Pretraga

Četiri sjajna albuma koja ste možda prevideli slušajući hitove

Četiri sjajna albuma koja ste možda prevideli slušajući hitove

Tekst: BURO.

Uprkos prilično nezavidnim uslovima u kojima svi danas stvaraju i rade, kao i činjenici da je prošlo tri trećine godine a još uvek ne znamo ništa više nego na početku, još uvek se piše, svira, stvara. Protesti, eksplozije, poplave, pandemija, bilo je i jeste svačega ali umetnost, i muzika pogotovo, nastavljaju da pronalaze svoje puteve do finalnih ostvarenja i svoje nove i stare publike. Mnoge albume smo jedva čekali, neke nismo još uvek dočekali ali se i dalje nadamo da će se relativno uskoro desiti, a mnogo je onoga i što se previdi. Dok smo okrenuti čekanju famoznog devetog Ririnog albuma ili opsednuti novim “911” Lady Gaga spotom, mnogo mladih, talentovanih i svežih imena prođe gotovo nezapaženo. Zato smo izdovojili nekoliko albuma koji su izašli poslednjih meseci i na koje možda niste obratili pažnju, a trebalo bi.

KATYA YONDER, "MULTIPLY INTENTIONS"

Četiri sjajna albuma koja ste možda prevideli slušajući hitove (фото 1)

Ko: Muzički poliglota, ruska multi-instrumentalistkinja koja spaja ambijentalnu i pop muziku, dok istovremeno i povezuje kulture.

Zašto treba da date priliku: Pošto je provela većinu svog života živeći na granici između Evrope i Azije, Katya Yonder je fascinirana bogatstvom istorije oba kontinenta, time kako se presecaju, dopunjavaju, a sve to je izuzetno osetno u njenoj muzici. Ovo interesovanje se možda najviše primećuje u njenom četvrtom albumu “Multiply Dimensions”. Kao i njena prijateljica, zemljakinja, i koleginica muzičarka Kate NV, Yonder takođe ima afinitet prema japanskoj muzici i umetnosti i mešajući japanski tradicionalni zvuk, azerbejdžensku folk muziku i rusku narodnu, sa savremenim popom, otključava neke nove svetove u kojoj je kultura povezana.

LILA TIRANDO A VIOLETA, "Limerancia"

Četiri sjajna albuma koja ste možda prevideli slušajući hitove (фото 2)

Ko: Vaporwave sa urugvajske teritorije, koja folk ritmove juga Amerike prevodi u klupsku elektroniku

Zašto treba da date priliku: Za poslednjih pet godina, Lila Tirando A Violeta je u tišini radila nekih dvadesetak projekata kroz najrazličitije muzičke i internet žanrove. Iako većina projekata nije svetski poznata, dokazuju samo da je Lila izuzetno naklonjena kolaboracijama, i da iz svake izvuče po nešto novo zbog čega njena muzika postaje punija, zrelija, i kvalitetnija. Do sada je sarađivala sa EL PLVYBXY, Lighght, PRJCTN, i Nickom Leónom. Na novom albumu, kroz osam pesama redefiniše muziku svog detinjstva i menja tradicionalne urugvajske ritmove dodajući im cyberpunk anime estetiku, pop zvuk, stvarajući alternativne disco pesme. 

RUI HO, "LOV3 & L1GHT"

Četiri sjajna albuma koja ste možda prevideli slušajući hitove (фото 3)

Ko: Kineska DJ-ca, koja živi i radi u Berlinu. Producentkinja i muzičarka koja promišlja pop kroz globalnu klupsku kulturu

Zašto treba da date priliku: Dosta auto-tunea, dosta sintisajzera, ritmovi koji teraju da se đuska, neka nestvarna atmosfera koja obuhvata sve. "Lov3 & L1ght" album je pomalo kao da ste uskočili na glavu u virtuelnu realnost. Utopističku, ušećerenu i sasvim nerealnu. Rui Ho je na novom albumu stvorila cyber raj sa hipnotičkom muzikom u kom su svi dobrodošli. I pop i reggaeton i rave i ambientalna muzika i kineske tradicionalne melodije. Virtuelna muzička bašta.

Dawes, “Good Luck with Whatever”

Četiri sjajna albuma koja ste možda prevideli slušajući hitove (фото 4)

Ko: Američki folk-rok bend iz Los Anđelesa, totalni kali vajb

Zašto treba da slušate: Možda i najpoznatije ime na listi za koje vam verovatno i ne treba objašnjenje zašto ih treba slušati. Njihov novi album je izašao prilično skoro, a na njemu ima puno topline i ovaj put više nego ikada naginju pop zvuku. Ako vam se sluša Bruce Springsteen, a malo biste ipak da osvežite listu, ovo je muzika za vas. Ako vam treba muzika za kola takođe. Ako maštate o Kaliforniji takođe.  

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor