Gde je žensko stvaralaštvo danas saznajte na Femix festivalu

  14.04.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/femixcover.jpg

  Oko jedne stvari možemo da se složimo – ženskom stvaralaštvu je potrebna podrška, a ona nažalost uglavnom izostaje. Ipak, pojedine inicijative ulivaju nadu i poručuju da ova borba nije nečujna. Femix je jedan od programa namenjen promociji i afirmaciji ženskog stvaralaštva u raznim umetničkim oblastima, kroz audio-vizuelne i druge kreativne forme. Ovim projektima, autori festivala nastoje da pomognu ženama da se kreativno izraze i svoje sklonosti maksimalno afirmišu, težeći ličnom i profesionalnom razvoju.

  Vizija Femixa je da se ženama kulturna i umetnička scena, kao i kreativne industrije približe. Program podstiče rad umetnica, pruža im resurse i povezuje ih. Uključuje aktiviste/kinje iz raznih oblasti, bavi se različitim formama edukacije, istražuje i u dijalogu je sa donosiocima odluka koje treba da promovišu vrednosti rodne ravnopravnosti.

  Ovogodišnji festival stvaralaštva mladih žena Femix Fest održaće se od 15. do 17. aprila u KC Gradu, UK Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd sa jednim delom sadržaja koji će se prenositi i onlajn.

  U petak 15. aprila zakazano je otvaranje festivala od 18h u KC Gradu i tom prilikom će se publici obratiti saradnice kolektiva Femix. Nakon toga, od 18:30h održaće se grupni razgovor sa akterkama sa domaće aktivističke i umetničke scene o mogućnostima za zaštitu učenica/ka i studentkinja/ata umetničkih i drugih škola i fakulteta, svih mladih žena, kao i radnica/ka u kulturi i umetnosti od različitih vidova diskriminacije i uznemiravanja. 

  Tokom dva dana vikenda, 16. i 17. aprila publiku u KC Gradu očekuje rasnovrstan program – panel o ženama u street art-u, preliminarno predstavljanje rezultata studije ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” koje se realizuje uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, filmski program, radionica dramaturškinje Tanje Šljivar, kao i vođeni razgovor sa vizuelnom umetnicom Andrijanom Vešović Zombijanom.

  Subota veče, 16. april od 20h, u UK Parobrod rezervisana je za muzički program, a u nedelju, 17. aprila u 20h u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd biće otvorena kolektivna izložba strip autorki ,,Vratiti svoje vr(ij)eme”. Vidimo se na Femixu!

  Saznaj više:
  Povezani članci: