Kultni par: Penélope Cruz & Javier Bardem 

    23.04.2024.
    RECOMMENDED

    Penélope Cruz i Havier Bardem upoznali su se na setu španskog filma Jamón Jamón, Bigasa Lune, davne 1992. godine. I nisu bili u kontaktu, sve dok nisu ponovo zaigrali pred kamerama, u ostvarenju Woodija Allena, Vicky Cristina Barcelona 2007, kada su shvatili da su suđeni jedno drugom.

    Pre dve godine, Penélope i Havier su 2022. godine postali jedan od šest bračnih parova u istoriji koji su oboje nominovani za Oskara – u istoj godini, za istu kategoriju – najboljeg glumca i glumicu, ali za različito ostvarenje. On je nominovan za najboljeg glumca za ulogu u filmu Being the Ricardos, a Cruz za Parallel Mothers. Nakon objave nominacija, Bardem je rekao: „Ne mogu biti srećniji što ovo zadovoljstvo delim sa svojom talentovanom suprugom Penélope.“ Iako nijedno od njih nije osvojilo Oskara u svojim kategorijama, ipak je to bio veliki događaj za oboje.

    A u nastavku čitajte o istoriji ovog kultnog para.

    UPOZNAVANJE

    Kada su se upoznali na snimanju filma Šunka, šunka, Penélope je imala samo 16 godina.

    sunka sunka penelope

    – Među nama se osećala hemija, koja je ostala zabeležena na filmu, koji dokument naše strasti. Jednog dana ćemo morati film da pokažemo deci, zamislite: „Mama, tata, šta ste to radili zajedno na filmu?“, a mi ćemo im reći: „Deco, treba da slavite ovaj film jer ste ovde zbog njega!“ Bio je to vrlo seksi film. I dalje jeste. Penélopini roditelji su bili vrlo hrabri što su joj dozvolili da radi taj film – da mi ćerka od 16 godina dođe s takvim scenarijem ne bih joj dozvolio d ga radi, ispričao je Javier za GQ UK.

    LETO 2007, VICKY CHRISTINA BARCELONA

    Javier je otkrio da su se strašno privlačili na snimanju, ali da nijedno od njih nije htelo da napravi prvi korak. Na kraju ih je spojio zajednički prijatelj, koji je organizovao zabavu, na kojoj su se napili.

    Javier i Penélope ponovno se susreću dok snimaju Vudi Alenov „Vicky Cristina Barcelona“.

    penelope javier 3

    – Ne znam da li smo bili stidljivi ili smo samo pokušavali da ostanemo profesionalni. Došli smo do poslednjeg dana snimanja i ništa se nije dogodilo. Pomislio sam da treba da se napijemo i, srećom, jedan naš prijatelj je organizovao zabavu nakon završetka filma i – ostalo je istorija. Hvala bogu!

    Penélope i Havier kasne 2007.

    Već su se pojavile glasine o njihovoj vezi, a „zajednički prijatelji bliski paru“ tvrdili su da su njih dvoje zajedno. Page Six je objavio fotografiju na kojoj deluju vrlo prisno, taktilno. Ovo je bila godina promocije Woody Allenovog filma i oboje su negirali napise o vezi, ali su onda uslikani na zajedničkom odmoru na Maldivima. U februaru sledeće godine Penélope osvaja Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu i zahvaljuje se neverovatnoj ekipi glumaca sa kojima je radila na ovom filmu. Prema pisanju medija, Penélope i Javier su se navodno verili, iako još uvek nisu, zvanično, potvrdili svoju vezu. Paparazzi su ih krajem godine uslikali u šetnji Los Anđelesom i kao i na ostrvu Fernando De Noronha, u Brazilu.

    penelope javier

    JANUAR 2010.

    Godinu i po dana od premijere filma Vicky, Christina, Barcelona, Penélope i Javier uslikani su na utakmici LA Lakersa. Penélope će 10 godina kasnije u jednom intervjuu otkriti da su ona i Havier doneli odluku da o svojoj vezi ništa ne dele javno.

    – Odluka o privatnosti bila je stvarno dobra za nas. Bilo bi mi jako čudno da su stvari tekle na drugačiji način, jednostavno ne bih mogla, ispričala je Penélope za Tatler.

    javier penelope 7

    Nakon što su zajedno posetili Dodelu Goya nagrada u Španiji, Cruz i Bardem prisustvuju dodeli Oscara 2010. godine. Ne šetaju zajedno crvenim tepihom, ali su zajedno uslikani iza kulisa. Iste godine posećuju još jednu utakmicu Lakersa, a onda dolaze na 63. Filmski festival u Kanu, kada Javier prvi put javno govori o Penélope, nakon što je osvojio nagradu za najboljeg glumca sa filmom Biutiful.

    – Ovu radost delim s mojom prijateljicom, drugaricom, mojom ljubavi: Penélope. Dugujem ti puno i toliko te volim, izjavio je, a onda se nekoliko meseci kasnije u javnosti pojavila vest o njihovom venčanju – Penélope i Javier venčali su se u julu 2010. Bilo je to malo, privatno venčanje na Bahamima u kući prijatelja.

    POSTAJU RODITELJI

    Sem crvenih tepiha, na kojima nisu voleli da se slikaju zajedno u početku, Penélope i Javier za javna pojavljivanja birali su uglavnom utakmice Lakersa. Na jednoj od njih Penélope se pojavila u osmom mesecu trudnoće – bila je trudna sa sinom Leom koji je na svet došao u januaru 2011. Iste godine posetili su zajedno 83. Dodelu Oskara, a onda se on pojavio na svečanoj ceremoniji kada je Penelope dobila zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu. U svom govoru Penelope se zahvaljuje suprugu i sinu jer je: „čine srećnom svakog dana“.

    javier penelope 1 1

    PENELOPE I JAVIER PONOVO RADE ZAJEDNO

    Na filmu The Counselor, redatelja Ridleyja Scotta, ali za razliku od svojih prethodnih filmova, ovde ne glume ljubavni par. Penélope je bila partnerka Michaela Fassbendera, a Javier je igrao jednog od mnogih trgovaca drogom u filmu. Sledeća godina je još jednu veliku ulogu za glumca, igrao je Raoula Silvu u filmu Skyfall, a na svetskoj premijeri ovog filma pojavljuje se sa suprugom. Sam Mendes, reditelj ovog filma ispričao je za novine, nakon što ih je posmatrao prilikom Penelopinih poseta setu: „Kada ih vidite zajedno, pomislite da su suđeni jedno drugom. Izuzetno skromne, divne zvezde“.

    DRUGO DETE

    U februaru 2013. Penelope priznaje na španskoj televiziji TVE! da je trudna i da čeka drugo dete sa Javierom, koji iste godine prisustvuje Dodelu Goya nagrada bez supruge. 20. jula 2013. na svet stiže Luna, a u oktobru se glumica pojavljuje prvi put nakon porođaja na nekom javnom događaju – prisustvuje fotocallu za film The Counselor u Londonu. S vremenom par postaje malo opušteniji što se tiče zajedničkih pojavljivanja i počinje da govori o deci:

    – Najlepši osećaj koji sam ikad doživela potiče od načina na koji me deca gledaju. Biti majka znači gledati na život iz drugog ugla, kao da opet postajete dete. Čak se i vaš odnos s prirodom menja – kao da kroz nove oči vidite drvo, ispričala je u jednom intervjuu, ali je ostala dosledna, do danas, da o svojoj deci ne govori u intervjuima.

    penelope javier 9

    Par snima III zajedički film

    Loving Pablo premijerno je prikazan na 74. Venecijanskom filmskom festivalu, kada su govorili o svom odnosu, otkrivši da nisu dozvolili da snimanje ovog filma ni na koji način utiče na njihov odnos.

    Najteža scena za mene bila je ona u katedrali, kada ona dolazi u Pablov privatni zatvorda traži novac kako bi pobegla, otišla u Evropu, a on je tretira na grozan, okrutan način. Brinula me je ta scena. Znala sam da će me jako pogoditi… I jeste. Nakon te scene, bila sam spremna da završim snimanje filma, iako je snimana dve nedelje pre kraja. Opet, uvek se odvajam od svojih likova, ne nosim ih kući, ispričala je.

    penelope javier 999

    I IV…

    Jedanaest godina nakon što su prvi put radili zajedno, Penélope i Javier ponovno rade na filmu, naostvarenju Everybody Knows, španskom trileru koji je režirala Asghar Farhadi. Penélope i Javier igraju bivše ljubavnike, Lauru i Paka, koji se ponovno povezuju na porodičnom slavlju u rodnom selu u Španiji. Kad se Laurina žerka nestaje sa venčanja, otkriva se dobro čuvana tajna iz prošlosti. Everybody Knows premijerno je prikazan na Toronto International Film Festivalu, a Penélope i Javier pojavljuju se zajedno na crvenom tepihu. U septembru 2018. ovaj film je ušao u trku za najbolji strani film na 91. Dodeli Oscara, kada je glumica istakla da je bilo divno ponovno raditi s Javierom, nakon toliko godina.

    Havier ima najlepše reči za supurugu, a u poslednje vreme i Penelope se opustila pa ponekad na društvenim mrežama podeli poneku zajendičku fotografiju sa mužem. 2019. je objavila zajedničku fotografiju s Bardemom na svom Instagramu i napisala „10 godina“, kako bi označila deset godina od njihovog venčanja.

    Fotografije: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: