Madonna, David Bowie, Kylie Minogue…i još zvezda kojima je spotove radio reditelj serije „Chernobyl“

  03.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_SPOTOVI.jpg

  Da li pronalazite zajedničku estetiku?

  Sada kada je emitovana i poslednja epizoda serije „Chernobyl“ i hajp ne prestaje, možda je došao trenutak da porazgovaramo i o tome koliko je vizualni momenat igrao veliku ulogu u ovom fenomenu. Ako vam ime Johan Renck, reditelja ove mini serije, ne znači mnogo sada je pravo vreme da vam iznesemo nekoliko činjenica o njemu koje će vas fascinirati.

  Za one mlađe koje se ne sećaju ili nikada nisu čuli, ovaj Šveđanin bio je deo pop grupe Stakka Bo čiji je najveći hit „Here We Go“ bio dens hit devedesetih. Nakon završetka muzičke karijere Johan se okrenuo režiranju, kako na televiziji tako i muzičkih spotova. Tako je pre mini serije „Chernobyl“ snimio epizode serija „Breaking Bad“, „The Walking Dead“ i „Halt and Catch Fire“.

  Ali verovatno je ono po čemu je najpoznatiji njegov rad na muzičkim spotovima, a mi vam otkrivamo neke od najpoznatijih. Vi zatim povucite paralele i zaključite kako njegova estetika funkcioniše.

  1. Madonna „Nothing Really Matters“

  Madonnin album „Ray of Light“ je bio veliki comeback za nju. Johan je snimio video za pesmu „Nothing Really Matters“ u kom ona nosi Jean Paul Gaultier crveni kimono i spada u jedan od njenih najboljih vizualnih radova. Johan je umešao prste u još jedan veliki Madonnin povratak i to 2005, kada je snimio spot za pesmu „Hung Up“.

  2. Kylie Minogue „Love at First Sight“

  Ovaj dens hit koji vas jednostavno tera da igrate i da se zaljubite, bio je propraćen legendaranim spotom koji je bio mešavina fantastičnog stajlinga i uprošćenih kompjuterskih grafika.

  3. The Knife „Pass This On“

  Spot u kome prelepi transvestit peva u lokalnom klubu u kome su se navijači okupili da gledaju fudbalsku utakmicu momentalno je stekao kultni status. Čak su ga Ariana Grande i Troye Sivan iskoristili kao referencu za svoj spot „Dance To This“.

  4. All Saints „Black Coffee“

  U trenutku kada je „Matriks“ bio jedan od najvećih filmskih hitova, ta estetika se savršeno poklopila sa zvukom koji su All Saints promovisale singlom „Black Coffee“. Pretežno zeleni kolorit preovlađuje u ovom videu koji je bio jedan od najzapaženijih u njihovoj karijeri.

  5. Beyoncé „Me, Myself and I“

  Da, Johan je sarađivao i sa Beyoncé. U videu za pesmu „Me, Myself and I“ cela radnja se dešava unazad i govori o tome kako B podnosi prevaru. U njemu je i legendarna scena u kojoj ona sama sebi seče kosu. Alternativna verzija spota koji se ne odvija unazad i sa dodatnim scenama je pušten 2010.

  6. Lana Del Rey „Blue Velvet“

  Ovaj spot iz 2012. godineprepun je asocijacija na istoimeni film Davida Lyncha. U njemu Lana nosi ružičasti moher džemper dok nastupa pred publikom, i H&M je odlučio da ga iskoristi kao promo spot za svoju jesenju kampanju.

  7. David Bowie „Lazarus“

  Posledna dva spota koje je David uradio pre smrti snimio je upravo Johan. Prvi je bio desetominutno malo remek delo „Blackstar“, a zatim i „Lazarus“ za vreme čijeg snimanja su doktori obavestili Davida da je njegov rak neizlečiv i da ne nastavljaju sa terapijom.

  8. Robyn „Handle Me“

  Kada je Robyn snimala prvu verziju spota za ovu pesmu nije imala para za spotove, a znajući da Johan ne radi na projektima sa malim budžetima kontaktirala ga je radi preporuka i on ju je spojio sa ljudima koji bi mogli da joj pomognu. Nakon uspeha koji je napravila odlučila je da ponovo snimi spot za ovu pesmu i odmah je pozvala njega. Rezultat je fantastično preplitanje kadrova Robyn u pink kutijama i njene glave u plavim kutijama koji prate ovu feminističku himnu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: