Dve domaće pesme važnije od tri svetske zvezde

    25.08.2023.
    RECOMMENDED

    Morao sam da udarim bekspejs na nekoliko stotina svojih reči. Nije da mislim da mi je svaka zlatna, ali biram ih pažljivo koliko mogu, pa mi nije bilo pravo.

    Nije bilo strašno, menjao sam i veće planove zbog manjih razloga.

    Zgotovio sam priču o tri velike svetske zvezde i hteo da pokrenem teoriju zavere, spremio svoj šeširić od aluminijumske folije. Tri pop princeze koje su fabrikovane na isti način, kroz dečije televizijske hit serije, objavljuju u istom danu muziku!? Slučajnosti se dešavaju, ali nešto u ovu ne verujem! Pre će biti da ulazimo u eru u kojoj sve kampanje pokušavaju da ponove Barbenheimer pomamu, da od više naslova naprave jednu vest. Kad pop zvezda izbacuje nešto novo je interesantno, ali da tri u istom danu objave muziku – to je potencijalno spektakl.

    Pisao sam i ranije o univerzalnom dogovoru da nova muzika izlazi petkom u ponoć po lokalnom vremenu, što je i razlog za termin ove kolumne upravo petkom. Ali, ako ste ArianaMiley ili Selena, pišete svoja pravila. Njihove nove pesme biće ipak objavljene po američkom satu, nama tek ujutru. Iz našeg fokusa ne ispadaju zbog kašnjenja, već zato što je na našem nebu zasijalo nešto novo i, tvrdim, vredno vaše pažnje! 

    Na TikToku nedeljama gledam tizere za pesmu koja zavređuje pažnju samim titlom. „Nazovi nekog osim dilera“ prati interesantna estetika koja spaja lo-fi i trendove koji su stigli i do nekih naših zabavljača. Cela pesma daleko je bogatija nego što je uz kratki video moglo da se nasluti. Plesna je koliko i potresna, beskrajno duhovita. Napravila ju je devojka iz BiH koja muziku objavljuje pod imenom Vimoksha. Upravo joj sipam oduševljenje u DM i pokušavam da objasnim da sam zbog domaćeg izdanja ovako bio uzbuđen na primer 2009. godine kada sam prvi put čuo NipplePeople.

    Ljubazno je primila komplimente i obećala da ćemo sutra nastaviti razgovor, nakon što mi pošalje životopis i više informacija. Razmenili smo nekoliko poruka tokom kojih je uspela da najavi „još ozbiljnije“ pesme narednog meseca i rekla da za jednu od njih već sutra snima spot!

    Druga, podjednako najvažnija pesma ove nedelje je „Kriva“. Njena autorka je Olivera Popović. Kako kroz bendove, tako i solo projektom Oli Pop, dela na domaćoj sceni više godina. Možda znate njen muzički izraz, ali i da svoje platforme koristi za razgovor o mentalnom zdravlju. Verovatnije je da se tek upoznajete sa njom, pa evo onda i malog upozorenja. Iako je pevljiva i vrcava, nemojte se zavarati da je reč o lakim notama i lakim temama, jer postoji trenutak tišine koji udara u stomak, posebno ukoliko ste na bilo koji način bili žrtva nasilja. Bira temu koja je nažalost aktuelna, a obrađuje je na način koji, nadam se, hrabri i osnažuje one koje bivaju ugrižene za obraz na sred ulice.

    Obe pesme, kao i drugi noviteti, nalaze se na Buro. x Vojkan Bećir playlisti! Ukoliko je jednim klikom na plusić dodate u svoj Spotify library, sedmično će za vas biti birane pesme najvećih svetskih izvođača, ali i nekih domaćih koji čekaju da budu otkriveni, kao što je sada slučaj.

    Saznaj više:
    Povezani članci: