Pretraga

Onwa: Menstrualni donji veš i priča o ženskom osnaživanju

Tekst: Milica Nedeljković

Biljana Zlatanović je autorka Klitmit bloga koji je osnovala kako bi široj publici približila teme rodne ravnopravnosti. Oko njenog bloga se okupila zajednica koja želi da se edukuje o temama u vezi sa feminizmom, diskutuje o ženskom reproduktivnom zdravlju i - svim drugim ukrašavajućim frazama nazivanom - biološkom procesu, menstruaciji. U međuvremenu je odlučila da svoj feministički angažman materijalizuje i zapliva preduzetničkim vodama. Predstavljamo vam Onwu - menstrualni donji veš koji u potpunosti zamenjuje tampone i uloške. Biljana nam je približila zašto je ovaj proizvod priča o ženskom osnaživanju i zbog čega menstruacija nije ružna reč.

Onwa: Menstrualni donji veš i priča o ženskom osnaživanju (фото 1)

Kako je nastala ideja za menstrualni donji veš?

Ideja o menstrualnim gaćicama dolazi iz dugogodišnjeg istraživanja o rodnim pravima i ženskom zdravlju, a koje posebno dolaze sa mojih master studija iz kulture u Francuskoj, gde je veliki fokus bio na studijama roda. I dok sam završavala studije, 2017. godine, na nacionalnoj televiziji je izašao dokumentarac "Tampon", moj intimni neprijatelj, koji je uzburkao javnost i naveo mnoge žene da traže alternative. Dokumentarac je obelodanio, uz laboratorijska istraživanja, ali i rad na terenu da se 5 najvećih i najpoznatijih marki tampona i uložaka, nalazi između 20 i 30 štetnih, hemijskih supstanci, od kojih je neke Evropska Unija u potpunosti zabranila za korišćenje. Čak je i istraživanje na Harvardu dokazalo da postoji korelacija između pobačaja i jednog od tih elemenata, a da ne govorimo o opasnostima poput toksičnog šoka, raznih hormonskih poremećaja, poremećaja endokrinog sistema i stvaranja brojnih gljivica i bakterija. Tamponi, a posebno ulošci se sastoje iz 90% plastike, a mi imamo brojne zdravstvene probleme za koje ni ne znamo da dolaze od menstrualne zaštite, te iz neznanja ni ne možemo bilo šta da promenimo.

Tako su već iste godine u Francuskoj kreirani novi, inovativni proizvodi za menstruaciju, bez toksičnih supstanci, a koji su u isto vreme radili na obaranju tabua u vezi sa ovom normalnom fiziološkom pojavom.

Onwa: Menstrualni donji veš i priča o ženskom osnaživanju (фото 2)

Ja sam vremenom testirala nekoliko, bila potpuno oduševljena, jer sam time uvidela u kojoj meri se ulošci i tamponi zaista sastoje iz plastike i da su moji prečesti odlasci ko ginekologa zapravo dolazili iz nezdrave menstrualne zaštite, a ne zbog mog ,,slabog tela'' ili slabog imunog sistema, kako sam ja mislila. Kako sam uvidela da se u Srbiji o ovome ne govori gotovo uopšte, želela da postanem deo rešenja. Prvo sam krenula da o tome pričam na Klitmitu, ali sam uvidela da to nije dovoljno, da je potrebno i predložiti prouzvod.

Tako su menstrualne gaćice Onwa rođene.

Ispričaj nam više o samom procesu proizvodnje.

Radi se o visokoupijajućem i nepromočivom donjem vešu za menstruaciju koji u potpunosti zamenjuje uloške i tampone. One se nose kao bilo koje druge gaćice.

Pažljivo sam birala i testirala materijale različitih sastava i od različitih dobavljača kako bih pronašla najbolje kombinacije sa kojima bismo se osećale najsigurnije, ali i najudobnije, jer je udobnost velika stavka u koncipiranju ovih gaćica.

Odabrala sam Oekotex materijale pri čijoj proizvodnji nisu korišćene štetne supstance potencijalno opasne za naše intimne delove, ali i za naše opšte zdravlje. Prvi upijajući sloj na gaćicama je pamuk, dok je drugi bambus, poseban sastojak koji ima pregršt super moći. Bambus ima antialergijska i antibakterijska svojstva, omogućava prirodno odstranjivanje neprijatnih mirisa i ima veliku moć upijanja. Zaštitni sloj je dizajniran po posebnoj tehnologiji, koji ne samo da ne propušta, već u isto vreme otpušta višak vlažnosti sa naših intimnih delova i iz menstrualne krvi i time omogućava osećaj suvoće, ali i sprečavanje stvaranja pogodnog tla za razmnožavanje bakterija.

Onwa: Menstrualni donji veš i priča o ženskom osnaživanju (фото 3)

Jedne menstrualne gaćice Onwa se koriste između 8 i 12 sati. Želela sam ovim da nam skinem taj teret razmišljanja kada i kako moramo da promenimo menstrualnu zaštitu. Želela sam da kao žene, možemo da se posvetimo drugim važnim životnim stvarima, a ne da imamo još jednu stvar na koju stalno moramo da mislimo.

Pored svega ovog navedenog i važnog za žene, moram da se osvrnem na još nešto, a to je ekologija. Samo u SAD-u se godišnje baci 12 milijardi uložaka i 7 milijardi tampona. Kako su oni puni toksina, taj otpad nije lako razgradiv i ostaje dugo godina u prirodi. Procena je da im treba između 500 i 800 godina da se razgrade.

Zato sam tražila proizvod koji bismo mogle iznova da koristimo, od Oekotex materijala, koji dolaze iz najbližih mogućih zemalja Srbiji kako bih što je više moguće smanjila karbonski otisak. Gaćice se, naravno, prave u Srbiji.

Onwa: Menstrualni donji veš i priča o ženskom osnaživanju (фото 4)

Koncipirala sam dva modela gaćica, jedne Comfy koje su za normalnu menstruaciju i druge Super Power za veće odlive ili prosto dane kada ide mnogo.

Najbolje je imati 4 para za jedan ciklus, ali to zavisi svakako od same menstruacije, što je individualna stvar, ali i mogućnosti da se gaćice operu odmah nakon korišćena i što pre osuše. Tako 4 para gaćica u roku od 5 godina zamenjuje između 700 i 1300 uložaka i tampona.

Na svom klitmit Instagram profilu pišeš o feminizmu, body positivity pokretu i generalno položaju žena u vladajućem patrijarhatu. Koji su to mitovi koji okružuju žensko telo i seksualnost?

Žensko telo je viđeno kao objekat, što znači da je prihvatljivo samo onakvo kakvo može da se svidi muškarcu. Takvo telo prodaje: kreme, šminku, automobile, kladionice, takvo telo prodaje lažne snove o sreći. Tako verujemo da smo vredne nečije pažnje, a i kao ljudska bića samo ako smo isklesane na određene načine, samo ako se naše telo uklapa u trenutne standarde lepote. Po patrijarhalnim vrednostima, naše telo nije hram, ne pripada nama, nije vredno voljenja ako se ne uklapa u trenutna očekivanja društva, odnosno muškaraca. Tako se sve to preslikava na seksualnost. Ono je tu samo da zadovolji tuđe želje i da mu pri tom to bude dovoljno. Da li će žena doživeti orgazam ili ne, to uopšte nije važno, a i ako ga doživi, to zasigurno znači da je muškarac nešto uradio kako treba.

Mnoge žene, na žalost, učestvuju u pravljenju ove nestandardne lepote, a da pri tome nisu ni svesne u kojoj su meri žrtve jednog sistema koji im ne pruža ništa zauzvrat. Tu mislim na sve sestre Kardašijan koje su poslednje u nizu nametanja toga kako treba da izgledamo, a sve to pod prizmom preuzimanja moći. Ovakvi trendovi su se pokazali kao vrlo opasni, izazivaju depresiju kod mladih i odvlače od esencije života, teraju nas da se koncentrišemo, trošimo vreme i novac na ono što je površno.

Onwa: Menstrualni donji veš i priča o ženskom osnaživanju (фото 5)

Zašto je važno da pričamo o menstruaciji?

Menstruacija je bila tabu tokom više vekova, u različitim kulturama, a to je slučaj i danas. Vrlo je zanimljivo da je moderna menstrualna zaštita nastala kada je žena počela da radi. Ne radi njene veće udobnosti, već kako bi što lakše sakrila da ima menstruaciju. Naše bake su stavljale krpe i prvi ulošci su se pojavili na tržištu kao nešto što će sprečiti ispadanje krpe i sramotu pred svima. Jedni od prvih uložaka su takođe stavljali kupone u ženskim časopisima, kako bi žena mogla jednostavno da ode u apoteku, da kupon i dobije krišom svoje pakovanje menstrualnih uložaka, a da pri tom ne mora da izgovori po koji proizvod je došla. Brojne marke su radile na tome da pakovanja za uloške ne budu šuškave, kako, na primer, kada žena vadi uložak iz torbe i kada neko čuje šuškanje, slučajno ne dokuči da ona zapravo ima menstruaciju. Brojne marke menstrualnih uložaka i tampona su se toliko koncentrisale na potvrđivanje stigmi, ali i dodatno osuđivanje žena, da su zaboravili da zapravo treba da se koncentrišu na eliminaciju brojnih štetnih supstanci koje su vremenom dodali u menstrualnu zaštitu. Upravo zato što nas je toliko sramota menstruacije, ne postavljamo dovoljno pitanja u vezi sa menstrualnom zaštitom koju kupujemo, nismo dovoljno informisane o tome šta te hemikalije mogu da urade našem telu. S druge strane, istraživanja i dalje pokazuju da mnogo devojčica ne ode u školu u toku menstruacije zato što je percipiraju kao bolest. To usporava napredak žena, čini u mnogo slučajeva da se osećamo kao da nešto nije u redu sa nama i dodatno utiče na naš osećaj sigurnosti, koji je već poljuljan.

Kada menstruacija ne bi bila tabu i kada bi više žena bilo uključeno u važne odluke na svim nivoima u privatnim i državnim sektorima, sigurna sam da danas ne bi bilo toksičnih supstanci poput dioksina u ulošcima koji je Evropska Unija zabranila kao jednu od najopasnijih supstanci. Sigurna sam da ne bi bilo menstrualnog siromaštva, barem ne u ovoj meri u kojoj postoji danas. Ulošci, tamponi, menstrualne gaćice ili pak drugi proizvodi za menstruaciju bi bilo ljudsko pravo pokriveno zdravstvenim osiguranjem. Imali bismo lek za endometriozu i za bolne menstruacije. A ukoliko ne bismo, Španija ne bi bila izuzetak danas u svetu, zemlja koja će uvesti plaćeno odsustvo za bolne menstruacije. Ali kako bismo sve ovo postigle, najpre je potrebno skinuti stigmu sa reči menstruacija.

Koji su po tebi pravi načini da se borimo protiv menstrualne stigme?

Samo izgovaranje reči menstruacija je magično. Umesto onog ,,dobila sam'', probajte da svaki put izgovorite menstruacija i ispred muškaraca i da pričate o tome kako se osećate, koliko vam je krvi isteklo, da odete da zamenite uložak sa istim u ruci, da menstrualne gaćice isperete hladnom vodom tako sva krv dobro iscuri sa partnerom pore sebe, bez skrivanja. Svaka promena dolazi od nas samih, a jedini način je izlazak iz zone komfora.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor