BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar

    17.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/vikendsetnja2_cover.jpg

    Kako je prošla nedelja bila prepuna događanja iz sfere vizuelnih umetnosti, ove nedelje pravimo mali zaokret i prebacujemo se u svet knjiga. Zajedno sa sajmom stižu nam i mnogi paralelnii događaji, novi naslovi, promocije… Neke smo jedva čekali, a neki su nas super iznenadili, ali sve u svemu čitalački vikend je pred nama. Dobro, uz po neku novu izložbu, i dobar zvuk, razume se. Iskoristite najlepše oktobarsko sunce, i nestvarno visoke temperature i uživajte u vikendu.

     

    Polet

     

    Polet

     

    Nakon zbirki poezija „Regata papirnih brodova“, „Tridesetdeveti maj“, „Crni molitvenik“ jedan od omiljenih savremenih pisaca regiona, Marko Tomaš, objavljuje svoj prvi roman. „Nemoj me buditi je (anti)roman u kom su raspad naratora, ali i raspad priče koja sadrži traume iz prošlosti i surovu korumpiranost sadašnjosti, metafora o raspadu savremenog društva i savremenog čoveka. Kroz svoj prepoznatljivi stil – oštar i koncizan, a duboko liričan i ličan – Marko Tomaš nas bespoštedno vodi kroz mračno putešestvije u kom su bolesna ravnodušnost prema postojanju i panični strah od smrti u postojanom konfliktu“ rekla je Rumena Bužarovska, a mi apsolutno nemamo šta da dodamo. Osim da jedva čekamo ponedeljak 21. oktobar!

     

     

    Beogradski sajam knjiga

     

    Od nedelje 20. oktobra pa narednih nedelju dana, traju verovatno omiljeni dani za sve ljubitelje knjiga. Pregršt novih naslova, primamljivih korica, novih priča koje čekaju da budu otkrivene. Ozbiljan izazov, ali samo polako i fokusirano, i iskristalisaće se najbolji naslovi za svakoga.

     

     

    Muzej afričke umetnosti

     

    Ana Adamović, Ana Vujović, Saša Tkačenko, Siniša Ilić, Ivana Ivković, Irena Kelečević, Milica Rakić, Milica Josimov su pozvani da izvrše “intervencije” u prostoru muzeja Afričke umetnosti i izložba je prvenstveno zamišljena tako. Kao niz umetničkih intervencija. Naslov referira na muzejski predmet – dobro čuvanu „supstancu koja pamti” i koja je ovom akcijom napadnuta, izložena umetničkoj reinvenciji i rekontekstualizaciji. Muzejski predmet, tako, postaje svedok koji se u velikoj meri oslobađa institucionalne, ali ne i konzervatorske zaštite. Otvaranje večeras (17.10.) u 19h, a izložba će trajati do 22. decembra.

     

     

    22-27.oktobar

     

    Beogradski jazz festival ove godine slavi svoj 35. rođendan i u to ime ovogodišnji program ima drugačiju strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici. Umesto regularnih pet, trajaće čak osam dana koji su podeljeni na redovnih šest dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam PLUS.

     

    Bitef teatar

     

    Za sve one koji su propustili premijeru 1. i 2. oktobra večeras (17.oktobar) je poslednja repriza premijere, predstave „Gradovi kojih više nema“ Konstance Makras. Komad preispituje odnos arhitekture i memorije kao fizičkog iskustva i vodi ka istraživanju umetnosti sećanja, ili ars memoriae, u kojoj se sećanja naročito čvrsto vezuju za fizičke lokacije, prostorije i arhitekturu. I postavlja pitanje šta biva sa našim uspomenama, nakon što fizička mesta za koja su vezane budu uništena?

     

     

    Lira Vega u Knapu

     

     

     

    Subota je rezervisana za đuskanje i ovaj put predlažemo da to bude uz Zoju, otelovljenje punka i iskrene energije koji se čuje u svakoj pesmi benda Lira Vega. Trenutno jedan od najpopularnijih i najdražih bendova svira u subotu 19.10. u klubu Knap, tako da znate šta vam je činiti.

     

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: