Pretraga

Ukoliko volite Rosaliju, ove arapske muzičarke će vas oduševiti

Ukoliko volite Rosaliju, ove arapske muzičarke će vas oduševiti

Tekst: BURO.

Istorijski posmatrano, žene su uvek imale važnu ulogu u muzici u arapskom svetu. S obzirom na patrijarhalni sistem i činjenicu da im nisu dostupne baš sve zone javnog društvenog života, od davnih dana su koristile muziku kao način da se izraze. U Maroku su čak i predvodile grupe muških muzičara i performera i neretko pevale pesme koje su imale snažne anti-kolonizatorske i političke poruke.

Danas, na tragu toga, savremene autorke oživljavaju ove tendencije. Mešavina afričkog zvuka, andalužanskih i jevrejskih uticaja čini marokansku muziku jednom od zanimljivijih danas, dok je muzika sa Bliskog istoka sve progresivnija u aranžmanima ali i tekstovima. Ukratko, arapska muzička scena doživljava ozbiljnu renesansu, a nosioci te promene, svežeg zvuka i smelih kombinacija su žene. Nova generacija autorki koje svesne snage svog nasleđa i raznovrsnosti kulture, donose novu poruku tolerancije, ljubavi, diverziteta i zajedništva, i uspevaju u tome da svoju tradiciju i kulturu integrišu u savremene muzičke tokove.

Zato, ukoliko vam je vaša standardna plejlista dosadila, donosimo vam četiri imena koja želite da čujete. Zahvalićete nam kasnije.

Abir

Ukoliko volite Rosaliju, ove arapske muzičarke će vas oduševiti (фото 1)

 

Abir ne negira niti ignoriše činjenicu da biti žena, a posebno biti žena u arapskom svetu uopšte nije jednostavno. I o tome glasno i priča. Tema broj jedan njenih pesama je “biti Arapkinja” i kako sama kaže izuzetno je važno podeliti lična, jedinstvena iskustva i to pokušava i da uradi kroz svoje pesme. “Imamo drugačija iskustva, perspektive… razvijamo se. Želimo da budemo predstavljene, da promenimo sliku i predrasude o nama”. Inspirišu je druge uspešne i hrabre žene i u svojim pesmama pokreće pitanje predrasuda i društvene nepravde. “Još uvek je teško biti žena u arapskoj, marokanskoj, afričkoj muzičkoj industriji zato što je ženska pozicija u ovim društvima još uvek fragilna, još uvek se razvija.” Ipak, Abir veruje da kroz muziku to može da se promeni, i da žene tako mogu da dobiju mesto koje zaslužuju i ojačaju svoju pozciju. “Revolucija je moguća kroz muziku”.

Abir je svoje pevačke početke imala još pre nego što je krenula u školu, kada je pevala, ili barem pokušavala da peva i imitira jazz pevače i pevačice. Vremenom je od šale i igre muzika stvarno postala njena šoljica čaja a njen glas sve izmenjeniji novi tehnikama pevanja koji podrazumevaju tradicionalno pevanje u savremenom aranžamu, što je njenu muziku učinilo potpuno jedinstvenom. Danas, piše sve svoje pesme i to važi za jedan od motoa njenog stvaralaštva. “Nauči kako da pišeš svoju muziku- moć je u olovci.”

 

Ilham

Ukoliko volite Rosaliju, ove arapske muzičarke će vas oduševiti (фото 2)

 

Ilham je autorka marokanskog porekla, koja je odrasla u Njujorku, i u njenoj muzici je jednako primetan njujorški R&B vajb, i tradicionalna marokanska muzika. Svoju muziku stvara tako što “uzme osećanja i pretvori ih u pesmu” i iako zvuči previše oldskul romantičarski, u njoj zaista ima tog pravog R&B zvuka budući da je kako kaže odrasla na muzici TLC, Ashanti, Aaliyah. Iako živi u SAD, arapska kultura je sastavni deo njene svakodnevice i kako kaže “urezana je u mene” što rezultuje sasvim jedinstvenim pristupom pop muzici kakvu poznajemo.

 

A-WA

Ukoliko volite Rosaliju, ove arapske muzičarke će vas oduševiti (фото 3)

 

A-WA trio je legendaran trojac arapske scene. Rođene u porodici jevrejskih Arapa u Jemenu, ali preseljene u Izrael, tri sestre Tair, Liron, i Tagel Haim se bave muzikom praktično od malih nogu. Ili je barem vole od malih nogu, i kako same kažu odrasle su na pločama bendova kao što su Deep Purple i Pink Floyd, i psihodeličnoj muzici 60-ih i 70-ih čiji uticaj može da se čuje u njihovoj muzici. Nakon što je “Habib Galbi” postala svetski hit, one su postale ikonična pojava na izraelskoj underground sceni i veoma prepoznatljive budući da stvaraju jemensku muziku, na arapsko-jemenskom dijalektu, u kombinaciji sa elektronikom i hip hopom, čime su unele svežinu u tradicionalni zvuk. Kako i same kažu, imaju mnogo identiteta budući da su žene, Jemenke, Izraelke, muzičarke, a sve to se predivno spaja i vidi u njihovim pesmama i ozbiljnom moćnim tekstovima.

 

Manal Benchlikha

Ukoliko volite Rosaliju, ove arapske muzičarke će vas oduševiti (фото 4)

 

Poznatija samo kao Manal, je jedna od najpopularnijih autorki u Maroku. Pop pevačica i reperka koja je unela revoluciju u marokansku muziju kombinujući urban i savremeni zvuk, sa upečatljivim tradicionalnim vizualima, ali i muzičkim elementima. Od underground početaka sada je dosegla ozbiljne mejnstrim visine ali se u svojim numerama još uvek bavi položajem žena, pogrešnim predstavama i predrasudama i koristi svoj snažan i dalekosežan glas, da pomogne ženama da se pozicije i uloge promene. 

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor