Sve uloge hrane u filmu zbog kojih momentalno ogladnimo

    05.04.2022.
    RECOMMENDED

    Hrana i filmovi idu zajedno, a sa razvojem streaming platformi, nekako su postala neodvojiva iskustva: film ne puštamo dok sebi ne obezbedimo nešto šta nam se uz taj film baš jede i obrnuto. Ova simbioza uopšte ne čudi, s obzirom da oba su oba iskustva duboko intimna i čulna. 

    Ali šta je sa svim kadrovima hrane na filmu? Onim koji traju svega nekoliko sekundi ili minuta, a baš tu scenu učine ikoničnom?

    Hrana na filmskim ostvarenjima igra značajnu ulogu. Ona može biti nosilac razne simbolike i imati različitu konotaciju: može da bliže opiše junaka, definiše scenu klasno, geografski, a njeno konzumiranje razotkriva ljudske karaktersitike i odnos sa onim sa kim ste za stolom. Ona može uticati da neka scena bude sočnija, zanimljivija, seksi, ili da otkrije neko njeno dublje značenje. S toga, hrana je odlično filmsko sredstvo koje povezuje svet na filmu sa svetom onog koji taj film gleda. 

    U nastavku se prisećamo nekih omiljenih ukusnih kadrova koji su učinili da određene recepte odmah preselimo u kuhinju ili da milkshake dobije potpuno novo značenje. 

    PECIVO IZ BREAKFAST AT TIFFANYS 

    Koliko puta ste šetajući i razgledajući izloge rešili da u omiljenoj obližnjoj mirišljavoj pekarici ugrabite parče omiljenog peciva za grickanje baš zbog ove scene? Šarmantna Holly Golightly i otvarajuće sekunde čuvenog filma Breakfast at Tiffanys aludiraju na važnost i lepotu sitnih svakodnevnih užitaka koji postoje samo zbog nas, poput šoljice kafe ili komada omiljenog kroasana. Gledajući ovu mini scenu, uz pomoć jednostavnih elemanata u potpunosti možemo da uhvatimo njenu atmosferičnost: miris danskog peciva i osećaj zgužvane kese pod rukama dok kroz sunčane naočare promatramo izloge. Možda je baš ova scena predvidela trend koji će decenijama kasnije zavladati Instagramom: hiljade i hiljade fotografija savršeno ukomponovanih kombinacija upravo – peciva i kafe. 

    KOLAČI U MARIE ANTOINETTE 

    Kraljica je obožavala slatkiše i to verovatno znaju svi, čak i oni kojima istorija Francuske nije toliko bliska. Marija Antoaneta bila je poznata po svojoj ljubavi prema slatkom, glamuroznim haljinama i predivnim cipelama, ali i tome da „nije bila dovoljno ozbiljna za jednu vladarku“, jer se nije preterano udubljivala u politički kontekst oko sebe.  Obožavala je da jede kolače za doručak i imala je svog kuvara koji je bio zadužen samo za spremanje čokolade. Zbog svega ovoga njen lik je ostao zapamćen i misteriozan, a film Sofie Coppole u kom glavnu ulogu tumači Kirsten Dunst, vrlo je slikovito prikazao kako je život kraljice mogao da izgleda. Jedna od najupečatljivih scena – naravno ona sa slatkišima. 

    MILKŠEJK OD DOLARA U PULP FICTION 

    Scena milkšeja sa višnjicom na vrhu je jedan od najprepoznatljivijih u filmu. Vincent tvodi Miu Wallace na večeru kkao uslugu Marcellusu. Završe u Jack Rabbit Slimsu, gde uživaju u večeri. Ovaj film pun je referenci čiji su nosioci upravo burgeri, milkšejkovi, piva i ostali elementi brze hrane. Vincent izgovara rečenicu „Da li si upravo naručila milkšejk od pet dolara” . Nakon toga, otpije gutljaj i izgovara “Ne znam da li vredi pet dolara ali je baš dobar”. Neka tumačenja kažu da milkšejk predstavlja upravo Miju: primamljivu, slatku ali teško osvojivu, dok drugi predlažu da jednostavno simbolizuje nešto što je preskupo uprkos vrednosti koju nosi. Treći ipak sugerišu da je u pitanju element scene koji je tu da naglasi flert i opuštenost susreta. 

     MARGARITA U EAT PRAY LOVE 

    Njeno visočanstvo pica! I to pravo iz Napulja. Svako ko je posetio ovaj čarobni grad i gastromonski raj kada je italijanska hrana u pitanju sigurno je posetio čuvenu piceriju L’Antica Pizzeria da Michele gde se prvi najbolja orignalna margarita. U sceni iz filma Eat, Pray, Love je pravo uživanje gledati Juliu Roberts koja tako slasno razvlači kačkavalj sa pice. Ali ono što je još važnije ova scena očitala nam je važnu lekciju o tome kako u određenim stvarima treba uživati bez griže savesti. Julia svojoj drugarici ovde objašnjava kako ne treba da broji kalorije i sudi svom izgledu i seksipilu na osnovu muške perspektive. 

    CEO FRIŽIDER IZ 9 1-2 WEEKS

    Ovo je verovatno jedna od najseksi scena u istoriji kinematografije. Defitnitivno film u kom su paradajz, jagode, jaja i med dobili jedno sasvim novo značenje. 

    SVA HRANA U SVIM MIYAZAKIJEVIM FILMOVIMA

    Najslađe za kraj. Ne znamo kako im to polazi za rukom, ali hrana iz svih animiranih filmova čuvenog Japanca, iako je nacrtana instant izaziva apetit. Bilo da govorimo o ramenu iz filma Ponyo, palančinkama iz Kiki’s Delivery Service ili slanina i jaja iz Howl’s Moving Castle. Ono što je najtužnije je, što zaista retko možemo da rekreiramo ove specijalitete ali možda je baš u tome i njihova čar. Ali ukoliko ipak želite da se oprobate u ovoj kuhinji, internet je pun recepata upravo iz ovih crtaća. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: