London zove: 3 must-see izložbe

22.09.2023.
RECOMMENDED

Buro247 međunarodna urednica Lidia Ageeva izveštava iz Londona i otkriva nam must-see izložbe ove jeseni. Od Gabrielle Chanel u Victoria i Albert muzeju do izložbe posvećene buntovnoj Londonskoj modnoj sceni u Design muzeju, predstavljamo selekciju tri izložbi koje nikako ne treba da propustite. 

Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto

Ova bestselling izložba je prvi put prikazana u Palais Galliera u Parizu 2020. godine i predstavlja život i karijeru Gabrielle Chanel, a sada konačno stiže u London.

Gabrielle Chanel Fashion Manifesto 1
Victoria and Albert Museum

Sada unapređena izložba sa 100 pažljivo odabranih stajlinga od strane kustoskinje Oriole Culeen, postavka u Victoria i Albert muzeju sačinjena je od deset tematskih sekcija o modi, lepoti, nakitu i aksesoarima i u fokus stavlja jedinstven odnos koji je Gabrielle Chanel imala prema Velikoj Britaniji. Zahvaljujući prijateljima koji su pripadali Britanskoj aristokratiji, francuska dizajnerka je često posećivala London. Arhivski posteri je prikazuju u lovu u društvu Winstona Churchilla. Njene prepoznatljive male crne jakne takođe potiču iz Engleske, kao ljubiteljka škotskog tvida pronalazila je materijale u lokalnim fabrikama. U beauty segmentu izložbe predstavljena je i ručno napisana zahvalnica Kraljice Elizabete II koja otkriva da je i Kraljica nosila isti „nevidljiv” aksesoar kao i Gabrielle, misleći na parfem Chanel No 5.

Izložba je bukirana do kraj godine, ali i dalje postoje slobodna mesta za posetu u januaru i februaru, dok se izložba zatvara 25. februara.

REBEL: 30 Years of London Fashion

British Fashion Council ove godine slavi tridesetu godinu postojanja Newgen inicijative koja podržava mlade talente – setite se Jonathana W. Andersona, Erdema Moralioglua, Roksandu Ilinčić, Simone Rocha ili Nensi Dojaku. Svi najveći hedlajneri Londske nedelje mode su nekada bili deo ovog programa. Izložba u Design muzeju u Kensingtonu istražuje kako je London postao centar inovativnog dizajnerskog talenta i sagledava kultne trenutke na lokalnoj modnoj sceni iz poslednjih 100 godina.

8 Ahluwalia 2
Design Museum

Neki od highlighta izložbe su retke fotografije iz Lee McQueenove prve prezentacije za Ritz hotel, Bjork legendarna haljina inspirisana labudom koju je dizajnirao Marjan Pejoski i outfit koji je nosio Harry Styles za spot Golden. I nemojte da propustite backstage Snapchat postavku, gde možete da isprobate raznorazna beauty izdanja sa poznatih revija.

Izložba traje do 11. februara u Design muzeju.

ON FOOT. JW Anderson at Offer Waterman

Nije nikakva tajna da je Jonathan W. Anderson ljubitelj umetnosti i strastveni kolekcionar umetničkih dela, te je sasvim prirodno da mu je Offer Waterman galerija u Mayfairu dala priliku da predstavi svoj umetnički projekat.

florian krewer flamboyant 2020 scaled 1
Offer Waterman

Kroz kombinaciju omiljenih dela od britanskih umetnika sa omiljenim siluetama iz svojih kolekcija za Loewe i za svoj lični brend. Takođe, britanska vizualna umetnica Anthea Hamilton je sarađivala sa Andersonom da kreira limitiranu verziju poznate „golub torbe” koji je dostupan za kupiti u Offer Watermanu i u JW Anderson radnji u Soho-u.

Izložba traje do 29. oktobra.

Saznaj više:
Povezani članci: