontekst savremenog shvatanja ljubavi i romantičnih odnosa, i da odvažno kaže – vidite kako ljubav može biti lepa!

pride and prejudice

Možda je kliše, ali to ne menja činjenicu da je podjednako neophodno. U doba kada situationships postaje dominantan oblik odnos u koji mladi stupaju, a njihov cinizam prema ideji ljubavi i romantike bespovratno raste, Dolly Alderton bi svojom interpretacijom Pride and Prejudice mogla da donese zaokret u pop kulturi kakav dugo već iščekujemo.

Može li Paul Mescal da bude novi Mr. Darcy?

Javnost se već oglasila – internet zajednica insistira da se Daisy i Paul Mescal ponovo nađu u romantičnom duetu na ekranima. Iako nije objavljeno ime glumca koji će preuzeti (nimalo lako) nasleđe koje je ostavio Matthew Macfadyen u filmu iz 2005. godine, zbog dinamike koju su uspostavili u seriji Normal People. Iako je irski glumac pokazao zavidan potencijal u tumačenju emotivno kompleksnih likova, da li je dorastao ulozi engleskog aristokrate, ostaje i dalje upitno.

pride and prejudice,

Foto: Instagram, IMDb

Saznaj više:
Povezani članci: