„Drivers License“ je trenutno najslušanija pesma na svetu a evo i zašto

    02.02.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/02/pesmacover.jpg

    Olivia Rodrigo je sasvim novo ime na muzičkoj sceni i u popularnoj kulturi uopšte, što i nije toliko iznenađujuće budući da ima samo 17 godina. Ipak, ta činjenica je nije sprečila da u kratkom roku od objavljivanja svog debitantskog singla postane autorka hita o kom svi pričaju. Jednom pesmom postala je zvezda TikToka, razbila Spotify rekorde i našla se na samom vrhu Billboard top liste u isto vreme, i postala ime koje se odjednom čuje na svakom koraku.

    Ako se pitate kako je to uopšte moguće, istina je da niko nema tačan odgovor jer su kako stvari stoje i oni koji su na pesmi radili jednako iznenađeni uspehom kao i svi mi ostali koji je vrtimo na repeat, ali se čini da je tajna možda u onome što je muzički kritičar Jon Caramanica i napisao. “Uspeh leži u dobro izbalansiranoj melanholiji, malo melodramatičnosti, njenom glasu, jakim vizualima. U svakom smislu ovo je savremena i uspešna pop pesma”.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/02/161227094178758.jpg

    I svakako da jeste, kvalitetna i sa tehničke strane dobro i napisana i aranžirana, ali čini se da priličan deo uspeha leži i u činjenici da je poznato da je “Drivers License” autobiografska pesma, koju potpisuje sama Rodrigo, i da su tabloidi i društvene mreže jedva dočekali da prave paralele i spekulacije, istražuju o njenim aktuelnim i prošlim vezma i nagađaju odakle bi mogla doći inspiracija za ovu pesmu. Ukratko pored objektivnog kvaliteta, dosta hajpa i dobrog slučajnog ili namernog marketinga je svakako bilo od koristi. Pesma je kako to sad već i uobičajeno biva, prvo zaživela u TikTok videima, koji su vodili do blog postova, koji su dalje vodili do sve češćeg streamovanja pesme, pa do vesti i trending lista, i u krug opet nazad. Tako je u konačnom zbiru, pesma postala broj 1 u 48 zemalja na Apple Music, u 31 državi na Spotify i vodeća u 14 država na YouTube. Kupljeno je 38.000 downloadova u SAD, za samo nedelju dana i imala je preko 8.1 milion emitovanja na radiju. I to sve za manje od mesec dana od kada je objavljena. Takođe je postala i pesma koja je u najkraćem roku u istoriji prestigla 100 miliona strimova na Spotify platformi. 

    Ipak, iako ovakav uspeh jeste iznenađujuć za nekog ko je nov na sceni, Olivia definitivno nije početnik u muzici. “Drivers License” možda jeste njen prvi pravi singl ali ona već ima i iskustva i pravu bazu fanova, zahvaljujući svojim ulogama u Disney ostvarenjima. Već sa osam godina je bila redovna na kastinzima, a njena najpoznatija uloga vezuje se za tri sezone serije “Bizaardvark”. Rodrigo, je tu igrala Paige Olveru, tinejdžerku koja svira gitaru i pravi muziku a odatle je počelo njeno privatno bavljenje muzikom. Trenutno igra u Disney+ seriji “High School Musical: The Musical: The Series.”, i prošle godine je baš za ovu seriju napisala pesmu “All I Want” koja je postala najpoznatija numera iz serije do sada.

    Iako su na pesmu “Drivers License” mnogi reagovali u maniru “nemam pojma ko je ova devojka ali mi se dopada pesma” čini se da će se to u budućnosti i te kako promeniti i da gledajući Oliviu možda gledamo neku novu Miley Cyrus, Selenu Gomez, Demi Lovato, bilo koju od devojaka koje su od glumačkih Disney početaka skrenule u muzičke vode, i tu postale prave zvezde. “Drivers License” je sada dobila i svoj skeč na SNL što samo govori da je reč o kulturološkom fenomenu, a sam skeč je postao neverovatno popularan i za samo 5 dana prešao 3 miliona pregleda na YouTubu, a Olivia im se zahvalila i napisala na Twitteru da „ovo najbolji rođendanski poklon koji je ikada dobila“. Mi i dalje slušamo pesmu koja je od svog debitovanja pre 6 nedelja uzastopno na mestu broj jedan Billboard liste najboljih singlova. „Yeah, you said forever, now I drive alone past your street…“

    Saznaj više:
    Povezani članci: