Ovih deset stvari sigurno niste znali o filmu Love Actually

01.12.2023.
RECOMMENDED

Možete li da zamislite decembar, praznike, novogodišnju i božićnu euforiju bez filma Love Actually? Teško. Klasik Richarda Certisa kao da je posebno sada, u ovom postkovid svetu, postao važan – naše emocije su još jače dok gledamo scene sa voljenim ljudima koje razdvajaju granice – prave, jer su u vezama na daljinu, jezičke (ovaj film nam zapravo pokazuje da zaljubljeni pričaju univerzalnim jezikom ljubavi u kojem reči ne znače mnogo), a tu su i barijere koje voljeni ne mogu da premoste, ma koliko bili blizu.

Love Actually snimljen je pre tačno dvadeset godina! što znači da ste ga minimum toliko puta gledali (jer gledamo ga svakog decembra, zar ne?), ali sigurno postoje neke stvari koje o ovom filmu niste znali. Da je, na primer, Hugh Grant mrzeo scenu plesa. U nastavku pročitajte još neke malo poznate činjenice sa snimanja, a onda ga pogledajte, ponovo, na Netflixu.

Scene na aerodromu su realne 

Kadrovi sa aerodroma Hitrou – snimci voljenih koji dočekuju jedne druge su, verovali ili ne, stvarni. Na njima nisu glumci već realni ljudi koji su snimljeni skrivenom kamerom, a kasnije prikazane u filmu, uz dopuštenje glavnih aktera. 

Glumica Martine McCutcheon, bolje poznata kao Natalie iz filma, otkrila je da je ta scena sa aerodroma zapravo prvi deo filma koji je glumačka ekipa snimila. 

Hugh Grant ne podnosi scenu u kojoj igra 

Iako Hugh Grant kao premijer u filmu tokom igranja uz numeru Jump deluje kao da se odlično provodi, reditelj filma Richar Curtis otkrio je da mu se glumac mnogo žalio zbog toga što mora da igra i da je snimanje te scene odlagao koliko god je mogao. Prvobitno je trebalo da pleše uz neku numeru benda Jackson 5, ali nisu mogli da dobiju prava za nju, zbog čega je Grant takođe bio nesrećan.  

Andrew Lincoln je sam pisao poruke  

Andrew Lincoln je sam napisao poruke na transparentima kojima izjavljuje ljubav Juliet (Keira Knightley). Pre njega je to uradilo umetničko odeljenje filma, ali ih je onda Andrew zamolio da to uradi on sam, kako bi sve delovalo autentičnije, jer ima jako dobar rukopis.

Zašto se lik Collina Firtha zove Jamie  

Richard Curtis ima brata Jamiea i žarko je želeo da u jednoj sceni deca počnu da viču Mrzim čika Jamiea. 

U filmu je upotrebljena lošija verzija glasa Olivije Olson

Olivia Olson (simpatija dečaka Sama, Joanna) bila je toliko nadarena pevačica sa samo 11 godina, da je reditelj morao da menja njen glas kako bi bio više detinjast. Njena numera All I want for Christmas is you snimljena je u studiju iz prvog pokušaja, ali ju je onda reditelj zamolio da je otpeva ponovo, malo lošije. Drugu verziju su dodatno morali da naružuju, jer je i ona bila odlična.

Lik Rowana Atkinson je trebalo da bude anđeo 

Na kraju se ispostavilo da je upravo to – pakujući Harryjev poklon za Miju toliko dugo, zapravo je želeo da ga spreči da joj ga preda, ali je reditelj kasnije otkrio da je u početku Atkinsona zaista zamislio kao Božićnog anđela.

Nekoliko glumaca dobilo je uloge pre audicije

To su Hugh Grant, Emma Thompson, Laura Linney, Claudia Schiffer i Martine McCutcheon (Natalie), čiji se lik najpre zvao Martine, ali su ga promenili pre audicije kako glumica ne bi pretpostavila da je već angažovana za film.

Jezero u koje skaču Aurelia i Jamie duboko je samo 45 centimetara 

Colin Firth i Lucia Moniz su se samo pretvarali da plivaju, a zapravo su celu scenu snimali na kolenima. 

Claudia Schiffer nije trebalo da igra u filmu, ali se ekipi posrećilo

Curtis je isprva želeo da nađe glumicu koja podseća na Claudiju Schiffer, ali kako mu to nije polazilo za rukom, pitali su baš nju, a ona je pristala iz prve.

Reč actually je izgovorena 23 puta u filmu!

Saznaj više:
Povezani članci: