Ko je rekao: Kanye ili Biblija?

    15.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/biblija-cover.gif

     

    Znamo već da Kanye West opet nije objavio album ne samo na vreme nego uopšte, i da je prvobitni “Yandhi” najavljen za april, pa pomeren za oktobar. Zatim je promenio ime u “Jesus is King” čiji je datum objavljivanja posle pomeren na “nepoznato“. Znamo i to da je sada pitanje da li će uopšte objaviti album budući da je krajem septembra izjavio da više neće snimati profanu muziku, već samo gospel, tako da se sve što je odradio u kontekstu običnog, komercijalnog albuma “za narod” sada dovodi u pitanje.

     

     

    Iako svakako deluje da njegova opsesija Bogom kulminira, istina je da religija, i kada kažemo religija, mislimo hrišćanstvo, okupira Kanyea godinama. Prvi put kada je počeo da se bavi ovom tematikom bilo je pre 15 godina kada je snimio prvu pesmu o Bogu, čime je napravio mini revoluciju u hip hopu. I odatle je samo nastavio dalje: pojavio se kao Mesija na naslovnoj strani Rolling Stone magazina i glavnim naslovom koji je glasio “Stradanje Kanye Westa”, lansirao je Yeezy brend i snimio album “Yeezus”, a najmlađe dete su on i Kim nazvali Psalm. Ako na sve to dodamo i “Sunday service”, nedeljne mise koje je počeo da izvodi, i na kojima peva sa crkvenim horom, totalno je jasno da je došlo do projekcije i preklapanja. Kanye je počeo toliko blisko da prepliće sebe i Hrista, i da se takvim doživljava, da je nekada teško razumeti na koga misli kada kaže „kralj“.
    Zato predlažemo da proverimo koliko je Kanye zaista spreman za ulogu propovednika. Ne gubimo nadu da će deveti album nekada ugledati svetlost dana, ali do tada se malo zabavljamo pravljenjem paralela Kanye – Biblija. Da li možete da pogodite koje su Kanyeove reči, a šta je zapravo tekst iz jevanđelja? Donosimo vam neke citate iz pesama i intervjua sa Kanye Westom, i citate iz Biblije, pa testirajte možete li da raspoznate, a ako ste i sami zbunjeni, kliknite na broj da saznate tačan odgovor.

     

     

     

     

    “Ja sam kao brod. Bog me je odabrao da budem njegov glas i vodič.”

     

     

     

    “Gospode, pokaži mi put zato što Đavo pokušava da me slomi.”

     

     

     

     

    “Ne možeš služiti i Bogu i bogatstvu.”

     

     

    “Nesavršen si, ali to nije tvoja greška.”

     

     

    “Ako si prijatelj samo sa svojima, šta je u tome posebno?”

     

     

     

     

    “Ja sam Bog.”

     

     

     

     

    “Božije carstvo je u tebi.”

     

     

     

    “I kada se molite ne budite licemerni.”

     

     

     

    “Ne prati masu, prati osećanje u sebi. Radi što osećaš, ne što misliš.”

     

     

     

    “Ne brini o sutra; sutra će se brinuti samo o sebi. Svakom danu je dosta njegove brige.”

     

     

    1)

    Kanye West

    u intervjuu za The Fader, 2008.

    2)

    Kanye West

    “God, show me the way because the Devil’s tryna break me down” je stih iz njegovog singla Jesus Walks iz 2004. Kasnije je dodao i reči: “This is my single, the radio needs it. They say I can rap about everything except Jesus, and that means about weapons, sex, lies, videos, but if I talk about God, they won’t twist my record, huh?” ali su na radijima svi odbili da puštaju tu verziju jer je bila previše religiozna.

    3)

    Biblija

    Mateja 5:7

    4)

    Kanye

    “Ti nisi savršen ali i nisi svoje greške” pročitao je Kanye 2016. na Only One. Ako vam se čini da ovo stvarno zvuči baš inspirativno kao iz Bibilije ili knjige nekog motivacionog govornika, zavisi kome šta radi, niste jedini, budući da je citat kasnije postavljen na prilaz jedne od londonskih crkava.

    5)

    Biblija

    Mateja 5:7, nastavak je zapovesti “Voli svoje neprijatelje” sa propovedi na gori.

    6)

    Naravno Kanye

    Ovo je zapravo i naslov pesme iz 2013. gde sebe naziva bogom i tvrdi da je pričao sa Hristom. Kasnije je u intervjuu objasnio da je napisao pesmu nakon što ga je dizajner Hedi Slimane pozvao na reviju ali pod uslovom da odbije da ide na sve druge revije tokom Nedelje mode. Kanye je tim povodom rekao: “Niko ne može da mi govori šta da radim i gde da idem ili ne idem. Ja sam Bog, ja sam broj 1, ja sam živa rock zvezda, ja sam Axel Rose, Kim Morrison i Jimmy Hendrix.” Za razliku od Kanyea, Isus nikada nije bio ovako direktan i bio je malo skloniji alegorijama poput “ja sam put, ja sam istina” itd.

    7)

    Bibilja

    Jevanđelje po Luki 17:21

    8)

    Biblija

    Jevanđelje po Mateji, 6:5

    9)

    Kanye West

    ovaj put na Twitteru. Sećamo se svi onda kada je Kanye obrisao Twitter na šest meseci, pa se vratio i počeo da tvituje mudre misli i fraze rekavši da time, svaki dan, u stvarnom vremenu piše knjigu? Sećamo naravno. A sećamo se i da je posle toga stvarno objavio knjigu u tradicionalnoj formi.

    10)

    Biblija

    Mateja 6:34

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: