Da li je Madonni potreban time-out?

27.01.2020.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/madonnax_cover.jpg

Madonnina Madam X turneja u Londonu nije počela baš sa najboljim vestima budući da je prvi koncert, koji je trebao da se održi večeras, otkazan. Nažalost nije prvi put da čujemo ovakve vesti, a opravdano sumnjičamo ni poslednji, i pomalo i prestaje da bude ikakvo iznenađenje i šok da se neki njen koncert ipak neće održati. U oktobru je zbog bola u kolenu otkazala nastup u Njujorku, nakon toga je zbog “neverovatnog” bola bila primorana da otkaže koncert u Majamiju, da ne bi napravila trajnu štetu i dugotrajniju povredu, a pre nedelju dana je otkazala koncert u Lisabonu u poslednjem trenutku. I kada kažemo poslednjem, bukvalno to i mislimo jer je tek 45 minuta pre početka koncerta izašlo zvanično obaveštenje da nastupa ipak neće biti. Neki fanovi su bili puni razumevanja, dok je bilo i onih koji su bili super revoltirani jer su posebno tim povodom doputovali u Lisabon. “Kučka. Otkazala je koncert. Ako nije sposobna da održi turneju onda treba da prestane i prilagodi se”, napisao je jedan od besnih fanova. Sve u svemu polako se ulazi u dvocifreni broj otkazanih događaja za par meseci, broj ljutih obožavalaca se gomila, i ma koliko ovo bila stvar koja se može dogoditi svakom performeru i muzičaru, čini se kao signal da nešto ozbiljnije nije u redu i da je ostrašćeni fan možda u pravu. Ne u onom delu gde je Madonna kučka (iako nije nejasno odakle njegova ljutnja dolazi) ali definitivno da možda treba napraviti neka sitna ili krupnija, zašto ne, štelovanja sistema i prilagoditi se trenutnoj situaciji i poziciji.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580140792721786.jpg

 

Da se vratimo korak unazad. Madonna je za novu turneju velike arene zamenila manjim i intimnijim prostorima, što je s jedne strane bila genijalna ideja kada su u pitanju intimnost i atmosferičnost na koncertima, i posebna energija koja može da vlada samo u prostorima gde su ljudi bliži jedni drugima, a komunikacija sa izvođačem direktnija i familijarnija. S druge strane, ta ista odluka potencijalno (ili sasvim sigurno) jeste problematična jer se srazmerno smanjivanju prostora, broj koncerata umnožava. Nekada dva ili tri koncerta u velikoj areni je sada 10+ u manjim, što ruku na srce pitanje je ko može da izdrži. London Palladium je bukiran petnaest večeri zaredom, nakon čega Material Girl odlazi u Pariz ne bi li u Grand Rexu održala 13 koncerata, što zvuči kao nemoguća misija i za recimo, 35 godina mlađu Arianu Grande, a kamoli Madonnu koja ma koliko bila fizički utrenirana i super izgledala, ipak ima 61 godinu. U tome i leži caka. U, kako se čini, neophodnosti shvatanja i prihvatanja sopstvenog stanja i godina ma koliko nam se ono u datom trenutku ne dopadalo. Prihvatiti promene na i u svom telu je verovatno jedna od najtežih lekcija sa kojima se svi suočavamo, i starenje kao koncept niko baš nešto preterano ne gotivi – nije da jedva čekamo da odjednom ono što smo nekada lako i jednostavno, neosetno radili, postane mnogo teže ili nemoguće. Ipak, realnost jeste takva da se svi pre ili kasnije moramo prilagoditi i slušati više šta telo želi da nam poruči, za šta je vreme prošlo, za šta tek dolazi. I događa se svima, pa i Madonni. To preslaganje nije nimalo zabavno, ali je neophodno, a forsiranjem ponašanja na koje smo navikli, može samo da se dođe do potpunog kolapsa.

 

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580140723676142.jpg

 

“Ići ću napred, dok ne budem mogla više”, rekla je u svom postu na Instagramu, ali umesto imperativa da se uvek ide napred, bolje i više, imamo drugi predlog. Možda je sasvim okej i malo usporiti i vratiti stvari na rewind i novo podešavanje, koje nekada podrazumeva i ozbiljnije promene. “Kao što svi znate, povrede me prate od početka turneje, i moram da slušam svoje telo i stavim zdravlje na prvo mesto.” Sa tim se stoprocentno slažemo, samo što bi daleko pametnije za sve bilo za početak ne zakazivati ovoliko koncerata. Nego manje, sigurnije i suštastvenije.

Saznaj više:
Povezani članci: