Pravda za Jolene: Vidi šta su ti uradili od pesme, Dolly

    30.03.2024.
    RECOMMENDED

    Pre više od pedeset godina, Dolly Parton je posvetila najlepšu pesmu ljubavnici svoga muža, da li je ikad iko uradio tako nešto?

    Vamp južnjakinja

    Zvezda country scene, Dolly Parton, snimila je more hitova, ali joj je hit Jolene obezbedio status dive globalne pop kulture. Pesma je za ovih pola veka postojanja menjala aranžmane, žanrove i izvođače i iznova fascinirala. Ali, ko je crvenokosa lepotica o kojoj Dolly peva?

    Snapinsta.app 431164032 1429721237631976 1899705180298951921 n 1080

    Dvadeset godina nakon nastanka pesme, na jednom izvođenju je ispričala da je Jolene bankarka koja je bacila oko na njenog muža, ali sa tom vremenskom distancom od događaja mogla je sa lakoćom i da kaže da je sačuvala brak od „divlje mačke“. Sigurno nije bilo lako, a to najbolje zna hiljade žena koje su se kroz pesmu identifikovale sa Dolly. Ipak, fascinantan je način na koji se obraća suparnici kroz pesmu dok opevava njenu vanserijsku lepotu i preklinje je da odustane. Ključna reč je „preklinje“ jer samo kroz nju može da se oseti taj očaj nemoći koji u stopu prati osećaj da „tvoja sreća zavisi od nekoga“. Za Dolly prelepa Jolene je samo entitet iskušenja za njenog voljenog muža, a ne izvor gneva, mržnje i ljubomore. A šta je sa mužem kome je u startu odlučila da oprosti? Pa i Dolly zna da bez Jolene, to bi sutra mogla biti neka Billy Jean ili Malory. Možda čak: Becky with the good hair.

    Jolene (Dolly) vs Becky (Bey)

    Za svoj prvi country album, o kome svi pričaju ovih dana, Beyonce je odlučila da snimi cover baš za ovu kultnu stvar. Kompletnom hajpu je doprinelo oduševljenje Dolly koja o svojoj mlađoj koleginici govori u superlativu ističući nesporne kvalitete, skoro kao što je onomad isticala Joleneine. Ok, Bey je diva, što je još jednom potvrdila i skorašnjom Renaissance turnejom. Kako sama kaže, album Renaissance za nju predstavlja konačno prihvatanje sebe, bez sujete i opterećenja kakva je iz tuđe perspektive. Izgledalo je da je stvarno to ta nova Beyinkarnacija.

    Ali ipak, njena interpretacija teksta govori da ipak nije prevazišla neke stvari, a svi znamo da Beyonce i nije tako slatkorečiva kao Dolly kada peva o ljubavnici svoga muža. Zato je i Becky najverovatnije najomraženije mimsko biće pop memeologije, jer se i danas pitamo ko je ta žena koja se drznula da poremeti balans power couple-a. Znamo samo da ima lepu kosu, a spekulisalo se da je u pitanju dizajnerka Rachel Roy, dok druge teorije zavere tvrde da je to ipak Gwyneth Paltrow, a možda čak i Rihanna. Danas je ta Becky zapravo Jolene i Beyonce je ne preklinje, ona je „upozorava“ da odustane.

    dolly beyonce

    Jay Z, trepni dva puta ako si otet

    Carters brak je odavno javna stvar, a čuveni zaplet koji uključuje još jednu žensku osobu je nekako postao lajt motiv u Bey diskografiji. Imamo pesme prebojene kako patnjom zbog povređenosti, tako i ljutnjom zbog izdaje. Ogoljena emocija gotovo uvek napravi hit jer je lako prepoznatljiva, pa je pored genijalnog vokala i muzičkog aranžmana, moć identifikacije najbolji recept za uspešnu pesmu.

    Ono što malo brine jeste zastranjivanje, pa na momente zaboravljamo ko je prava Beyonce, jer je novi identitet izgradila na arhetipu prevarene supruge koja ipak odlučuje da zadrži tog nevernog čoveka. A neverni čovek opstaje kao trofej i obeležena teritorija. U Bey verziji Jolene imamo stih u kome kaže I raised that man, I raised his kids, I know my man better then he knows himself.. objektivizujući „tog čoveka“ posesivnim tonom. To je ta jednosmerna borba u kojoj se pomalo prešla granica onog Dollynog politički korektnog ophođenja prema drugoj ženi.

    Možda se između ove dve verzije najviše mimoilaze lične perspektive, pa će tako Dolly danas zvučati malo više kao kompleks niže vrednosti naspram Beyonce kompleksa više vrednosti. Bey je naoštrila svoju kaubojsku šimiku i vrlo je netolerantna prema konkurenciji koju naziva očajničkom (There’s a thousand girls in every room that act as desperate as you do..). Preovladava preteći ton i pasivna agresija usmerena ka drugoj ženi, što je ideološki korak nazad u poslednjem talasu Bey – feminizma kog definiše motivišući ritam numere Who Run the World?

    Ovoga puta, Beyonce je odlučila da bude samo Creole banjee bitch from Louisianne.

    Podsetimo se drugih Jolene covera:

    Fotografije: Pinterest, Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: