Pride mesec je tu, a kada će Zakon?

    31.05.2022.
    RECOMMENDED

    Obožavamo jun! Ne samo zbog sve viših temperatura koje garantuju sve ređe druženje i izlaženje već i zbog simbolike koju nosi kao Mesec ponosa. Podsetimo, u junu 1969. godine dogodio se ključni događaj u LGBT+ istoriji koji je promenio društvene tokove iz korena. Tada se desila Stonvolska pobuna u njujorškoj četvrti Grinič Vilidž, kada su se dogodile spontane i nasilne demonstracije protiv političke racije koja je započela u jutarnjim satima 28. juna. U to vreme, homoseksualnost je bila kriminalizovana, a mali broj ugostiteljskih objekata dozvoljavao je ulaz gej osobama. Poznati bar Stounvol In je tada bio u vlasništvu mafije i bio je popularan sloju gej zajednice koji je bio najviše marginalizovan – među trans osobama i dreg kraljicama, ali i uslovno rečeno „feminiziranim” muškarcima, muškarcima koji su se bavili prostitucijom i mladim beskućnicima. Upravo to su bile osobe koje su bacile prvi kamen, pokrenule revoluciju koja je trajala nekoliko nedelja i stvorile istoriju: u roku od dve godine u Njujorku su formirane dve gej aktivističke organizacije, tri novinska lista, a prve Parade ponosa dogodile su se 1970. godine u Njujorku, Los Anđelesu i Čikagu povodom godišnjice nemira.

    U savremenom dobu, ovaj mesec je taj kada glasnije govorimo o pravima LGBTQ zajednice ali i uživamo valjajući se u šljokicama uz naše omiljene hitove. 

    Međutim, ako govorimo o aktuelnim problemima, ovo je pravi trenutak da još jednom pomenemo Zakon o istopolonim partnerstvima koji je najavljen, ali se sa njim još uvek ništa konkretno ne dešava. Dešavanja u regionu, sa druge strane, ulivaju nadu. Presudom Višeg upravnog suda Hrvatske istopolnim parovima u bivšoj jugoslovenskoj državi omogućeno je da se prijave za usvajanje dece, a njihova seksualna orijentacija ne može biti razlog diskriminacije i odbijanja. Ovom presudom odbijena je žalba Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike na prošlogodišnju presudu Upravnog suda u Zagrebu kojom je Mladenu Kožiću i Ivu Šagoti dozvoljeno da započnu proces usvajanja dece, nakon šest godina borbe. Vuhu!

    Na Zakon koji bi im omogućio osnovna prava koja se kod svalog heteroseksualnog para podrazumevaju, poput poseta u bolnici, zajedničkih kredita, nasledstva, još uvek se čeka. LGBTI zajednica i organizacije civilnog društva su dobile brojna obećanja da će zakon biti usvojen do kraja maja 2021. godine, između ostalog, i obećanje ministarke Čomić. Godinu dana kasnije – još uvek ništa.

    Možda nas baš tokom nas ovog meseca iznenadi neka nova informacija?

    Ako ne, ostaje da sačekamo EuroPride koji će biti održan upravo u Beogradu od 12. do 18. septembra. Iz organizacije kažu da će on biti prekretnica za LGBTI+ zajednicu u njihovoj borbi za ravnopravnost, ne samo u Srbiji, već i u regionu, jer će tog dana sve oči u Evropi gledati u Beograd i Srbiju, što će biti prilika da se izvrši dodatni pritisak na Vladu da učini više kada je reč o zaštiti ljudskih prava.. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: