Preporuka 10 knjiga ispod 120 strana za koje smatram da bi svako trebalo da ih pročita

    02.07.2024.
    RECOMMENDED

    Tokom letnjih dana, kraćih putovanja, večeri provedenih na terasi, šetnji i sunčanju potrebno nam je mentalnog razgibavanja koje ne zahteva veliki nivo koncentracije, ili veliki nivo koncentracije na duge staze. U tom slučaju dolaze na red i kniževna dela, koja imaju vrednost, a paralelno sa tim mogu da se čitaju, razumeju lako.

    U to ime, predlažem 10 knjiga koje možete veoma lako pronaći, koje imaju manje od 120 strana, a koje smatram da bi svako trebalo da pročita. Nešto nalik lektiri koju niste imali u osnovnoj i srednjoj školi.

    knjiga 3

    Noć – Elie Wiesel

    • Stranice: 116

    „Noć“ je potresna autobiografska priča Elie Wiesela, koja prati njegovo iskustvo u nacističkim koncentracionim logorima tokom Holokausta. Wiesel opisuje svoja strašna iskustva u logorima Auschwitz i Buchenwald, gubitak porodice i dehumanizaciju koja je usledila. Kroz duboko emotivnu naraciju, autor istražuje teme patnje, gubitka vere i borbe za preživljavanje, dok pruža svedočanstvo o neizrecivoj ljudskoj patnji i izdržljivosti.

    Pismo ocu – Franz Kafka

    • Stranice: 104

    „Pismo ocu“ je duboko lično delo u kojem Franz Kafka analizira svoj složen i često konfliktan odnos sa ocem, Hermannom Kafkom. Kroz formu pisma, Kafka izražava svoja osećanja i misli o njihovom odnosu, otkrivajući osećaj inferiornosti, straha i nesigurnosti. Delo predstavlja značajan uvid u Kafkinu psihoanalizu, otkrivajući kako je njegov odnos sa ocem uticao na njegovu ličnost i književni rad.

    img049

    Metamorfoza – Franz Kafka

    • Stranice: 74

    U „Metamorfozi“, Gregor Samsa se jednog jutra budi i otkriva da se pretvorio u ogromnog insekta. Ovo delo istražuje kako se Gregor i njegova porodica nose sa ovom neobičnom transformacijom. Kroz simboliku, Kafka istražuje teme otuđenja, dehumanizacije i društvene izolacije, pružajući kritiku savremenog društva i porodičnih odnosa.

    Životinjska farma – George Orwell

    • Stranice: 112

    „Životinjska farma“ je alegorijska novela koja prati grupu životinja koje se pobune protiv svog ljudskog vlasnika kako bi uspostavile ravnopravno društvo. Međutim, revolucija brzo skreće u diktaturu pod vođstvom svinja, Napoleon i Snowball. Orwell koristi ovu priču da kritikuje sovjetski totalitarizam i korupciju, ističući kako se idealističke revolucije često izopače u tiraniju.

    knjiga 1984 zivotinjska farma kontrast izdavastvo foto2 10890

    Srce tame – Joseph Conrad

    • Stranice: 120

    U „Srce tame“, Marlow, pomorski kapetan, putuje brodom kroz Kongo, ulazeći u srce afričke divljine. Njegovo putovanje vodi do susreta sa misterioznim Kurtzom, trgovcem slonovačom koji je postao božanstvo među domorocima. Kroz ovu priču, Conrad istražuje mračne aspekte ljudske prirode, kolonijalizam i moralnu korupciju.

    Starac i more – Ernest Hemingway

    • Stranice: 96

    „O starcu i moru“ prati starog kubanskog ribara Santjaga, koji se upušta u epsku borbu sa divovskom ribom na pučini. Ovaj jednostavan, ali dubok roman istražuje teme hrabrosti, borbe i ljudske upornosti. Kroz svoj minimalizam, Hemingway dočarava snagu ljudskog duha i veza čoveka s prirodom.

    knjiga starac i more kontrast izdavastvo foto2 16368

    Beleške iz podzemlja – Fyodor Dostoevsky

    • Stranice: 118

    „Beleške iz podzemlja“ je monolog muškarca poznatog kao „podzemni čovek“, koji se povlači u izolaciju i razmišlja o svom mestu u svetu. Kroz introspektivne misli, Dostojevski istražuje ljudsku prirodu, osećaj inferiornosti i moralnu kompleksnost. Delo predstavlja kritiku tadašnjeg društva i filozofije, otkrivajući duboke psihološke slojeve ljudske egzistencije.

    Oskudna zemlja – Mary Oliver

    • Stranice: 120

    „Oskudna zemlja“ je zbirka poezije Mary Oliver koja slavi prirodu i ljudski duh. Oliverova poezija je jednostavna, ali duboko reflektujuća, podstičući čitaoca na kontemplaciju o lepoti prirodnog sveta i unutrašnjem životu. Kroz svoje stihove, ona istražuje teme ljubavi, gubitka i povezanosti sa prirodom.

    9780399563263

    Frankenštajn – Mary Shelley (skraćena verzija)

    • Stranice: 120

    „Frankenštajn“ prati priču o doktoru Viktoru Frankenštajnu, koji stvara život od delova mrtvih tela, stvarajući monstruma. Ova skraćena verzija knjige zadržava ključne elemente originalne priče, istražujući teme naučne etike, ljudske ambicije i posledica igranja Boga. Priča postavlja važna pitanja o odgovornosti i moralnosti naučnih istraživanja.

    Narcis i Zlatousti – Hermann Hesse

    • Stranice: 120

    „Narcis i Zlatousti“ je priča o prijateljstvu između monaha Narcisa i umetnika Zlatoustog. Njihovi životi se ukrštaju, a kroz njihove različite poglede na svet, Hesse istražuje konflikte između duhovnog i umetničkog života. Delo je bogato filozofskim razmišljanjima o potrazi za smislom i identitetom.

    delfi narcis i zlatousti herman hese

    Ove knjige, iako kratke, nude bogatstvo u sadržaju, predstavljaju vid opšteg obrazovanja dok ujedno poseduju emocionalnu dubinu koja će vas sigurno na svoj način učiniti da steknete nova znanja i saznja. Idealan su izbor za one trenutke kada želite da uronite u dobru radnju, da mislima pobegnete na kratko, a da ujedno možete i da je završite u jednom dahu.

    Foto: Promo, Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: