Dobrodošlica septembru: Knjige bez kojih ne možemo ovog meseca

10.09.2023.
RECOMMENDED

Verovatno se više ne nalazite na plaži, listajući časopis dok talasi šušte u pozadini. Srećom pa postoji bezbroj razloga da se radujemo povratku u grad, a jedan od njih je otrčati do omiljene knjižare i odabrati knjige koje će nam olakšati ovaj prelazni period u septembru. 

Ruka u vatri – Staša Bajac

ruka u vatri za sajt

Režiserka Staša Bajac nedavno je izdala debitantski roman Ruka u vatri koji meša žanrove i stvara snažan prikaz savremenog društva. Priča o novinarstvu, kriminalu i ljubavi, perceptivno prikazuje različite kulture i mentalitete i stvara iznenađujuće poređenje između Balkana i Zapada. Po rečima autorke, roman je posvećen neustrašivim ženama na ovim prostorima i prva je knjiga na našem spisku čitanja ovog septembra.

Gledajte kako plešemo – Lejla Slimani

380298 w 1200 1200px.jpg copy

Gledajte kako plešemo je drugi deo trilogije u kojoj se autorka obračunava sa svojom porodičnom istorijom. Lejla Slimani putuje kroz vreme opisujući postkolonijalni Moroko 1968. godine i generaciju njenih roditelja kroz priču o porodici Belhadž. Dok roditelji Amin i Matilda proživljaju spoljašnju sliku uspeha i ličnu nesreću, deca Ajša i Selim se po prvi put suočavaju sa realnošću korumpirane države i svojih mladalačkih ideala o jednakosti. Da li će u ovom raskoraku uspeti da nađu svoje ja?

Poznata po svojim surovo iskrenim pričama o ženskom iskustvu i stege patriharjalnog društva, autorka ispituje konzervativizam, odrastanje i porodičnu traumu u romanu koji će vas sigurno oboriti s nogu.

Jednostavna strast – Ani Erno

jednostavna strast vv 55028 1

Ani Erno je francuska književnica koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost 2022. godine. Ukoliko niste još pročitali neki njen roman, izdavačka kuća Štrik je nedavno prevela više njenih knjiga, između ostalog i Jednostavnu strast.

Ovu knjigu možete završiti za jedan dan s obzirom da ima samo 68 strana. U pitanju je priča koja više podseća na tok misli nego na tipičnu radnju jednog romana i prati glavnu junakinju iz Pariza, čije ime ostaje neotkriveno, tokom afere sa oženjenim muškarcem o kome takođe ne saznajemo mnogo. Suština priče jeste “strast, a ne njen predmet.” Kroz bolnu ljubavnu aferu kome nadolazi predvidljiv kraj, Ani Erno otkriva priču o ženskom stidu i oslobađanju. 

Kratki čudesni život Oskara Vaoa – Džuno Dijaz

Oskar Vao naslovna

Džuno Dijaz je za ovaj roman dobio Pulicerovu nagradu za književnost 2008. godine. Uz duhovitu i dirljivu priču o Oskaru, mladom štreberu iz geta, i putovanju njegove porodice iz Santo Dominga, autor je stvorio autentičan prikaz dominikansko-američkog iskustva i postavio pitanja o opasnim stereotipima o maskulinitetu. Kratki čudesni život Oskara Vaoa vas neće ostaviti ravnodušnim. Ukoliko vas ponese njegov svet, predlažemo i This Is How You Lose Her od Dijaza, koji trenutno nema prevod.

Vera, nada i krvoproliće – Nik Kejv i Šon O’Hejgan

knjiga pretprodaja vera nada i krvoprolice nik kejv arete foto3 38162

Za razliku od prethodnih novela na spisku, Vera, nada i krvoproliće je prikaz dijaloga između dva izvrsna muzičara nastalo iz preko četrdeset sati intimnih razgovora o umetnosti, prijateljstvu, muzici, veri, egu i kreativnoj sili. O’Hejgan se nalazi u ulozi novinara, dok Kejv odgovara najiskrenije što može u potrazi za smislom. 

Ukoliko vam je potreban predah od romana i ljubitelj ste Nika Kejva, Vera, nada i krvoproliće se čita kao jedan dugačak intervju podeljen po sekcijama i različitim temama i predstavlja filozofsku meditaciju o životu i smrti. 

Saznaj više:
Povezani članci: