BURO. na otvaranju Sarajevo Film Festivala: Tri decenije FILMSKE MAGIJE

    17.08.2024.
    RECOMMENDED

    Najznačajniji filmski festival u ovom delu Evrope, Sarajevo Film Festival, sinoć je svečano otvoren, tradicionalno – gala ceremonijom u Narodnom pozorištu, filmom Danisa Tanovića, Nakon ljeta, kojem je ovo, ujedno, bila i svetska premijera.

    BURO.Srbija je bio na licu mesta i ispratio festivalsku groznicu koja je tresla grad – redovi ispred box officea, crvene zastavice SFF-a na svakom koraku, publika, filmske ekipe i novinari iz celog sveta, graja na ulicama, svečane toalete, žurke u gotovo svakom kafiću, prijateljska atmosfera, a onda i ono što se čekalo – crveni tepih i prolazak svetskih zvezda sarajevskim ćilimom kojim su sinoć prošetali Noomi Rapace – ovogodišnja članica žirija, Elia Suleiman – koji je primimo počasno Srce Sarajeva, glumci Goran Bogdan, Janko Volarić, Tarik Filipović, Helena Vuković, Alisa Čajić, rediteljka Jasmila Žbanić, kao i cela ekipa filma Nakon ljeta: Uliks Fehmiu sa suprugom Snežanom Bogdanović, Goran Navojec, Anja Matković, te jedan od producenata filma Srdan Golubović i drugi.

    SFFnoc 4
    SFFnoc 13
    SFFnoc 18

    Foto: BURO.

    Čestitke za rođendan

    Ove godine SFF slavi 30 godina, a nakon defilea crvenim tepihom dobrodošlicu na Sarajevo film festival publici i zvanicama u prepunom Narodnom pozorištu, poželeo je direktor festivala, Jovan Marjanović. Ova, kako je naglasio, jubilarna godina obeležava posvećenost filmovima, ali i posvećenost publici. Takođe i posvećenost da SFF služi kao platforma za regionalnu kinematografiju.

    – Ovaj svet nije onakav kakvim smo ga zamišljali kad je počinjao festival. Ali dijalog kroz umetnost je neophodan ako želimo da mir prevlada. Da gradimo mostove – to je misija festivala od početka. Hvala što se radujete s nama. Proslavimo i ove godine čaroliju filma u Sarajevu – poručio je.

    SFFnoc 28
    SFFnoc 35
    SFFnoc 55

    Foto: BURO.

    A nešto kasnije rođendansku čestiku festivalu uputio je i Danis Tanović, pre projekcije svog filma u preprunom Open Air Cinema, koji je čestitao Jovanu Marjanoviću na „našem 30. rođendanu“.

    – Jer ako ijedan festival osećam svojim, onda je to SFF, istakao je Tanović koji je pozvao publiku da uživa u njegovom ostvarenju u onoj meri u kojoj je cela ekipa uživala praveći ga, a to je mnogo.

    „Nakon ljeta“

    Ovo je priča o mladoj ženi koja dolazi na udaljeno ostrvo u potrazi za nasledstvom. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja (Anja Matković) se konačno suočava sa pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasledstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oproštajem – stoji u sinpsisu filma redielja koji iza sebe ima brojne filmske nagrade, među kojima je Oskar za najbolji strani film, Ničija zemlja (2001).

    Izvor: YouTube

    Program

    Program SFF-a je sa svakim izdanjem sve bogatiji i raznovrsniji. Ove godine za nagrade Srce Sarajeva takmiči će se ukupno 54 filma iz četiri takmičarske kategorije, dok će još tri filma biti prikazana van konkurencije.

    30 Sarajevo Film Festival donosi više od 240 filmova iz 70 zemalja u više od 20 programskih selekcija: takmičarskim programima igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, Open Air, Summer Screen, U fokusu, Posvećeno, Dan ljudskih prava… U takmičarskim programima igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma biće prikazano 19 svetskih, devet međunarodnih, tri evropske, 23 regionalne i tri bosanskohercegovačke premijere.

    Selekcioni tim festivala pogledao je 940 filmova, među kojima 190 dugometražnih igranih, 280 dokumentarnih i 470 kratkih i studentskih.

    Počasno srce Sarajeva sinoć je otišlo u ruke palestinskog reditelja Elije Suleimana, koji je redovni gost SFF-a

    Nagrade

    Dobitnici Počasnog Srca Sarajeva ove godine su holivudska zvezda Meg Ryan, glumac, scenarista i reditelj John Turturro, reditelj, scenarista i producent Alexander Payne.

    U cilju podizanja svesti o klimatskim promenama, Sarajevo Film Festival ove godine uveo je novu nagradu: Posebnu nagradu za ekološku osvešćenost, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH.

    SFFnoc 14
    SFFnoc 17
    SFFnoc 39

    Foto: BURO.

    BURO.Srbija je bio na licu mesta i ispratio festivalsku groznicu koja je tresla grad – redovi ispred box officea, crvene zastavice SFF-a na svakom koraku, publika, filmske ekipe i novinari iz celog sveta, graja na ulicama, svečane toalete, žurke u gotovo svakom kafiću, prijateljska atmosfera

    Ovo je osma godina kako se održava program koji posebno voli regionalna publika, a to je Pretpremijera serija, gde će biti predstavljeno sedam serija s područja bivše Jugoslavije.

    Sarajevo Film Festival tradicionalno se završava dodelom nagrada Srce Sarajeva za najbolje autore i ostvarenja.

    Buro. Srbija ove godine donosi ekskluzivne priče sa 30. Sarajevo Film Festivala, uz podršku partnera L’Oreal Paris i Grand kafa.

    Saznaj više:
    Povezani članci: