Spektakl koji će obeležiti leto – sve o turneji Doje Cat

10.07.2024.
RECOMMENDED

Još u aprilu ove godine kada je Doja Cat obradovala fanove sa sedam novih pesama i najavila svetsku turneju, očekivano je bilo da će ovaj spektakl obeležiti leto. Neizvesno je samo bilo da li kao pun pogodak ili kao totalna propast – jer ona naprosto nikada ne bira safe sredinu. Na samom početku turneje, koju je ozvaničio nastup na Coachelli, kao prva reperka, a ujedno i druga crna žena koja je predvodila festival (nakon Beyoncé 2018. godine), jasno je bilo da će se o ovoj seriji nastupa još dugo govoriti i da će 2024. biti upamćena kao DojaChella godina.

Kameleonski provokativna, reperka i pevačica iz LA-a ima složen odnos prema svom statusu pop zvezde, svojoj mega-hit diskografiji i fanovima koji je slušaju, istovremeno vadi nadmenost i šarm kao glavne adute, dok otvoreno odbacuje neke od svojih najvećih hitova. Doja je buntovnica, ali sa izuzetno fokusiranom vizijom.

image 1 3

Doja Cat pozornica

Iako je konstantno aktivna na društvenim mrežama, inovativna i dobro upućena u meme ekosistem, nije se oslanjala na skupe trikove da bi osmislila i izvela nastupe. Dizajn pozornice je relativno skroman i industrijski. Njene brojne promene kostima zadržale su istu prljavo belu paletu, veoma Virgil Ablohovski: skulpturalno, elegantno, arhitektonski. Jedan od outfita na turneji bio je čupavi bikini set od Entire Studiosa koji bi mogao biti referenca na Jane Fondu kao Barbarellu. Aksesoari koje je nosila Doja Cat takođe bili odlični, od dlakavih Timberland čizama do ogromnih Gucci naočara, dok nakit za telo u vidu dugih lanaca, potpisuje popularni brend Chrome Hearts.

Na nastupu u Glazgovu njen outfit je bio negde između Pamele Anderson u Barb Wire i verzije kostima iz sex shopa, a njene naočare za vid su impresivno ostale na mestu dok je igrala i pravila špage.

Snapinsta.app 448245472 347622995016489 6289653059495644774 n 1080

Iako je Doja izgradila mainstream uspeh u pop areni sa ranim pandemijskim hitovima kao što su Kiss Me More i Say So, njen set na celokupnoj turneji se držao rap pravca. Razumljivo, veći deo je bio sa njenog poslednjeg izdanja, prošlogodišnjeg albuma Scarlet. Opisala je album kao “muški” odgovor na sopstvenu želju da se udalji od pop princeze. To je značilo da su fanovi koji su tu bili zbog komercijalnih pesama Doje Cat mogli biti razočarani.

Ovoga puta je sledila svoj instinkt, izvodila pesme za koje je osećala da je najbolje predstavljaju. Za sva beskonačna nagađanja ove godine o osrednjem lineupu, Doja Cat je dokazala da zaslužuje i više od nastupa u glavnom Coachella programu. Snažni live bubnjevi i robusna električna gitara donose preko potrebnu žestinu pesmama sa albuma Scarlet, pretvarajući lagane stihove u bombastične izvedbe. Čista snaga svega toga nadjačava složeniju instrumentalizaciju albuma i, ponekad, Dojine vokale, ali ona uvek ostaje u centru oluje – harizmačno- napadački, bljeskajući zaraznim osmehom.

doja cat slika za unutra

Čak i ako je zaista nesigurna u vezi sa slavom, kako povremeno insinuira u nekim stihovima sa poslednjeg albuma, cela ova turneja Doje Cat drska je i jaka demonstracija snage. Osim različitih iteracija kose koje su dominirale na bini, njena pratnja je bila prilično mala: bend i četiri prateće pevačice koje su ujedno bile i prateće plesačice, dok, poznata po svojim impresivnim plesnim segmentima – nije razočarala; kotrljala se po pozornici i protezala noge pod neverovatnim uglovima.

Diplomatski se moze reći da Doja održava distanciran odnos sa svojim fanovima, koji sebe nazivaju „kittenz”. Ona je svojevremeno prozvala dokone komentatore na društvenim mrežama da “spuste telefone i nađu posao” , te ju je takvo postavljanje granica koštalo nekih Instagram pratilaca – približno  300.000, nakon čega je na Instagram storyju objavila da se oseća slobodno.

Stoga nije iznenađujuće da je Doja Cat komunikaciju sa publikom svela na minimum, bez klišeiziranih monologa, već je fanovima dala 120 posto sebe u izvedbi perfektnog nastupa, koji je spajao njene muzičke talente sa očiglednim osećajem za kreiranje spektakla.

Ako smo nešto naučili o Doji Cat — osim činjenice da je bila predodređena da postane zvezda još od njenog prvog „moo“ — to je da je ona uvek bila spremna na rizike, bilo u zvuku ili stilu, što se očigledno isplatilo. Na društvenim mrežama se i dalje razmenjuju snimci sa koncerata uz veliki broj pozitivnih komentara oduševljenih fanova, a turneja će trajati do septembra.

Foto: Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: