Kako Marina Abramović vidi svet umetnosti posle pandemije?

    11.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/marina_abramovic_cover.jpg

    Nije nikakvo otkrovenje da umetnici neretko pronalaze inspiraciju za nove radove u aktuelnim događanjima, društvenim previranjima, i istorijskim trenucima koje živimo. Savremena umetnost na prvom mestu treba da bude ono što joj “ime” i kaže: savremena, i samim tim da reaguje i izaziva promene, ispituje potencijale sadašnjosti, pomera njene granice i istražuje svet u kom smo. Veoma je lako zamisliti da će se neki od autora prihvatiti pandemije kao teme i na neki način je obraditi u svojim radovima, a budući da ova situacija jeste uzdrmala temelje i stare sisteme poslovanja svih svetova, pa time i umetničkog, jasno je i da će biti potrebne neke promene i restrukturiranja. Upravo o tome je u nedavnom audio intervjuu za The Art Newspaper pričala i Marina Abramović.

     

    Legendarna figura svetske scene performansa govorila je o važnosti stvaranja umetnosti koja je relevantna za razumevanje trenutka, ali i o distanci koja je neophodna da bi se to uradilo na adekvatan način. “Uvek mi se čini veoma opasnim kada trenutni događaji promene način na koji umetnik radi i razmišlja. Ukoliko odmah napravimo rad u vezi sa ovim, to je u ovom trenutku samo recikliranje dnevnih vesti, a ja zaista ne mislim da umetnost treba to da bude. Umetnost treba da bude uznemiravajuća, da postavlja pitanja, i predviđa budućnost. Ja lično ne želim da se bavim koronavirusom. Bukvalno nemam ni jednu ideju ni jednu inspiraciju. Korona nje bas privlačna stvar sa kojom se može raditi.”

    Govoreći još uopštenije o pandemiji, dodala je da je sada veliki problem i to što su ljudi navikli da mogu sve da organizuju, svaki trenutak u svakodnevici i prave dugoročne planove od sada do momenta kada će umreti, a u ovako nesigurnoj situaciji to prosto nije moguće. “Ja volim nesigurnost zato što o sadašnjosti razmišljam kao o jedinoj stvarnoj realnosti koju imamo. To je jedina stvar koja je sigurna”. Nije da je Marina guru, iako verovatno ima onih za koje nedvosmisleno jeste, ali je ovo zapravo nešto što verovatno valja i zapamtiti i podsećati se s vremena na vreme. Šta god da se dešava, jedino u šta smo stvarno sigurni je da se to dešava. Sve ostalo su može i ne mora, a tu spadaju i planovi i potencijali.

     

     

    U kontekstu potencijala, dala je i svoje mišljenje o umetnosti performansa u post-korona svetu. Taj svet je osuđen na to to da bude svet bez dodira, bliskih kontakata i velikih okupljanja barem još neko vreme, a to je ujedno sve ono na čemu se performans gradi. “Ja iskreno mislim da korona neće ostati ovde zauvek. Postojaće vakcine i tada ćemo opet moći da imamo normalne performanse. Do tada, mislim da je AR (augmented reality) potencijalno rešenje jer može da se “uhvati” i oseti energija performera, i da bude tu, u tvojoj sobi, samo za tebe.”

    Ceo intervju koji je Marina Abramović dala za The Art Newspaper možete poslušati ovde.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: