Ukoliko volite Rosaliju, ove arapske muzičarke će vas oduševiti

    09.03.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/03/COVERrosalia.jpg

    Istorijski posmatrano, žene su uvek imale važnu ulogu u muzici u arapskom svetu. S obzirom na patrijarhalni sistem i činjenicu da im nisu dostupne baš sve zone javnog društvenog života, od davnih dana su koristile muziku kao način da se izraze. U Maroku su čak i predvodile grupe muških muzičara i performera i neretko pevale pesme koje su imale snažne anti-kolonizatorske i političke poruke.

    Danas, na tragu toga, savremene autorke oživljavaju ove tendencije. Mešavina afričkog zvuka, andalužanskih i jevrejskih uticaja čini marokansku muziku jednom od zanimljivijih danas, dok je muzika sa Bliskog istoka sve progresivnija u aranžmanima ali i tekstovima. Ukratko, arapska muzička scena doživljava ozbiljnu renesansu, a nosioci te promene, svežeg zvuka i smelih kombinacija su žene. Nova generacija autorki koje svesne snage svog nasleđa i raznovrsnosti kulture, donose novu poruku tolerancije, ljubavi, diverziteta i zajedništva, i uspevaju u tome da svoju tradiciju i kulturu integrišu u savremene muzičke tokove.

    Zato, ukoliko vam je vaša standardna plejlista dosadila, donosimo vam četiri imena koja želite da čujete. Zahvalićete nam kasnije.

    Abir

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/03/1615293812361861.jpg

     

    Abir ne negira niti ignoriše činjenicu da biti žena, a posebno biti žena u arapskom svetu uopšte nije jednostavno. I o tome glasno i priča. Tema broj jedan njenih pesama je “biti Arapkinja” i kako sama kaže izuzetno je važno podeliti lična, jedinstvena iskustva i to pokušava i da uradi kroz svoje pesme. “Imamo drugačija iskustva, perspektive… razvijamo se. Želimo da budemo predstavljene, da promenimo sliku i predrasude o nama”. Inspirišu je druge uspešne i hrabre žene i u svojim pesmama pokreće pitanje predrasuda i društvene nepravde. “Još uvek je teško biti žena u arapskoj, marokanskoj, afričkoj muzičkoj industriji zato što je ženska pozicija u ovim društvima još uvek fragilna, još uvek se razvija.” Ipak, Abir veruje da kroz muziku to može da se promeni, i da žene tako mogu da dobiju mesto koje zaslužuju i ojačaju svoju pozciju. “Revolucija je moguća kroz muziku”.

    Abir je svoje pevačke početke imala još pre nego što je krenula u školu, kada je pevala, ili barem pokušavala da peva i imitira jazz pevače i pevačice. Vremenom je od šale i igre muzika stvarno postala njena šoljica čaja a njen glas sve izmenjeniji novi tehnikama pevanja koji podrazumevaju tradicionalno pevanje u savremenom aranžamu, što je njenu muziku učinilo potpuno jedinstvenom. Danas, piše sve svoje pesme i to važi za jedan od motoa njenog stvaralaštva. “Nauči kako da pišeš svoju muziku- moć je u olovci.”

     

    Ilham

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/03/1615293843755091.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/03/1615294048850071-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/03/1615294049266199.png

     

    Poznatija samo kao Manal, je jedna od najpopularnijih autorki u Maroku. Pop pevačica i reperka koja je unela revoluciju u marokansku muziju kombinujući urban i savremeni zvuk, sa upečatljivim tradicionalnim vizualima, ali i muzičkim elementima. Od underground početaka sada je dosegla ozbiljne mejnstrim visine ali se u svojim numerama još uvek bavi položajem žena, pogrešnim predstavama i predrasudama i koristi svoj snažan i dalekosežan glas, da pomogne ženama da se pozicije i uloge promene. 

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: