Filmska nedelja pred nama, nepropustive izložbe i nova knjiga za dodati na listu za čitanje

    26.02.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/vodicfeb4_cover.jpg

    Kada dođe ovo doba godine, i kada je red na FEST, ko šta radi svi samo zbrajamo i oduzimamo i gledamo kako otići na što više projekcija sa ne baš previše slobodnog vremena. Neće biti lako organizovati se, budite strpljivi i valjano selektivni. Ipak, iako znamo šta je zvezda nedelje pred nama, toliko da sve drugo pada u senku, ne propustite i ostale sjajne stvari u gradu. Uostalom, ovog meseca nam je dat i mađioničarski sad-ga-ima-sad-ga-nema dan u kalendaru. Iskoristite ga pametno, kreativno i magično!

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582723709409348.jpg

    48. Međunarodni filmski festival- FEST

    Više lokacija

    48. po redu filmski festival počinje 28. februara, i trajaće do 8. marta. Ove godine se navršava deset godina od smrti jednog od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije, Bekima Fehmiua, pa u to ime ovogodišnji FEST i nosi naslov “Skupljači emocija” kao aluzija na njegov film “Skupljači perja”. U sećanje na poznatog glumca, održaće se i retrospektiva njegovih filmova u okviru festivala. U glavnom takmičarskom programu nadmeće se dvadeset filmova iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije, a prema rečima umetničkog direktora FESTA-a, Jugoslava Pantelića, ovim ostvarenjima definitivno ne dominira optimizam. “Ukoliko ga je i moguće osetiti, proizvod je neosnovanih nadanja i vere u to da na kraju uvek sve bude dobro…” Sve satnice, lokacije, i programske celine pogledajte ovde.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582723709591495.jpg

    Pod sloganom „urbano i humano“ festival „uLIČNA KULTURA“ će tokom tri dana trajanja festivala okupiti neke od najznačajnijih imena ulične umetničke scene bivše SFRJ i Evrope. Na više lokacija, 28. februara na Dorćol Platz-u, 29. februara u BelExpo Centru i 1. marta u IMAGO Klubu, posetioci će moći da uživaju u plesnim takmičenjima i performansima, mini tattoo i berberskim konvencijama, edukativnim radionicama, umetničkim performansima i izložbi murala. Kroz sve programe se posebno ističe važnost ličnog primera u doprinosu zajednici i odgovornosti koju svi imamo. 
    Festival je humanitarnog karaktera i sav skupljeni prihod biće doniran u humanitarne svrhe za Milana Gimišu.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582723709695804.jpg

    Pulsko-zagrebački psych funk kvartet nemanja premijerno u Beogradu predstavlja svoj album “Tarot Funk” u petak 28. februara u Kulturnom centru Grad. Album Tarot Funk je spoj dosta različitih zvukova, koje možda na prvu ne biste spojili ali zvuče neopisivo dobro zajedno. Kako autori kažu, “Tarot Funk” predstavlja omaž zvuku Thai funka, Afro-funka, anatolijskog (turskog) roka sedamdesetih i kambodžanskog psych roka šezdesetih. Kao što i naslov albuma navodi, tarot igra dosta bitnu ulogu, budući da su pesme pisane za posebno odabrane Tarot karte čija simbolika tek uz muziku postaje potpuna. Otkrivajte Veliku arkanu uz zvuke tarot funka.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582723709360137.jpg

    “Daljine” Magda Sabo

    U knjižarama

    Dela jedne od najpoznatijih mađarskih savremenih spisateljica, Magde Sabo prevedena su na više od 40 jezika, a za svoj rad dobila je brojna važna nacionalna i međunarodna književna priznanja među kojima se izdvajaju nagrada Atila Jožef, Košut, prestižna francuska književna nagrada Femina za strani roman i Cévannes za evropski roman. Roman “Daljine” koji je 25. februara imao svoju promociju kod nas, govori o odnosima, daljinama i bliskostima, i pita zašto se bliskost koju tako snažno osećamo prema osobama, gradovima, vremenima najednom rastače i tanji? Kako se dogodi da se ljudi koji se vole najednom nemo dovikuju iz daljine, i više gotovo uopšte ne čuju? Zvanično u knjižarama.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/158272370964714.jpg

    “Ja znam za jednu tugu sa mirisom ananasa”, Aleksandar Rakezić

    Galerija U10

    U svojoj samostalnoj izložbi umetnik nas poziva da iskusimo pomešana osećanja. Aleksandar Rakezić kombinuje snagu emocija i prijemčivost prizora iz sveta umetnosti da bi uznemirio gledaoca i podstakao ga da preispituje sve što vidi prvo “u”, a zatim “van” izložbenog prostora, pa tek onda pristupa utvrđivanja političkih i umetničkih koncepcija življenja.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582723709269073.jpg

    Ciklus „Džez u podne“ započet je u Kulturnom centru Beograda ove godine, u saradnji sa džez odsekom MŠ Stanković i ovaj februarski koncert nosi naziv “Holivudske priče”. To obećava samo jedno – da je poslednji petak u februaru prilika da čujemo džez klasike koji su korišćeni u holivudskim filmovima pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Pravo uživanje za podne.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582723709206906.jpg

    Rumunska elektro scena neprestano raste, cveta, razvija se, i etablira kroz posebno zanimljive festivale i nova imena koja su dosta hvaljena i na internacionalnom nivou, i dva značajnija rumunska festivala SABOTAGE i Launmomentdat, oba iz Temišvara se u subotu, 29. februara predstavljaju u Drugstoreu. Launmomentdat je počeo svoj život kao mala studio žurka 2013. godine da bi do 2016. već dobio svoje open space izdanje “Launmomentdat in parc”. Festival, koji okuplja i lokalne DJ-eve i internacionalna imena i koji je tokom tri dana trjanja prošle godine okupio preko 12.000 posetilaca. S druge strane, SABOTAGE festival je i krenuo u velikom stilu koji se do sada samo uvećao. Na prvoj žurci bilo je preko 2.000 ljudi, a svake ih je godine sve više. Fokus im je na promovisanju lokalnih mladih talenata, ali su uvek tu i priznati regionalni i internacionalni autori.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582727066995673.jpg

    “Pomeni sve važne bitke”-Aleksandar Denić

    Umetnička galerija Stara Kapetanija

    Umetnik čiji radovi koketiraju trivijalnim, banalnim i uzvišenim i klackaju se između lepog i ružnog, između Ace Lukasa, Cece i francuskog novog talasa, otvara novu izložbu u saradnji Matrijaršije i galerije Stara Kapetanija. Dobra prilika za malo decentralizacije, šetnju po Zemunu, i nove Denićeve radove koji obećavaju. Otvaranje 4. marta!

    Saznaj više:
    Povezani članci: