Knjige kojima se radujemo u 2024.

03.01.2024.
RECOMMENDED

Baš kao što se radujemo novim filmskim naslovima, tako sa nestrpljenjem iščekujemo sve najavljenje knjige za 2024. Od memoara RuPaula do posthumno objavljene knjige Gabriela Garcíje Márqueza, stižu ostvarenja zbog kojih nas već sad svrbe prsti. Nismo sigurni kojom brzinom će se neki od romana prevoditi kod nas, ali zato sa sigurnošću možemo da kažemo da u domaće knjižare uskoro stiže prevedena autobiografija Britney Spears, Žena u meni.

Izdavačka kuća Booka u 2024. planira da izbaci dva romana kultne američke spisateljice Zadie Smith, a u nastavku pronađite sve knjige koje jedva čekamo u mesecima koji dolalze.

The House of Hidden Meanings, RuPaul

RuPaul, zvezda popularnog reality šoua RuPaul’s Drag Race, napisao je tri autobiografske knjige, ali ova, njegova četvrta, izgleda da je najličnija. U memoarima koji izlaze ove godine RuPaul detaljno opisuje izazove odrastanja sa odsutnim ocem, pronalaženje ljubavi i osnivanje porodice sa suprugom Georgeom LeBarom. „Svet danas deluje toliko neprijateljski i tako je strašno biti ranjiv, ali ja sam to učinio. Zato se pripremite“, najavio je RuPaul. 

Until August, Gabriel García Márquez

Skoro deceniju nakon njegove smrti, svetlost dana ugledaće posthumno otkriven roman dobitnika Nobelove nagrade – Gabriela Garcíje Márqueza, koji je na engleski, sa originalog španskog, prevela Anne McLean.

Until August odvija se na Karibima, gde žena, u braku već 27 godina, pronalazi novog ljubavnika svaki put kad poseti grob svoje majke. Dok se prepušta željama, plete snažnu priču o ljubavi i slobodi. Ako volite magijski realizam kolumbijskog majstora reči, verovatno ćete već sada rezervisati svoj primerak knjige.


There’s Always This Year,
 Hanif Abdurraqib

Fenomenolog i kritičar Hanif Abdurraqib u novoj knjizi posmatra košarku kao objektiv i pokušava da shvati zašto neki ljudi uspevaju u Americi, a drugi ne. On povezuje niti iz svog ličnog odnosa prema sportu zajedno sa istorijom i razmišljanjem o značenju doma i baš kao što je to uradio u prethodnoj knjizi A Little Devil in America, koja je bila finalista Nacionalne književne nagrade, Abdurraqib obrađuje ogroman aspekt američke kulture kako bi razmotrio njegove društvene implikacije.

Knife, Salman Rushdie

Salman Rushdie, dobitnik Bukerove nagrade, preživeo je napad nožem, koji je za posledicu imao gubitak vida na jednom oku i nemogućnost da koristi jednu ruku (što se polako vraća u normalu). U novoj knjizi, pisac se priseća traumatičnog napada, što je, kako je otkrio u intervjuu za magazin Time, doživeo kao proces isceljenja i ne prestajući da piše knjige pronašao način da „na neki način preuzmem kontrolu“, nad događajem koji mu se desio.

Proročica, Margaret Atwood

Proročica je roman koji pokušava da odgovori na pitanje šta je istina kada različite vizije istine postoje u jednom čoveku. Mnogi likovi u ovom romanu su dve strane istog novčića. Nemoguće je biti baš onakav kakvim se predstavljamo ili predstavljati se baš onakvima kakvi smo. U ovom izuzetnom, poetskom i čudesnom romanu, autorka knjige Sluškinjina priča iznova dokazuje zašto je jedna od najvažnijih i najuspešnijih spisateljica našeg vremena.

– Bogata, suptilna, duboka, delikatna knjiga. U njoj ima mnogo radosti koja će ostati duboko u vama. Atwood ima mnogo toga da nam kaže, napisali su o romanu, koji izdaje Laguna.

prorocica v

Poslednji san, Pedro Almodovar

Ovo je knjiga između fragmentarne autobiografije, nepotpune, nerazgovetne, ali koja čitaocu pruža maksimum informacija o meni kao sineasti, kao pripovedaču (piscu) i na koji se način sve to prožima s mojim životom, ovako straice svoje knjige opisuje Pedro Almodovar u uvodnom delu, ujedno predstavljajući i svaku od dvanaest pripovedaka od kojih se knjiga sastoji.

Priče ove knjige obuhvataju različita razdoblja od kraja šezdesetih pa sve do danas, a pored toga što daju uvid u evoluciju Almodovara kao umetnika, one su i odraz intimnih opsesija kao što su: mračno doba školovanja, neprijatne strane popularnosti ili eksperimentisanje sa žanrovima. I ova knjiga izlazi u Srbiji zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna.

81zQQ 6VZHL. AC UF10001000 QL80

Beli zubi i O lepoti, Zadie Smith

Ne jednu, nego čak dve knjige engleske spisateljice Zadie Smith ove godine objavljuje kuća Booka. Jedna je njen debitantski roman, Beli zubi, koji je pažnju javnosti i kritike privukao dok nije bio ni objavljen, a nakon toga višestruko nagrađivan i hvaljen, a drugi njen treći roman O lepoti, inspirisan knjigom Hauardov kraj E. M. Forstera.

Saznaj više:
Povezani članci: