Pretraga

Bermaje: state of mind prosečnog balkanskog muškarca

Bermaje: state of mind prosečnog balkanskog muškarca

Tekst: Iva Čuljak

Imam prijateljicu koja tvrdi kako smo zimi u većoj potrebi za imanjem partnera, nego što je to slučaj ljeti. Ona također, sve svoje zimske veze naziva - "zimnicom". Pa čim zasja proljetno Sunce, isprazni zimsku teglicu i ostavi je otvorenom tijekom ljetne sezone. Biva slobodna, sve do novih niskih temperatura.


S druge strane, sve statistike (za koje nisam sigurna kako se točno sprovode), govore da najveći broj veza započinjemo upravo u proljeće. S buđenjem prirode, budi se i naš libido. Kako se oslobodimo nagomilanih slojeva džempera, dugih gaća i kaputa, kako suknje postaju kraće, tako se aktivira uspavani estrogen. A s procvjetalom lipom, cvjeta i testosteron.


Ja sam prošlogodišnju zimu provela bez "zimnice". Kad je termometar počeo pokazivati više od dvadesetpet Celzija, obuzeo me vrbopuc.

Početak ljeta gospodnjeg 2018. provela sam na Jadranskoj obali, fokusirana isključivo na posao. A kad sam se vratila kopnu, oslobođena od poslovnih zadataka, fokus sa obaveza usmjerila sam na vrebanje muškog roda.
Bermaje: state of mind prosečnog balkanskog muškarca (фото 1)

U mom se komšiluku nalazi jedan caffe. Nazivam ga drugom kućom. Tog sam se ljeta 2018. godine, u predvečerje, kad Sunce zađe i asfalt prestane isparavati vrelinu, tamo sastajala s prijateljicama. Uz čaše na stalku, sjedile smo satima, promatrajući i estrogenske i testosteronske nositelje.


Nedavno sam se vratila s turističke posjete Portugalu. Očekivala sam da su tamošnje žene sinonim senzualne fizionomije. Kad sam, po povratku, prijateljici prepričavala svoje dojmove o toj sjajnoj zemlji i energiji, prirodi, iću, piću, ali i činjenici da ne vidjeh estetski prekrasno niti muško niti žensko, ispričala mi je svoju situaciju.

Ona i prijatelj uživali su lisabonsku atmosferu kad je ispred njih prošla divna cura. Prijatelj odmah na čistom srpskom izusti: "Vidi, napokon prelepa devojka!", na šta je ista, da ju ceo svet razume, odgovorila: "Hvala! Ja sam iz Novog Sada."

 

Žene naše regije važe za jedne od ljepših na ovoj planeti

 

U to sam se uvjerila toliko puta. Pa i tog ljeta 2018. godine, kad mi je sav fokus bio na površnom promatranju fizičke prezentacije muškaraca. Vrebala sam ih kao razjareni vepar, u nadi da ću ugledati lovinu vrijednu truda. Hormoni mi bijahu kao u pubertetlije. Ne ponovilo se!


Međutim, sve što sam vidjela bile su bermude i majice. Na desetine bermuda i majica šetalo se tih ljetnih večeri. I činilo se kao da iznova gledam jednog te istog. Kao neki loš rejv. Nikad kraja ponavljanju. Te jedno. Te isto.

S druge strane estetski neinteligentnih bermuda i majica nailazili smo na divne lepršave haljine. Duge i kratke. Kose njegovane i mirišljave. Plavuše i brinete. Preplanula tijela. Uredne nokte. Njegovana i blistava lica naših žena.

Bermaje: state of mind prosečnog balkanskog muškarca (фото 2)

Kad govorimo o bermudama i majicama, to nisu samo dva nekreativna odjevna predmeta. Bermude i majica su state of mind prosječnog balkanskog muškarca.
I dala sam im ime. Zovu se BERMAJA! Kapirate?!

Vidjevši na stotine bermuda i majica prethodnog ljeta, nastala je BERMAJA! Sinonim za ono od čega smo umorne.

 

Inače sam veliki pacifist. Ali me boli svemirska neravnoteža. Da ne kažem - nepravda. Ne bih da zvučim klišejski

 

Iako živimo u 21. stoljeću i uznapredovali smo koliko jesmo, zemlje naše regije još uvijek žive pritajeni patrijarhat. Možda iz njega dolazi ta kolektivna apsolutna nezainteresiranost naših muškaraca za ulaganje u svoju fizičku prezentaciju. Možda misle, dovoljno je što nosim nekoliko centimetara međ' nogama. Od mene dosta!

A možda se ne usude modno probati nešto smjelije, da ne bi bili stavljeni u kategorije kojih se plaše. Ne dao Bog mileni da netko prosječnom balkanskom muškarcu kaže da je gay. Sigurnije je ipak život provesti u bermudama i majici.

Kao što bermaje sjednu na piće u toplim ljetnim noćima, pa imaju cijeli fashion show naših odjevnih kombinacija, tako bismo i mi na njima voljele vidjeti nešto kreativnije od bermuda i majica. Mi žene, ulažemo ozbiljne resurse u svoju fizičku prezentaciju, a zamislite da i muškarci ulože više od šišanja jednom mjesečno i rezanja noktiju jednom nedeljno (skraćivanje zubima se ne računa).

Zamislite samo da guštamo noć s prijateljicama, a oko nas smjelije kombinacije i uz poneke espadrile, nonšalantne ljetne košulje. Zvuči utopistički, ali možda jednom i bude...
Bermaje: state of mind prosečnog balkanskog muškarca (фото 3)

I nemojmo ni početi o apsolutnoj istini koja kaže da je u čovjeku bitnije sve ono unutrašnje i neopipljivo. To je valjda jasno. A meni je vazda bitno da se ne lažem, pa jasno izustim kako mi je fizionomija uz estetsko-modni trenutak bitan mamac za koji se u startu upecam.


Tako sam cijelo ono dvije i osamnaesto ljeto brojala bermaje, pa već i odustala od patetike posla i nade da ću pronaći nekog koji ne spada u istu kategoriju. Kad tamo, po dolasku rane jeseni, naleti jedan koji umjesto bermuda i majice, nosi lanenu košulju i hlačice kosih džepova.

Upustih se u igru, misleći da će biti samo kvalitetna zimnica, kad evo nas, u ljeto 2019, oboje sjedimo u lanu uz čašu na stalku, gledamo novu sezonu bermaja i nadamo se da će se muškarci usuditi izaći iz komfor zone svojih bermuda, a da će ih žene ohrabriti na taj potez.

Zabava počinje kad se usudimo!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor