KULTNI PAROVI: Olivia Hussey i Leonard Whiting

    23.01.2024.
    RECOMMENDED

    Prvi Romeo i Julija na velikom platnu, Olivia Hussey i Leonard Whiting postali su najpoznatiji tinejdžeri na svetu nakon što su zaigrali u ostvarenju Franca Zeffirellija (1968. godine).

    Olivia Hussey i Leonard Whiting, naš ovonedeljni kultni par, kao nesrećni ljubavnici, bili su toliko strastveni da su gledaoci prirodno pomislili da igraju svoja stvarna osećanja.

    – Nikada nisam bila sa nekim pre nego što smo snimali film, otkrila je glumica mnogo godina kasnije u svojim memoarima, Devojka na balkonu: Olivia Hussey nalazi život posle Romea i Julije.

    olivia hussey 2222

    Olivia Hussey i Leonard Whiting nakratko su se zabavljali nakon filma (koji je osvojio 4 Oskara, uključujući Oskara za režiju i najbolji film) da bi do dana današnjeg ostali veliki prijatelji, koji se čuju na svakih 10 dana. Leonard je mnogo godina kasnije otkrio da se zaljubio u Oliviju čim ju je video.

    – Samo sam je video. Kažu da ne možete verovati u ljubav na prvi pogled, ali možete jer sam mislio da je apsolutno divna, kao velika kremasta torta, rekao je glumac i dodao da morate biti vrlo dobar glumac da biste „glumili bilo šta“, ali da ne možete glumiti ljubav i želju.

    – Kada ljudi gledaju film, prilično su očarani jer zapravo mogu videti nas dvoje koji smo prilično zainteresovani jedno za drugo, ako znate na šta mislim, otkrio je Leonard.

    Olivia Hussey imala je 15 godina, a Leonard 17. Bili su vrlo blizu godina stvarnih Romea i Julije. To je privuklo mladu publiku u bioskope da vidi Šekspira, a ovo je bio film koji se prikazivao u školama u Velikoj Britaniji – na časovima engleskog jezika kad se radio čuveni Šekspirov komad.

    Ova uloga je glumici, koja je u to vreme imala samo 15 godina, donela nagradu David di Donatelo i Zlatni globus.

    Olivia Hussey, pre nego što je Franco Zeffirelli odlučio da ona igra u njegovoj adaptaciji Romea i Julije, radila je kao pozorišna glumica nekoliko godina, ali nije bila poznata u svetu filma i nije imala agenta ili menadžera – roditelji su joj se razveli kada je imala samo godinu dana (ćerka je argentinskog operskog pevača Andresa Osune, koji je nastupao pod pseudoninom Osvaldo Ribo) i nije ga videla do svoje sedme godine, a njena majka, britanska sekretarica koja je radila tri posla, nije imala vremena da dolazi sa ćerkom na filmski set. Da bi snimila film, Olivia se, zajedno sa Leonardom, preselila kod Zeffirelija u njegovu vilu blizu Rima.

    Hussey je osećala divljenje prema Zeffirelliju.

    – Kada uđe u sobu i progovori, niko drugi ne kaže ni reč. Niko drugi ne može se takmičiti s njim, njegove ideje su tako genijalne, ispričala je novinarima, kao i to da je reditelja ponekad zvala tata.

    poster romeo and juliette

    Mnogo godina kasnije, 2003, glumci su tužili studio Paramount zbog toga što je u ovom filmu, eksploatisana njihova golotinja, a oboje su bili maloletni. U filmu se njih dvoje nakratko mogu videti goli, u spavaćoj sobi, u kojoj se vide glumčeva gola zadnjica i glumičine gole grudi. U tužbi, koju su glumci podneli u Kaliforniji, navodi se da ih je pokojni reditelj (Zeffirelli je preminuo 2019) nagovarao da izvedu golišavu scenu i uveravao ih da pred kameru neće stajati goli nego u nude donjem vešu.

    Glumci su tražili odštetu od 500 miliona dolara – zbog pretrpljene duševne i emocinalne boli, od kada je film objavljen. Takođe, smatrali su da je snimak razlog njihovog kasnijeg skromnog profesionalnog uspeha.

    Slučaj je odbačen u Sudu višeg ranga u Los Anđelesu 25. maja 2023. godine.

    olivia hussey 7777

    U časopisu Variety 2018. godine Hussey je komentarisala spornu scenu: „Niko mojih godina to ranije nije radio rekla je i istakla da je Zeffirelli to snimio sa ukusom jer je bilo potrebno za film“. U drugom intervjuu za Fox News iz 2018. navela je da je ta scena u Americi tabu ali da je golotinja već bila uobičajena u evropskim filmovima u to vreme.

    – Nije bila tako velika stvar. A i Leonard Whiting uopšte nije bio stidljiv. Usred snimanja, jednostavno sam potpuno zaboravila da nemam odeću, otkrila je tada, ali je kasnije promenila mišljenje.

    olivia hussey 7

    Nakon uspeha Romea i Julije, Olivia Hussey preselila se u Los Anđeles, gde je živela u kući u kojoj je Sharon Tate bila ubijena samo mesec dana pre toga, i kratko se viđala s Terryjem Melcherom, koji je prethodno živeo tu. U autobiografiji, koju je mnogo godina kasnije napisala sa svojim sinom, kojeg je dobila u braku sa Deanom Paulom Martinom, sinom Deana Martina, otkrila je bolne trenutke svog kasnijeg života.

    Sa 18 godina, glumicu je pretukao i silovao bivši momak Christopher Jones, borila se s rakom dojke četvrtog stadijuma i morala je da proglasi bankrot nakon što su je prevarili njen menadžer i njegova supruga.

    Lepša strana njenog kasnijeg života bilo je druženje sa Leonardom, sa kojim je igrala u britanskom filmu 2015. godine, Social Suicide, baziranom na Romeu i Juliji, a ovo je prvo ostvarenje koje ih je ponovo spojilo na velikom ekranu nakon 1968.

    Fotografije: Promo, Instagram, Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: