Reading list: Neizostavne knjige iz istorije umetnosti

    29.01.2024.
    RECOMMENDED

    Ukoliko spadate u one koji se interesuju za knjige iz oblasti istorije umetnosti, ovo je lista naših omiljenih naslova.

    1d6b00ee6ddb9fa727526da7f4102861
    KNJIGE

    Knjige iz istorije umetnosti

    Masterpieces: The William Rubin Collection
    Phyllis Hattis Rubin

    Books 2024 William Rubin cover copy 903x1024 1

    Knjiga The William Rubin Collection obeležava 50. godišnjicu smrti Pabla Pikasa. Ova monografija slavi Williama Rubina (1927-2006) i njegov uticaj na svet moderne umetnosti. Poznat kao nekadašnji direktor slikarstva i skulpture u Muzeju moderne umetnosti od 1967. do 1988. godine u Njujorku.

    Rubin je bio prepoznat po svojem nepogrešivom oku i glasu koji je veličao podjednako savremenu post-WW II generaciju umetnika, istoričara umetnosti, kustosa i kolekcionara na svetskoj sceni.

    Njegove neviđene akvizicije za kolekciju MoMA-e i revolucionarne izložbe na kojima su bile prikazane njegove slike pratile su monografije koje su postale nezaobilazno štivo u istoriji umetnosti. Sve o svetski popularnom umetniku možete pronaći upravo ovde.

    Woman in Art: Helen Rosenau’s ‘Little Book’ of 1944
    Griselda Pollock

    woman in art

    Obeležavajući 80 godina od objavljivanja knjige istoričarke umetnosti Helen Rosenau, ova nova verzija jasno pokazuje značajan uticaj koji je njen pionirski, rodno zasnovani pristup imao na disciplinu istorije umetnosti.

    Van Gogh and the End of Nature
    Michael Lobel

    van gogh

    Vincent van Gogh se obično smatra slikarem prirode. Autor, Michael Lobel, nudi alternativni pogled na rad slikara pokazujući kako su njegove slike vrlo često bile inspirisane Industrijskom revolucijom u kojoj je umetnik živeo i radio. Iako možda nije direktno obrađivao industrijski pejzaž na način na koji su to radili Claude Monet i Camille Pissarro, nekoliko njegovih slika zapravo prikazuje fabrike, rudnike uglja i dimnjake. Čak i materijali koje je koristio, tvrdi Lobel, bili su pod uticajem industrije.

    Ovo delo obećava preispitivanje umetnikove karijere – uključujući neke od njegovih najpoznatijih slika – kroz istorijska istraživanja i opservacionu analizu, ističući kako je njegov angažman sa industrijskim dobom uticao na njegovu umetničku praksu i nagovestio nadolazeću senku klimatskih promena.

    Bodega Run
    Tschabalala Self

    bodega run

    Tokom protekle decenije, umetnica iz Njujorka, Tschabalala Self, kreirala je instalacije koristeći se različitim medijima u galeriji Pilar corrias. U svom radu obradila je određene lokalne prodavnice koje predstavljaju mesta međukulturne razmene na kom se susreću umetnici različitog porekla i njihova umetnička dela. Upravo je osećaj zajednice oživljen u Selfovim umetničkim delima punim skulptura većih od života, slika, fotografija i predmeta.

    Serija, koja je bila predmet samostalne izložbe u Hammer muzeju 2019. godine, zabeležena je u ovoj raskošnoj novoj knjizi ispunjenoj dokumentacijom, fotografijama i kritičkim tekstovima koji nude nove uvide u umetničke projekte novije istorije i značaj lokalnih prodavnica umetnina.

    Saznaj više:
    Povezani članci: