Pretraga

Završen je EXIT festival, ovi momenti su obeležili ovogodišnje izdanje

Tekst: BURO.

Nakon četiri dana i noći, više od 200.000 posetilaca, fantastičnih koncerata, impresivnih DJ setova i energije kojom su isijavali i publika i headlineri, poput velikih Nicka Cavea i Calvina Harrisa, podigli su lestvicu festivalskog doživljaja koji sa Petrovaradinske tvrđave nose članovi Exit plemena iz preko 100 zemalja sveta. Godinama unazad posećujemo festival i utisak koji se ne menja jeste da su Exit ljudi. Headlineri svih Exitovih bina i zona na festivalu ove godine bili su ljubav, zajedništvo, prijateljstvo i podrška. Posetioci Petrovaradinske tvrđave su još jednom pokazali da su ove izvorne vrednosti zauvek sinonimni za Exit festival, a da je snažna energija ono po čemu je on poseban.

Završen je EXIT festival, ovi momenti su obeležili ovogodišnje izdanje (фото 1)

Exit je produkciono i žanrovski napravio nekoliko koraka napred, što se jasno videlo na najvećim festivalskim binama i zonama, a čak tri stejdža unapređena su u odnosu na prethodne godine – novi, veći prostor i kapacitet sada pružaju Gang Beats, No Sleep Novi Sad i Pachamama bina, svaka specifična na svoj način. Neverovatni utisci koje su glavne zvezde, kao što su Iggy Azalea, Sepultura, Boris Brejcha i ARTBAT podelile sa fanovima, ali i činjenica da je Exit po prvi put imao domaćeg headlinera, Anu Đurić Konstraktu, potvrdili su da su prethodna četiri dana jula donela jedno od najupečatljivijih izdanja u Exitovoj istoriji.

Završen je EXIT festival, ovi momenti su obeležili ovogodišnje izdanje (фото 2)

Exit 2022 otpočeo je dvojakom ceremonijom otvaranja kojima su prikazana dve posebne strane festivala. Svečanim otvaranjem na Pachamama bini simboličnim puštanjem 22 golubice i otkrivanjem instalacije „Yellow Submarine“ na Dunavu jasno su demonstrirane vrednosti na kojima festival počiva – poruke mira poslate su u svet sa Petrovaradinske tvrđave. Drugu stranu donela je tradicionalna ceremonija u ponoć uz vatromet na Glavnoj festivalskoj bini.

Završen je EXIT festival, ovi momenti su obeležili ovogodišnje izdanje (фото 3)

Tokom četiri festivalske večeri Petrovaradinskom tvrđavom hodalo je i plesalo više od 200.000 članova Exit plemena, uz više od 1.000 izvođača koji su nastupali na preko 40 festivalskih bina i zona. Energetski nabijena Glavna bina varirala je od najintenzivnijih emocija, oda ljubavi i tragedije koje je doneo jedan jedini Nick Cave sa svojim Bad Seedsima, zatim spektakla najtraženijeg producenta i DJ-a današnjice Calvina Harrisa, vatrene hip hop dive Iggy Azalea, hitmejkera Afrojacka, Jaxa Jonesa, Aloka, Joela Corryja i najžešćeg gitarskog zvuka brazilske senzacije Sepultura, finskog Blind Channela i alternativog beloruskog sastava Molchat Doma. Sva ova velika imena spakovana su u četiri festivalske noći na samo jednoj, Glavnoj bini, a četvrte večeri Exit festival doneo je još jedan istorijski momenat – Anu Đurić Konstraktu kao prvu domaću hedlajnerku Main Stage-a u istoriji festivala. „Kosmički se poklopilo da smo prvi domaći hedlajner na Main Stage-u ikada, zato što smo ’nobl’“, rekla je Konstrakta hiljadama fanova.

Završen je EXIT festival, ovi momenti su obeležili ovogodišnje izdanje (фото 4)

Hram najkvalitetnijeg elektronskog zvuka, mts Dance Arena, okupila je velikane današnjice, kao što su Boris Brejcha, Stephan Bodzin, Adam Beyer, ARTBAT, Honey Dijon, Maceo Plex, Blond:Ish, Anfisa Letyago, Reinier Zonneveld, Monolink, Satori, Denis Sulta, Mathame, a svi su do ranih jutarnjih sati razmenjivali energiju i ritam sa tradicionalno najmnogobrojnijom publikom ove bine. Visa Fusion Stage doneo je, kako samo ime kaže, fuziju žanrova, novih i starih generacija, domaćih i regionalnih izvođača poput bendova Paraf, Joker Out, Brkovi, Artan Lili i Orthodox Celts i jakih internacionalnih imena među kojima Marky Ramone i Noisia.

Završen je EXIT festival, ovi momenti su obeležili ovogodišnje izdanje (фото 5)

Četiri dana ovogodišnjeg Exita potvrdila su onaj prvi utisak koji su mnogi dobili na generalnoj probi održanoj na Areni u sredu uveče. Očekivano oduševljenje je nadmašeno kad su se upalili svi ekrani, rasveta, laseri, a moćni soundsystem prolomio zvuk. Promena koju je Arena doživela i 2017. godine, ovog jula je mnogo izraženija. Time je plesni podijum pod otvorenim nebom napravio divovski korak napred i ponovo potvrdio svoje članstvo među svetskom muzičkom i festivalskom elitom.

Završen je EXIT festival, ovi momenti su obeležili ovogodišnje izdanje (фото 6)

Na ovogodišnjem Exitu predstavljena su dva specijalna showcase-a – Back To The Future na Glavnoj bini, koncept koji je doneo rap battlove mladih trep zvezda u usponu i legendi hip hopa na našim prostorima i World Music Balkans (WOMBA) showcase na Pachamama bini, posvećen primarno tradicionalnoj muzici balkana u fuziji sa popularnim muzičkim žanrovima. Pod okosnicom Rock @ EXIT nastupao je i kultni pank sastav Exploited, koji je pomerio Explosive binu. No Sleep Novi Sad bina postajala je iz noći u noć podijum različitih kultnih svetskih klubova – berlinski Watergate uz Adanu Twins i Stephana Jolka, Fabrik Madrid sa Airodom i Indirom Paganotto, pariški underground Possession uz postavku Dax J, Hector Oaks, Parfait, kao i Life and Death showcase uz Gerda Jansona i Stellarcompanion.

Kao i svake godine, uzbudljiv deo festivalske ponude su i aktivacione zone raspoređene širom tvrđave, a u kojima su se mogle osvojiti razne nagrade. Yves Saint Laurent osvojio je prvu noć Exit festivala - gostima je pružio priliku da uživaju ne samo u poznatoj liniji Black Opium, već i u ekskluzivnoj prilici da se bolje upoznaju sa makeup-om brenda i to uz pomoć profesionalnih Yves Saint Laurent šminkera kao i da osvoje nagrade, a u popularnoj Heineken® zoni poestioci su, uz brojne rekvizite i futurističku scenografiju, sa svojom ekipom mogli snimiti jedinstveni muzički spot.

Exit je ponovo nadmašio naša očekivanja i već se radujemo sledećem izdanju!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor