Zašto još uvek pričamo o Halloween kostimu Heidi Clum?

  04.11.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/heidi_coverrr.jpg

  Pre nekoliko dana svet je stao zbog jednog Halloween kostima. O njemu se i dan danas priča, iako je u pitanju običan, doduše vrlo dobro tehnički izveden kostim kreiran za dan kada su svi u kostimima, ali zašto i dalje pričamo o njemu i zašto je baš on tolko poseban? Da krenemo ispočetka. 

  Ove godine Halloween provela sam u krevetu. Dospela sam u trenutak kada se ovaj praznik svodi na to da napravim što bolji kostim svojoj ćerki za vrtić i čeznem za vremenima kada sam za tu noć obilazila po četiri različite žurke i euforično se radovala maskiranju. Obožavam maskenbale, kreativni su i dozvoljavaju nam neočekivane transformacije i zalaženja u uloge i obrasce ponašanja koje ne koristimo u svakodnevnom životu. Tako tužna, ležala sam u mračnoj sobi i svoju želju za maskiranjem nadomestila besomučnim skrolom gledajući u šta su se ljudi maskirali. Pre svega oni poznati. Onda se na ekranu pojavilo nešto ljjigavo, sluzavo i ogromno. Vraški grozan crv ogromnih dimenzija, onakav kakav samo u snu ili kadru Ridley Scotta možete da sretnete. I još više uznemirujuće: imao je oči i nos i usta i smejao se. Vrisnula sam u sebi i pomislila: „Šta je bre ovo?“. 

  Usledili su klipovi kako je kostim izrađen, a posle toga i fotografija gde iz ljigavog kostima, poput letpira u šljokičavom trikou izlazi niko drugi nego Heidi Klum. Bivši Victoria’s Secret anđeo, i hodajući simbol seksipila, na sebe je navukla gumeno i strašno odelo jednog crva kao deo zajedničkog kostima sa svojim mužem koji je bio pecaroš. Istražujući malo po internetu saznala sam da je ona veliki fan ovog praznika i svojevremno i sama organizovala kultne žurke sa maskiranjem, ali ovaj kostim je sve iznenadio. Ali zašto? Sama Heidi je povodom viralnosti kostima izjavila “Halloween je, morate da imate taj zastrašujući faktor, i takođe malu dozu groznog i odvratnog.” I kad malo bolje razmislite potpuno je u pravu, a to što je na sebe rešila da navuče baš ovaj kostim, za mene je bilo, pa vrlo kulturološki zanimljivo i moram da priznam – inspirišuće. 

  Kao tradicionalno lepa žena koja već dugo predstavlja ideal lepote, u ovom slučaju ona je možda i nesvesno pokazala koliko je zapravo dobro iskakati iz „ženstvenih“ uloga i okvira koji se od nas očekuju. U Mean girls postoji ta rečenica “U svetu devojaka, Halloween je jedina noć kada možemo da se obučemo droljasto, a da nas nijedna od nas zbog toga ne osudi.” I upravo tako, ovaj praznik tradicionalno je negovao seksualizovane predstave žena i ženskih likova iz sveta fikcije, pa je stvarno osvežavajuće što je baš Heidi rešila da iz ovoga iskoči i svojim „crvom“ pokaže da ženska maska može biti zabavna i strašna. I genijalna!

  Saznaj više:
  Povezani članci: