Pretraga

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Evrope!

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Evrope!

Tekst: BURO.

Pitanje da li će biti festivala ove godine je verovatno gotovo svakome na umu. Oni koji su ozbiljni fanovi muzičkih događaja na otvorenom,  i sjajne muzike uživo, znaju da je prošlu godinu i jedno za drugim otkazivanjem bilo teško podneti. Oni koji su nešto manji fanovi, su u međuvremenu posle godinu dana ničega postali fanovi svega što podrazumeva bežanje iz jednolične svakodnevice, i jednom rečju festivali su nam svima postali ona predivna, šarena, razigrana utočišta u koja možemo da pobegnemo od svega i prilika da izđuskamo sav nagomilan stres, paniku i sve ostalo što smo osećali. S druge strane, dobar su pokazatelj da se stvari malo po malo dovode u normalu. Šta god to značilo. 

Neki festivalski giganti su se i ove godine odlučili za pauzu pa je tako Glastonbury umesto live eventa zakazao virtuelni koncerte gde će nastupati Coldplay, Jorja Smith, Idles, Haim (karte možete da pogledate ovde), Primavera je u potpunosti otkazana, kao i Coachella koja se zvanično pomera za 2022. postoje i oni koji jedan po jedan objavljuju radosne vesti i zakazuju svoje ovogodišnje termine. 

S obzirom na situaciju koja je još uvek daleko od dobre a kamoli idealne, sve je podložno promeni, a sve će se i dešavati pod određenim regulativama i sigurnosnim merama. Izdvajamo one koji su za sada potvrđeni i koje držimo na radaru i u kalendarima. 

exit

8-11. jul

Novi Sad, Srbija

Nastupaju:David Guetta, Nina Kraviz, Eric Prydz, Solomun, Boris Brejcha, Laibach

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Evrope! (фото 1)

Legendarni regionalni festival koji važi i za jedan od najboljih u Evropi će kako stvari stoje proslaviti svoj 20. rođendan. Sa godinom dana zakašnjenja, ali nije da je iko previše sitničav, kada se festival vraća na Petrovaradinsku tvrđavu i na preko 40 bina i zona, raspoređenih širom festivalskog prostora proslavlja ovaj veliki događaj. Trenutno su potvrđeni neki izvođači, a ostali će biti tokom narednih nedelja. Sve informacije i promenete pratite ovde.

bonaroo

2-5.septembar

Mančester, SAD

Nastupaju: Lizzo, Tame Impala, Lana del Rey, Foo Fighters

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Evrope! (фото 2)

Šta reći o ovom festivalu osim onoga što i sami vidimo iz lineup-a? A to je da će proslava 20. rođendana ovog festivala biti maestralna i spektakularna i sve ostale najgrandioznije reči kojih možemo da se setimo. I da, naravno da je na wish listi visoko visoko. Iako je sva prilika da ćemo o Bonarroou moći samo da maštamo ko zna kako se poklope zvezde pa se veče provede uz Lizzo i Tame Impalu. Rajski!

tomorrowland

Vikend 1: 27, 28 i 29. avgust;Vikend 2: 3,4 i 5.septembar 

Bum, Belgija

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Evrope! (фото 3)

Jedan od giganata koji nije pomeren za narednu godinu je Tomorrowland. Poznat po svojim neverovatnim binama, i fantastičnim specijalnim i ostalim efektima, ali i uvek masteralnom lineup-u, ovaj belgijski festival privlači opravdano mnogo pažnje, a sa pauzom od godinu dana, očekujemo da ove godine sve bude duplo! Zapravo već jeste pošto je i festival dupli i trajaće dva vikenda. Ništa manje ne očekujemo ni od programa. 

sziget

4-11. avgust

Budimpešta, Mađarska

Nije potvrđeno

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Evrope! (фото 4)

Legenda nad legendama u regionu i znamo da leto ne počinje ukoliko barem neko ne pokrene temu Szigeta i da li će se ove godine ići. Kultni festival i jedan od najbližih na koje odlazimo ili o kome maštamo kada poželimo inostranstvo i muziku, a nemamo vremena da idemo predaleko. Iako situacija u Mađarskoj nije genijalna i sve je sklono promeni, za sada se očekuje da Sziget ugleda ovogodišnju realizaciju i okupi svet. Iz istih razloga finalna lista izvođača nije potvrđena ali organizatori kažu da će biti u predstojećim nedeljama. 

lovefest

5-7. avgust

Vrnjačka banja, Srbija

Nastupaju: Apollonia, Jamie Jones, Loco Dice, Call Super

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Evrope! (фото 5)

Lovefest je prilično mlad festival ali onaj za koji smo se vremenom dosta vezali i pored EXIT-a kada pomislimo na festivalsko leto u Srbiji, i ovaj festival u Vrnjačkoj Banji zauzima važno mesto. Ove godine se kockice malo po malo vraćaju na mesto, i radosna vest za sve ljubitelje festivala je da je i Lovefest potvrdio svoje održavanje. Tako da, prvi vikend u avgustu znate za šta rezervišete.

madcool

7-10. jul

Madrid, Španija

Placebo, Cardi B, Killers, Kings of Leon, Glass Animals, Faith No More, Black Pumas, alt-J

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Evrope! (фото 6)

Ako kada kažete "festival" zamislite sunce, letnju lakoću, sve moguće žanrove, i mnogo mnogo druženja sa ljudima sa svih meridijana, onda je Mad Cool definitivno za dodati na ovogodišnju putnu listu. Mad cool je pokrenut 2016. godine sa idejom da ujedini ljubitelje raznih vrsta muzike. Održava se svake godine u Madridu, i povezuje pop, rock i indie performere a ove godine je lineup zaista vanvremenski dobar. Od Cardi B, preko Killersa i Faith No More, do bogova indie muzike Glass Animals, i alt-J. Cene karata se kreću od 80 do 200 evra, a sve informacije i izmene se redovno apdejtuju na njihovom sajtu.

ion

8-15. septembar

Dermi, Albanija

Nastupaju:A-Future, Tijana T, Nicolas Lutz, Krankbrother, Floating Points

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Evrope! (фото 7)

ION 2021 je kako sami kažu, malo drugačiji muzički događaj, gde je iskustvo odlaska na more i odmora, spojeno sa festivalskom atmosferom. Ove godine njihoc koncept je baziran na tri osnovna principa: povezivanje underground zajednice, istraživanje i pomeranje granica, i podržavanje održivosti i razmižanje u tom pravcu. Ovaj festival traje nedelju dana i daje mogućnost pažljivo kuriranoj listi autora prostor da dišu, eksperimentišu i razvijaju svoj zvuk, zajedno sa publikom, na osam stejdževa. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor