„Coquette“ je nova romantična estetika koja vlada TikTokom

    14.03.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/03/tiktoktrendcover.jpg

    Kao što se trendovi od a do š na ovoj mreži smenjuju munjevitom brzinom, tako se i celokupna estetika TikTok-a menja. Čim određeni lookovi krenu da se ponavljaju, na pragu je novi trend u usponu, a ovog puta TikTok je napravio dobrodošlicu coquette estetici. 

    Naime, koketa otelotvoruje idilično i ženstveno, što se kroz autfite ogleda u uparivanju čipkanih bluza i ružičastih mini suknji, kao i potpetica i pletenih čarapa. Primetićete, takođe, bisere i zlatne aksesoare, naočare za sunce u obliku srca i mašne u kosi. Crpeći inspiraciju iz drugih stilova, poput baletske estetike i royalcore-a (grupi estetike zasnovane na vizuelnim prikazima zapadnoevropskih kraljevskih porodica), koketna estetika se svodi na prepuštanje veoma jednostavnim (ali u pojedinim slučajevima i skupim) zadovoljstvima ženske lepote i garderobe. Jedna od pripadnica ove estetike poziva svoje pratiteljke na TikToku da se razmaze i počaste sebe barem jednim „skromnim“ Chanel-om.

    @douxmuseum do u like this aesthetic? #lilyrosedepp #coquette #dolette #lanadelrey #coquetteaesthetic #soft #outfit #aesthetic #fyp #mutuals #viral ♬ reborn as a witch - <3

    U biti, ova estetika personifikuje francuski šik, hiperženstvena je i pomalo nostalgična, a u prilog tome govore i reference koje se odnose na Natalie Portman u filmu „Crni labud“ kao i Kirsten Dunst u „Marie Antoinette“. Coquette kombinuje jednostavne, ali ukrasne, elegantne i razigrane elemente u svoj stil. 

    Budući da se estetika vlada mrežom koje se u velikoj meri oslanja na dobru muzičku podlogu, to je nezaobilazan element ovog novog trenda i naravno uključuje Lanu Del Rey, prevashodno tokom njene ere vintage Americana početkom 2010-ih. Prema nedavnom izveštaju sa Pinteresta, pretraga za pojam coquette počela je drastično da raste novembra 2021. i u tom ritmu samo nastavila dalje. Možda je jedan od uzroka tome potreba za odmorom od tamnih boja, kao i drugih dominantnih trendova, poput dreamcore-a, estetike od koje nećete lepo sanjati. Sa milkšejk paletom boja i trešnjicom na vrhu, ova estetika evocira letnje, mladalačke uspomene, bezbrižna je i razigrana.

    Ono što coquette izdvaja od sličnih moodboard-ova, poput „lolite“, jeste to što ovi stilovi, koji su u prošlosti imali negativne konotacije, trenutno prolaze kroz čišćenje generacije Z koja želi da reinterpretira estetiku koja se u suštini svodi na prihvatanje nečije ženstvenosti. Na kraju krajeva, to nije samo još jedan u nizu trendova, već ozbiljno zalaganje, ali je pitanje da li je ovo pravi način da se to učini.

    Saznaj više:
    Povezani članci: