Luna Luna: Zabavni park u Los Anđelesu iza kog stoje najveći svetski UMETNICI

29.12.2023.
RECOMMENDED

Luna Luna prvi put je otvoren u Hamburgu, 1987. godine. Originalni zabavni park imao je igre i vožnje koje su dizajnirali umetnici kao što su Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, David Hockney i Salvador Dalí, među ostalima. Projekat je osmislio André Heller, austrijski multimedijalni umetnik. Heller je u Luna Lunu uneo magične vizualne elemente u saradnji sa jedinstvenim kreacijama od drugih umetnika.

Heller je započeo ovaj projekat preko 10 godina pre nego što je u potpunosti zaživeo, putujući širom sveta u potrazi za umetnicima koji bi doprineli Luna Luna. Konačno je okupio preko 30 umetnika koji bi pomogli u izgradnji jedinstvenog zabavnog parka.

Glavne atrakcije u Lunu Luni bile su karusel od Keitha Haringa, panoramski točak sa potpisom Jean-Michela Basquiata, apstraktna kuća ogledala koju je kreirao Salvador Dalí i David Hockney paviljon u stilu čarobne šume.

Ove godine je sve to ponovno oživelo u Los Anđelesu.

Luna Luna 2

Luna Luna 1

Posle Nemačke, park je trebao da se premesti u Kaliforniju. Međutim, zbog internih nesuglasica, projekat je napušten i ove umetničke kreacije su sklonjene u skladištu koji se nalazi u Teksasu.

Luna Luna 3

U januaru 2022. godine, proglašen je početak misije da se obnovi zabavni park. Od decembra ove godine, raznorazne atrakcije, igre, vožnje i umetnička dela smešteni su u prostor od 60.000 kvadrata u Los Anđelesu, otvoreno za javnost kao što je prvobitno bilo i zamišljeno.

Iza ove restauracije stoje partneri Michael Goldberg, Anthony Gonzales, Daniel McClean i Justin Wills, uz podršku Helen Molesworth u ulozi savetnice kustosa i Lumi Tan u ulozi kustosa. Još jedan značajan, premda neočekivan učesnik, je Drake, koji je navodno uložio 100 miliona dolara u obnavljanje Luna Luna parka.

Saznaj više:
Povezani članci: