Da li Kanye West osniva crkvu?

    22.04.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/04/cover_kanye.jpg

    Dobre žurke na otvorenom ili nova religija, branč i dobre vibracije ili kanyeizam… pitanje je sad

    Sa Kanyem se stvarno nikad ne zna, i ako je sudeći po najnovijim informacijama, nije uopšte isključeno da će mu se uskoro obraćati sa „prečasni Yeezy“. Kako je uvek na tragu nečeg novog, Kanye je od nedavno u svoju praksu uveo nešto što naziva „nedeljnim misama“ koje u početku održavao kod kuće ali su se vremenom kako je zajednica rasla premestile na veći prostor na otvorenom. Ove mise više podsećaju na nedeljne koncerte sa religioznom tematikom, na kojima kako se čini West i ostali kao Kid Cudi, 070 Shake i Tony Williams pozvani da mu se pridruže, izvode stare pesme u gospel obradi. To su pesme koje ili već imaju takav vajb ili su prerađene na način da zvuče crkveno, i pored Kanyea i nabrojanih, u celokupnom izvođenju učestvuje i prilično veliki hor obučen u Yeezy dukseve umesto tradicionalne horske odeće a sve se izvodi pod crvenim i plavim osvetljenjem.

    Dakle da rezimiramo, jednom nedeljno ekipa se okuplja kod Kanyea i obučena u kranje neformalnu odeću sa sve njegovim potpisom, i u više klupskoj nego crkvenoj atmosferi izvodi obrade raznih pesama. Ne znam kako vama zvuči, ali pored toga što zvuči zabavno, meni je malo i zbunjujuće. Da li smo na pragu nove ere u kojoj Kanye osniva novu religiju ili kroz seriju koncerata inspirisanih crkvom najavljuje novi album koji će s verom u Boga doneti i dobar profit? Mislim da se razumemo, ako je papa Franja 2015.godine mogao da objavi album Wake Up! koji je na Wikipediji opisan kao hrišćanski i progressive rock (šta god to značilo) a pre njega i Benedikt XVI i Jovan Pavle II, iskreno ne vidim što Kanye ne bi mogao da ima crkvu. Uostalom ni ta ideja o njegovoj crkvi nije sasvim nelogična kada se uzme u obzir da je njegova tašta, Kristen Jenner suvlasnica California Community crkve od 2010. koju vodi od tad, uprkos pričama da je to samo maska za izbegavanje taksi kao i upitnim članarinama u iznosu od 1000 $ mesečno.

    Bilo kako bilo, iako još uvek nije utvrđeno šta tačno predstavlja ova nova Kanye akcija, činjenica je da je ono što je počelo kao okupljanje za mali krug ljudi, od kojih je većina zapravo proširena Kardashian-West familija (što već u samom startu uključuje neka od najpoznatijih lica današnjice), vremenom postalo i mesto okupljanja za brojne druge poznate ličnosti koje ne dele isti DNK pa su se tako od nedavno na ovim invite only misama našli i Courtney Love, Busy Philipps, Katy Perry i njen verenik Orlando Bloom. Lista se širi ali ostaje rezervisana samo za one koji su pozvani svetom Kanye rečju, i kako se čini ove nedeljne mise postaju novo mesto okupljanja, sa idejom širenje pozitivnosti i spiritualnosti, pre nego što je religijski događaj, no držaćemo akciju na radaru i pratiti ka čemu se kreće. Nadamo se još većim i masovnijim okupljanjima, uz dobru muziku i atmosferu, što da ne? Osim naravno, ako losanđeleska policija do tada ne zabrani ova okupljanja i gospel brančovanje.

    Saznaj više:
    Povezani članci: