Greta Thunberg postaje glavno lice nove BBC dokumentarne serije

  11.02.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/gretaserija-cover.gif

  Prošla godina je dobrim delom obeležena istaknutom pojavom Grete Thunberg na globalnoj sceni, kao i svih koraka i napredaka koji su napravljeni u pogledu suzbijanja klimatske krize. A bilo ih je, iako treba još puno raditi, ali barem smo počeli ozbiljno da govorimo i razmišljamo na tu temu, i shvatamo razmere do kojih sve može da ode. Uostalom i videli smo to po rekordnim temperaturama, i šumama koje gore.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1581430123252188-1.gif

  Tokom prošle godine, Greta se obratila svetskim liderima na klimatskom samitu UN u Njujorku, bila je jedna od četiri dobitnika Right Livelihood Award koja važi za “alternativni Nobel”, imenovana je za Time ličnost godine, a sada je sedamnaestogodišnja klimatska aktivistkinja predložena i za Nobelovu nagradu za mir. Da, to se već desilo i prošle godine, ali sa pravom mislimo da bi ovo mogla biti druga sreća, kada zaista i dobije ovu prestižnu nagradu. Jens Holm i Hakan Svenneling, članovi švedske levice su je nominovali, međutim tek početkom marta će se znati da li je ušla u uži krug, dok će se u oktobru znati ko su finalni dobitnici.

  Ipak, dok čekamo vesti o tome da li je ili ne predlog usvojen, stižu i nove vesti. Potvrđeno je da BBC snima novu dokumentarnu seriju o Greti Thunberg koja će se prvenstveno fokusirati na njena internacionalna putovanja, i govore kojima je protekle dve godine uticala na svest javnosti i urgentnost kojom je pristupala ekološkoj krizi. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1581430123205208-1.gif

  Izvršni direktor Rob Lidedell je u izjavi za štampu rekao da su klimatske promene verovatno najhitniji i najvažniji problem naših života, tako da se čini da je vreme da se ovo pitanje pokrene i kroz seriju. “Biti u mogućnosti da ovo radimo sa Gretom je neverovatna privilegija. Imati uvid u to šta znači biti globalna ikona i najpoznatije lice planete.“ Dok jedni komentarišu da ovo možda sve ide u pogrešnom pravcu, jer Greta ne treba da bude lice bilo kakve serije nego da se bori za ono što je naumila, drugi propagiraju ideju da je upravo ovaj oblik najefikasniji vid borbe jer će popularizacijom doći do još većeg broja ljudi, koje treba osvestiti. Treba podsetiti i na to da nova BBC-jeva serija nije prva koja kao fokus ima Gretu, njen aktivizam i dostignuća. Krajem 2019. godine, najavljen je i dokumentarac na kom Hulu radi, i koji prati Gretin uspon ka globalno prepoznatom licu borbe za ekologiju.
  Dok se za Hulu dokumentarac zna da će izaći sigurno ove godine, BBC dokumentarna serija je tek u svom začetku tako da nema nikakvih preciznih informacija kada bi mogla da ima svoju premijeru.

  Saznaj više:
  Povezani članci: