Počeo je SAJAM KNJIGA: Ovo su romani koji se nalaze na našoj BOOK listi

21.10.2023.
RECOMMENDED

Sajam knjiga održava se od 21. do 29. oktobra, a počasni gost najvećeg knjiškog događaja u našoj zemlji je Francuska. Sem prilike da upoznate francuske pisce, ovo je prilika da kupujete nove i stare naslove po sjajnim, sajamskim cenama. Ukoliko ne volite sajamsku gužvu, kao i svake godine, izdavačke kuće pripremile su sajamske popuste na sva svoja izdanja, koje možete da kupite u njihovim knjižarama, ali ako želite da uživate u šetnji, razgledanju, druženju i razgovorima sa onima koji vole knjige – obavezno posetite Sajam.  

Sasvim sigurno imate svoju listu knjiga koje želite da nabavite ove godine, a mi vam predlažemo nove naslove, spremljene tik pred Sajam, na koje bi trebalo da obratite pažnju.  

Arete 

Kako biti nesrećan: 40 strategija koje već koristite

Izdavačka kuća koju volimo, spremila je čak 4 nova naslova koja će premijerno prikazati na Sajmu, a mi vas upoznajemo sa jednim: Kako biti nesrećan: 40 strategija koje već koristite.  

Knjiga Randyja J. Patersona pomoći će vam da razumete koja su to oprobana i dokazana ponašanja koja uvećavaju osećanje nezadovoljstva, kradu energiju i naposletku sabotiraju život.

Kako biti nesrećan je drugačija vrsta knjige za samopomoć. Dok otkrivate četrdeset zamki koje vode ka nesreći, zapravo saznajete kako da stvorite život koji ste oduvek želeli – ispunjen trajnom srećom. 

Partizanska knjiga  

TRČI JORGOVANKA TRČI, Danijel Apro

Radnja romana zasniva se na predlošku preuzetom iz novina, a onda se poput kovitlaca slobodnih asocijacija niže gotovo unedogled zaustavljajući se tek nakon što se vrati u samu sebe, odnosno u tekst iz kog je iznikla.

Aproov tekst svojim humorom i svežinom, svojom razigranošću i doslednošću, konačno svojim majstorskim izvođenjem, slavi književnost, čitanje i jezik – oruđa bez kojih nijedan pisaca danas ne bi smeo da se upušta u avanturu pisanja.

Trči Jorgovanka trči je tek smeh u tami, kako reče Nabokov. On je kikot dvorske lude koja gleda kako jedan svet nastaje i nestaje istovremeno. On je ogledalo koje nam pokazuje kakvi zapravo jesmo, a mi to ne shvatamo. 

Booka 

O, Vilijame!, Elizabeth Strout 

U Booku je nedavno stigla nova knjiga autorke voljenog romana Zovem se Lusi Barton, a mi predstavljamo odlomak iz nove.  

„Njegova treća izabranica bila je ljupka (i mnogo mlađa) žena, s kojom je dobio dete iako joj je više puta izričito naglasio da ne želi još poroda. Kad mu je saopštila da je trudna, Estel je rekla: „Mogao si da 
ideš na vazektomiju“, i on to nikada nije zaboravio. Stvarno je mogao to da uradi. Ali nije. Čim je shvatio da je ona namerno ostala trudna, iz istih stopa je otišao na vazektomiju ne rekavši joj ni reč. Kad je 
devojčica došla na svet, saznao je ponešto o tome kako je biti stariji otac malom detetu: obožavao ju je. Neizmerno ju je voleo, ali ga je svaki pogled na nju, naročito kad je bila mlađa, a potom sve više kako je rasla, takoreći neprestano podsećao na dve ćerke koje ima sa mnom, i kad god čuje da neko ima dve porodice – što je, pretpostavljao je, važilo i za njega – i da više vremena provodi s mlađom decom pa su zato starija kivna na njih i tome slično, uvek bi potajno u sebi rekao: Pa, ja nisam takav. Naime, njegova i Estelina ćerka Bridžet navodila ga je da se na trenutke gotovo raspadne od nostalgične ljubavi što je iz 
dubine njegovog bića curila ka prvim dvema ćerkama, koje su dotle bile uveliko prevalile tridesetu.“ 

Osim ove knjige izdavačke kuće Booka, navijamo za to da kupite i pročitate drugi roman Filipa Grujića, I onda, opet, iz početka, pisca koji je nedavno dao intervju za Buro. Čitajte – ovde.   


Kontrast izdavaštvo 

U svetu gladnog duha, Gabor Maté 

Predlažemo da kupite sva izdanja Gabora Matéa, koji je nedavno posetio Srbiju, i pobliže se upoznate sa njegovim radom, radom terapeuta koji je specijalizovan za rad na traumama.

Kontrast izdavaštvo je prevelo nekoliko njegovih knjiga, među kojima je i U svetu gladnog duha, što je naša preporuka za upoznavanje sa delom ovog pisca mađarskog porekla.  

Mateov pristup problemu zavisnosti usredsređuje se na traumu koju su pretrpeli njegovi pacijenti. 

Dokaz izdavaštvo 

Non-Ui, Lidija Dimkovska  
 
Krajem Drugog svetskog rata mlada Splićanka Nedjeljka zaljubljuje se u italijanskog vojnika Karla i odlučuje da pođe sa njim na Siciliju. Za sobom ostavlja sve – porodicu, prijatelje, posao, svoj grad i domovinu. Vrlo brzo postaje svesna toga da će u novoj sredini, bez svog jezika i kulture, zauvek ostati tuđinka. Svoja tri sina nikada neće naučiti da govore hrvatski jezik i jedina osoba sa kojom će moći da komunicira na svom maternjem jeziku biće njena unuka.

Napisan u formi dnevničkih zapisa, u romanu Non-Ui smenjuju se slike prošlosti i sadašnjosti, Splita i Sicilije, s mislima i životnim iskustvima bake i unuke identičnog i simboličnog imena – Neda. Događaji opisani u romanu odvijaju se u nelinearnoj strukturi i obuhvataju period između 1938. i 2016. godine, a imaginarni razgovor bake i unuke otkriva živote dveju žena odgajanih u drugačijoj kulturi i istorijskim okolnostima, i njihovu duboku međugeneracijsku povezanost. 

Štrik  

Sećanje na devojku, Annie Ernaux

Izdavačka kuća Štrik izdala je sedam romana dobitnice Nobelove nagrade za književnost, koje možete da kupite po sajamskom popustu, a mi predlažemo da krenete sa romanom Sećanje na devojku.

U ovom romanu književnica se vraća u daleku 1958. godinu, u dan kada je doživela prvo seksualno iskustvo, zapravo traumu koja će je gurnuti ka depresiji i poremećaju ishrane. 

Laguna  

Osećam se loše zbog svog vrata, Nora Ephron 

Od Nore Ephron, autorke scenarija za filmove Besani u Sijetlu, Kad je Hari sreo Sali i drugih, stiže knjiga kolumni iz Njujork tajmsa o tome šta je sve savremeni život žene – Osećam se loše zbog svog vrata. 

Razoružavajućim tonom koji vam odmah postane blizak i podvuče se pod kožu, duhovito i sa dozom samoironije, Nora Ephron beleži crtice o opsesivnom kuvanju, životu u velikom gradu i roditeljstvu. Iskreno, dirljivo i istinito, ova zbirka kolumni svedoči o tome da smo sve u istom sosu, gde god da živimo i čime god da se bavimo. Smejaćete se naglas i klimati glavom jer ćete se nesumnjivo prepoznati u ovim urnebesnim ispovestima žene koja savesno ispunjava sve svoje uloge – majke, pisca, ćerke, zakupca stana u koji je zaljubljena – i glasno nas podseća da nikada ne potcenjujemo svoju mladost i lepotu. 

Osećam se loše zbog svog vrata je knjiga koja se od trenutka pojavljivanja momentalno našla na prvom mestu liste bestselera Njujork tajmsa i postala nacionalni bestseler i omiljena knjiga čitateljkama širom sveta. 

Saznaj više:
Povezani članci: