BURO. vodič: Dešavanja u gradu 7-12. novembar

  07.11.2019.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/vodicnov_cover.jpg

  Naredna nedelja donosi puno novog sadržaja. Jedna od omiljenih žurki u gradu se događa baš ovog vikenda, otvaranje filmskog festivala zakazano je za večeras, a u večerašnji plan su se smestile i nove izložbe na tri lokacije. Krećemo punom parom u nedelju pred nama!

  15. Slobodna zona

   

  Jubilarna Slobodna zona, nastavlja u dobro poznatom ritmu popularizacije angažovane kinematografije koja obično nije deo biskopskih repertoara. U mešavini igranih i dokumentarnih filmova, svaka Slobodna zona donosi nova ostvarenja koja pozivaju na promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu. Omiljenim selekcijama Ženska linija i 14+, se ove godine pridružuje i nova programska celina EU Zona Promena. Festival počinje večeras i trajaće do 12. novembra, a ceo program možete pogledati ovde.

   

  No Sleep festival

   

  No Sleep festival elektronske muzike ove godine ima svoje drugo izdanje i počinje u petak, 8. novembra. Tokom dva dana festivala, program će biti realizovan na nekoliko lokacija u Beogradu. Glavni stejdž biće u Hangaru u Luci Beograd, a tu su i stejdževi u beogradskim klubovima Drugstore, u kojem će biti i after-party, kao i klubovi Half, 20/44, DOT, Mladost, Gadost, Gajba i druge lokacije. Naoružajte se dobrim raspoloženjem i spremite za vikend bez spavanja, a sve podatke o satnicama, ceni ulaznica i lokacijama možete naći ovde.

   

  Forum kreativna Evropa

   

  Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i audiovizuelnog sektora, a Forum je prilika da se jednom godišnje razmene iskustva, razmotre problemi, i potencijalna rešenja u kreativnom sektoru. Forum se održava na više lokacija u toku dva dana, u detaljnom vodiču kroz predavanja, radionice i lokacije možete da saznate sve podatke.

   

  “Note” izložba crteža Maria Kolarića

  galerija Novembar

   

  Pojmovi koji se nameću pri opisu Mariovih crteža poput zvuka, harmonije, ritma, rezonance, melodije, vibracije, preuzeti iz sveta muzike upućuju na usku povezanost likovnih umetnosti i muzike u njegovom stvaralaštvu. Kroz svoj umetnički razvoj Mario se najviše bavi likovnim problemima crteža, i to izražajnim svojstvima i mogućnostima sadejstva osnovnih likovnih elemenata – linije i boje. Večeras (7.11.) je otvaranje njegove samostalne izložbe koja će trajati do 14. novembra.

   

  “Church of Ego”

  galerija U10

   

  Za izložbu „Hram Ega“ (Church of Ego), grupa „izabranika“ okupila se oko virtuelnog simpozijuma: transformativnog procesa koji je učesnike proveo kroz različite stanja digitalizovanog „ja“. Izloženi radovi predstavljaju artefakte posvećene novonastalom Hramu Ega, a potpisuju ih članovi umetničkog kolektiva 280A iz Beča i pozvani umetnici. Izložba traje od 7. do 23. novembra 2019.

   

  U svim galerijskim prostorima Kulturnog centra Beograda izložbe se otvaraju večeras, u četvrtak 7. novembra sa početkom u 19h i trajaće do 28. novembra.

  “Dijaspora”, Frédérick Brenner

  galerija Artget

  “Barkodirana slika”, Milovan Destil Marković

  likovna galerija KCB

   

  Šifrovani jezik barkodova, kao osnovni jezički kôd tržišno-ekonomskog sistema neoliberalnog kapitalizma, koji mogu da odgonetnu samo inicirani, Destil preuzima kao temeljni jezički kôd vlastitog slikarstva. I donosi svedočanstvo i tumačenje savremenog sveta – totalitarnog dehumanizovanog neoliberalnog kapitalističkog modela gde se različitim metodama nadziranja i kontrole sprovodi savremena inkvizicija nad slobodom duha i mišljenja.

   

  “Hodnik”, Ana Adamović

  galerija Podroom

   

  Novi rad Ane Adamović pod nazivom Hodnik bavi se idejom smrti tematizujući je pre svega kao agoniju protoka vremena. Kroz prikaz samo jedne scene – bolničkog hodnika, gde je jedina konstantna i vidljiva aktivnost tokom skoro osam časova trajanja rada, pomeranje brojčanika na satu koji se nalazi u hodniku, rad tematizuje smrt kao dramu protoka vremena – čekanje. Dok slika prati samo jednu, gotovo nepromenljivu scenu, zvukovi dopiru iz bolničkih soba, pomoćnih prostorija, okolnih hodnika, nagoveštavajući da potpuni mir i praznina hodnika mogu biti poremećeni u bilo kom momentu.

   

  Hali Gali

  Drugstore

   

  Bukvalno ne postoji bolja najava od one zvanične tako da izvolite. “HALI GALI je gospodar mraka koji je osvojio vaša nesnađena srca na prepad i sada vam diriguje srčanim ritmom dok čekate novi zov u noći. Obuzima vam respiratorne organe i mami vas na novi greh 9. novembra na starom mestu zločina. HALI GALI #2 se zove GALOP jer smo ludi kao divlji konji koji ne planiraju da stanu sve dok ih neko ne upuca! Na GALOP-u nastupa 20 ludaka” a lineup možete pogledati ovde.

  Novembarski matine #ljuljajmenežno

  Beogradski market

   

  Treći po redu matine #ljuljajmenežno održava se 10.novembra. Ako ste raspoloženi za vikend druženje, popodnevno đuskanje, malo mezea malo super pića, uz Dj ekipu Danijel Čehranov, Luka Šćepanović i Nemanja Vujić, onda je Beogradski market mesto za vas.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: