Onwa: Menstrualni donji veš i priča o ženskom osnaživanju

    02.08.2022.
    RECOMMENDED

    Biljana Zlatanović je autorka Klitmit bloga koji je osnovala kako bi široj publici približila teme rodne ravnopravnosti. Oko njenog bloga se okupila zajednica koja želi da se edukuje o temama u vezi sa feminizmom, diskutuje o ženskom reproduktivnom zdravlju i – svim drugim ukrašavajućim frazama nazivanom – biološkom procesu, menstruaciji. U međuvremenu je odlučila da svoj feministički angažman materijalizuje i zapliva preduzetničkim vodama. Predstavljamo vam Onwu – menstrualni donji veš koji u potpunosti zamenjuje tampone i uloške. Biljana nam je približila zašto je ovaj proizvod priča o ženskom osnaživanju i zbog čega menstruacija nije ružna reč.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1659613474945934.jpg

    Kako je nastala ideja za menstrualni donji veš?

    Ideja o menstrualnim gaćicama dolazi iz dugogodišnjeg istraživanja o rodnim pravima i ženskom zdravlju, a koje posebno dolaze sa mojih master studija iz kulture u Francuskoj, gde je veliki fokus bio na studijama roda. I dok sam završavala studije, 2017. godine, na nacionalnoj televiziji je izašao dokumentarac „Tampon“, moj intimni neprijatelj, koji je uzburkao javnost i naveo mnoge žene da traže alternative. Dokumentarac je obelodanio, uz laboratorijska istraživanja, ali i rad na terenu da se 5 najvećih i najpoznatijih marki tampona i uložaka, nalazi između 20 i 30 štetnih, hemijskih supstanci, od kojih je neke Evropska Unija u potpunosti zabranila za korišćenje. Čak je i istraživanje na Harvardu dokazalo da postoji korelacija između pobačaja i jednog od tih elemenata, a da ne govorimo o opasnostima poput toksičnog šoka, raznih hormonskih poremećaja, poremećaja endokrinog sistema i stvaranja brojnih gljivica i bakterija. Tamponi, a posebno ulošci se sastoje iz 90% plastike, a mi imamo brojne zdravstvene probleme za koje ni ne znamo da dolaze od menstrualne zaštite, te iz neznanja ni ne možemo bilo šta da promenimo.

    Tako su već iste godine u Francuskoj kreirani novi, inovativni proizvodi za menstruaciju, bez toksičnih supstanci, a koji su u isto vreme radili na obaranju tabua u vezi sa ovom normalnom fiziološkom pojavom.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1659613474994628.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1659613474923369.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1659613475068704.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/165961347467557.jpg

    Zašto je važno da pričamo o menstruaciji?

    Menstruacija je bila tabu tokom više vekova, u različitim kulturama, a to je slučaj i danas. Vrlo je zanimljivo da je moderna menstrualna zaštita nastala kada je žena počela da radi. Ne radi njene veće udobnosti, već kako bi što lakše sakrila da ima menstruaciju. Naše bake su stavljale krpe i prvi ulošci su se pojavili na tržištu kao nešto što će sprečiti ispadanje krpe i sramotu pred svima. Jedni od prvih uložaka su takođe stavljali kupone u ženskim časopisima, kako bi žena mogla jednostavno da ode u apoteku, da kupon i dobije krišom svoje pakovanje menstrualnih uložaka, a da pri tom ne mora da izgovori po koji proizvod je došla. Brojne marke su radile na tome da pakovanja za uloške ne budu šuškave, kako, na primer, kada žena vadi uložak iz torbe i kada neko čuje šuškanje, slučajno ne dokuči da ona zapravo ima menstruaciju. Brojne marke menstrualnih uložaka i tampona su se toliko koncentrisale na potvrđivanje stigmi, ali i dodatno osuđivanje žena, da su zaboravili da zapravo treba da se koncentrišu na eliminaciju brojnih štetnih supstanci koje su vremenom dodali u menstrualnu zaštitu. Upravo zato što nas je toliko sramota menstruacije, ne postavljamo dovoljno pitanja u vezi sa menstrualnom zaštitom koju kupujemo, nismo dovoljno informisane o tome šta te hemikalije mogu da urade našem telu. S druge strane, istraživanja i dalje pokazuju da mnogo devojčica ne ode u školu u toku menstruacije zato što je percipiraju kao bolest. To usporava napredak žena, čini u mnogo slučajeva da se osećamo kao da nešto nije u redu sa nama i dodatno utiče na naš osećaj sigurnosti, koji je već poljuljan.

    Kada menstruacija ne bi bila tabu i kada bi više žena bilo uključeno u važne odluke na svim nivoima u privatnim i državnim sektorima, sigurna sam da danas ne bi bilo toksičnih supstanci poput dioksina u ulošcima koji je Evropska Unija zabranila kao jednu od najopasnijih supstanci. Sigurna sam da ne bi bilo menstrualnog siromaštva, barem ne u ovoj meri u kojoj postoji danas. Ulošci, tamponi, menstrualne gaćice ili pak drugi proizvodi za menstruaciju bi bilo ljudsko pravo pokriveno zdravstvenim osiguranjem. Imali bismo lek za endometriozu i za bolne menstruacije. A ukoliko ne bismo, Španija ne bi bila izuzetak danas u svetu, zemlja koja će uvesti plaćeno odsustvo za bolne menstruacije. Ali kako bismo sve ovo postigle, najpre je potrebno skinuti stigmu sa reči menstruacija.

    Koji su po tebi pravi načini da se borimo protiv menstrualne stigme?

    Samo izgovaranje reči menstruacija je magično. Umesto onog ,,dobila sam“, probajte da svaki put izgovorite menstruacija i ispred muškaraca i da pričate o tome kako se osećate, koliko vam je krvi isteklo, da odete da zamenite uložak sa istim u ruci, da menstrualne gaćice isperete hladnom vodom tako sva krv dobro iscuri sa partnerom pore sebe, bez skrivanja. Svaka promena dolazi od nas samih, a jedini način je izlazak iz zone komfora.

    Saznaj više:
    Povezani članci: