Pretraga

Novi albumi kojima treba da posvetite malo pažnje i prostora na svojim plejlistama

Novi albumi kojima treba da posvetite malo pažnje i prostora na svojim plejlistama

Tekst: BURO.

Oktobar k'o oktobar, čudan je kako god da se okrene pogotovo kada još i izgubimo sat popodnevnog sunca. Ipak, nešto dobro smo ovog oktobra i dobili, a to je nekoliko zaista sjajnih albuma. Možda će mrak početi da pada u četiri (jel' može neki fast forward na proleće, pretty please?) ali barem imamo sjajnu muziku za pozadinsku buku ili ozbiljno uživanje.

"Song Machine: Season One — Strange Timez"

Gorillaz

Novi albumi kojima treba da posvetite malo pažnje i prostora na svojim plejlistama (фото 1)

Damon Albarn idejni tvorac Gorillaza je oduvek ovaj crtani bend zamišljao kao platformu, kao prostor iza popa i između različitih muzičkih žanrova, a ovaj put su otišli možda i najdalje u toj razbacanosti po žanrovima, ali i praćanju jedne iste niti koju je nemoguće definisati. Album je baš onakav kako se i zove “Song Machine: Season One — Strange Timez” i liči na neki čudesan vremeplov koji nas istovremeno podseća da ovaj bend postoji 20 godina i baca na različite talasne dužine ovih “čudnih vremena”.

"s16"

Woodkid

Novi albumi kojima treba da posvetite malo pažnje i prostora na svojim plejlistama (фото 2)

Dugo iščekivani Woodkidov album je posle čak sedam godina, konačno tu. Francuski muzičar, umetnik, reditelj i producent Yoann Lemoine, poznatiji pod svojim umetničkim imenom, predstavlja drugo studijsko izdanje, koje nosi naziv „S16“. Album je najavio singlom “Golliath” još u aprilu i tim povodom podelio sa nama nešto više i o predstojećem albumu. Najavio je da su teme koje se ponavljaju na albumu nesigurnost, toksičnost, autodestrukcija, destruktivni obrasci i to smo i dobili, sve upakovano u sjajan zvuk. Samo ime albuma odnosi se na atomski broj sumpora, dovodeći u vezu osetljivu prirodu ovog elementa sa istom karakteristikom ljudske prirode. Jedanaest novih pesama sa snažnom tematikom, alegorijom i zvukom koji nam je nedostajao.

"apolonio"

Omar Apollo

Novi albumi kojima treba da posvetite malo pažnje i prostora na svojim plejlistama (фото 3)

Omar Apollo je uspeo da napravi prostor za sebe u R&B držeći se svog puta koji ima jasan pravac i veoma je autentičan, a obično i izdašno posut nostalgijom. Zato nam je takav zvuk prilično blizak ovih dana i duboko smo zahvalni što je odlučio da u oktobru objavi album. Novi album donosi elemente soula i R&B-ja i spaja ih u unikatan muzički izraz pa se sada na albumu “Apolonia” vidi koliko je eksperimentisao u međuvremenu. Pesme 'Want U Round' ft. Ruel, 'Dos Uno Nueve,' i 'Kamikaze,' pokazuju njegov autorski rast i snene nežne melodije nas ušuškavaju baš kako treba. I da, naravno da nam je “Hey Boy” sa Kali Uchis trenutni favorit.

"Fake It Flowers"

Beabadoobee

Novi albumi kojima treba da posvetite malo pažnje i prostora na svojim plejlistama (фото 4)

Tokom prethodnih godina Beabadoobee je uspela da pesme koje je pisala u detinjstvu u svojoj sobi predstavi mnogo široj publici na centralnim binama festivala širom sveta, na turnejama sa bendom The 1975. Sada je konačno došlo vreme za njen debitanski album i “Fake It Flowers” koji uspeva da “uhvati” taj uspon. Baš zato je zvuk nekada sirov, a ton ispovedni, a nekada je sve savršeno upakovano. Ima i dosta omaža grunge zvuku 90-ih, kao i njenim alt-rock herojima i to su one pesme uz koje svi želimo da se izvrišitimo i iskačemo maksimalno i podsetimo se šta znači biti na koncertu.

"before"

James Blake

Novi albumi kojima treba da posvetite malo pažnje i prostora na svojim plejlistama (фото 5)

James Blake se pojavio sa albumom taman na vreme da nas podseti da ranjivost i emotivna poljuljanost jednostavno jesu deo svačijeg života ma kako želeli da postanemo viša bića. Ipak, od svake te emocije i rastemo malo više i "Summer of Now" je jedna od lepših stvari koju možete sebi da priuštite. Malo ljubavi i razumevanja i života u trenutku. James peva “I’m not the summer of all my worries, and I’m not the summer of yours / I’m not the summer of 2015, but I can be the summer of now,” i prikazuje nam kako izgleda mirenje sa samim sobom, sa prošlim sobom, konačno učenje da živiš samo sada i postajanje ona osoba koja smo uvek želeli da budemo ali se i plašlili.  Himna!