Coffee table knjiga ili enciklopedija? Rihanna je objavila knjigu na preko 500 strana

  16.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/riri_cover.jpg

  Rihanna je legenda. Tu nema dileme, i u eri prezasićenosti social-media ličnim brendovima, i preklapanjima karijera i pozicija, u toj meri da jedno lice vidimo na pet različith projekata u dva dana, Rihanna i tu ostaje klasa za sebe. Nije ni Taylor Swift (kojoj šta god radila nekako ništa ne verujemo) niti svepristuni mother spirit Beyonce.

   

  Šta god da pokrene, ostvari ili obuče, Rihanna nas podseti iznova da je tu, da sve vidi i sve prati ali je njeno mesto negde stvarno izvan uobičajenih tokova, i kao da ostaje potpuno neometena alarmantnim stepenom svoje poznatosti.
  E pa, ta legenda je u poslednje vreme, tačnije poslednjih pet godina, intenzivno radila na najnovijem projektu koji će veoma brzo ugledati svetlo dana. Nije singl, nije Fenty kolekcija, nije ni još jedan Amazon Prime underwear show. Ovaj put je u pitanju knjiga „Rihanna“, “vizuelna autobiografija” koja izlazi 24. oktobra, ima preko 500 strana, više od 1000 fotografija i teška je 6.5 kilograma. Takoreći, Riri enciklopedija. Udarila je pečat na gotovo svaki segment popularne kulture – muziku, film, modu, i bilo je pitanje trenutka kada će i izdavaštvo doći na red.

   

  Ako je suditi po videu koji je shareovala na Instagramu Rihannini fanovi, ali i svi ostali, su više nego spremni da dočekaju stotine nikada pre objavljenih fotografija i nikada viđenih outfita. Brzim prelistavanjem primetili smo sve što znamo i obožavamo kao što su gigantski pernati look za Crop Over festival na Barbadosu, nezaboravni look za Met Gala 2015. koji potpisuje Guo Pei i Dior Haute Couture haljina sa Kanskog festivala 2017. ali i mnogo toga što stvarno nikada nismo videli do sada. Knjiga uključuje i brojne fotografije, ne samo Riri nego i modne elite kao što su Anna Wintour, Cara Delevingne, Edward Enninful, Karl Lagerfeld, Donatella Versace, i drugi. Ukratko, poslastica.

   

  Svakako, stigle su i prve primedbe, poput one da “autobiografija” ipak možda treba da podrazumeva malo više teksta, ali je Rihanna, trezveno, direktno i konkretno, kao i uvek do sada, na launch žurci u Guggenheimu rekla: “moji fanovi su mladi, i imaju ADD (poremećaj pažnje). Budimo realni, radije bi gledali fotografije nego čitali.” Dodajući i to da je ovo svakako projekat u kom mogu svi da uživaju. Ona zato što deli intimne momente, uspomene i životnu priču, a obožavaoci mogu da se podsete nekih momenata u kojima su možda i učestvovali, ili da prvi put budu deo nečega što je do sada bilo zatvoreno za javnost. Druge “kritike” su došle baš a propo tog deljenja „životne priče“ i toga da se ne dobija pravi “autobiografski” uvid u njen život pogotovo barbadoske dane, i početke. Malo porodične istorije, malo nje kao Robyn i brz skok u turneju iz 2011. godine. U prevodu, prikazana je iz perspektive onoga što jeste danas, Rihanna sa velikim najvećim R, pa tako čak i one fotografije koje su u teoriji “behind the scenes” i “off-duty” na safariju, jahti, dok pliva ili jede, ipak izgledaju kao perfektno fotošopiran život. Well, njena knjiga može da je predstavlja kako hoće, ne? A i nije da će to umaniti prodaju, naprotiv, pre-order liste se pune rekordnom brzinom.

   

  Ako ništa drugo, barem znamo koji će biti još jedan siguran eksponat u Rihanna muzeju koji Mia Amor Mottley, premijerka Barbadosa, planira za blisku budućnost. Rihanna bi pored knjige zaista uskoro mogla da dobije sopstveni muzej, jer kako premijerka smatra, bio bi i više nego red da se njen lik i delo ispoštuju formiranjem stalne kolekcije i kulturne atrakcije, koja bi bila višestruko korisna. I za Barbados u pogledu turizma, i za Riri (mora se priznati da je prilično kul imati 30 godina i muzej posvećen sebi), a i za nas ostale da konačno kada kažemo “Rihanna institucija” to stvarno to i znači.

  Saznaj više:
  Povezani članci: