Britney Spears će imati prvu izložbu i nismo baš radosni zbog te vesti

    14.01.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/britney_cover.jpg

    Vest da se Britney bavi “umetnošću” nije preterano nova, jer je zapravo još 2017. godine na svoju listu profesija dodala i “slikarka” kada je sa svojim fanovima na Instagramu podelila prilično bizaran video (jedan od) u kome radi baš to – slika. Doduše, prilično amaterski i naivno, ali svejedno slika. Dve i po godine kasnije, to jest juče, galerija Sympa u malom selu u jugozapadnoj Francuskoj objavila je da će Britney imati izložbu upravo kod njih i da će njen orginalan rad biti izložen u okviru prve solo izložbe, koja se otvara 18. januara. Naslov izložbe je “Sometimes You Just Gotta Play!!!!!!” (što je inače i caption na pomenutom Instagram postu), a sama galerija nije nam ponudila puno detalja, ostavljajući fanove da se pitaju da li je u pitanju grupna izložba koja će samo uključiti njen debitantski rad ili će biti potpuno samostalna izložba. Bilo kako bilo, u oba slučaja je Britney glavna vest i temelj na kom se gradi hajp i s obzirom na to da o samoj izložbi de facto ništa više ne znamo, teško je odupreti se utisku da se ime Britney Spears koristi kao ultimativni marketinški mamac te da je ovo potez kojim je anonimna provincijalna galerija preko noći dospela da bude u medijima i art vestima, a potencijalno da nešto i zaradi.

    Svoj prvi umetnički rad Britney je donirala u Las Vegasu na dobrotvornoj aukciji gde ga je kupio Robin Leach, voditelj CBS serije “Lifestyles of the Rich and Famous”, za $10.000, a Britney je taj novac prosledila u dobrotvorne svrhe žrtvama napada na Root 91 Harvest muzičkom festivalu. Tom prilikom je izložila i objašnjenje rada, i rekla da cveće na njenoj slici predstavlja “novi početak, i duh u kom treba nastaviti napred”. E tu smo. Kod novih i starih početaka i glavnih pitanja cele ove “umetničke” papazjanije. Da li postoji neko ko neće pokušati da unovči Britney na bilo koji način i dok je još moguće, i mogu li svi na svetu da #leavebritneyalone i prestanu sa planovima kako da se utale za svoj deo? Britney nije zlatna koka, ni čarobna lampa, ni mašina za pare, i nikada to nije ni trebalo da bude, ali je tako iskrena, naivna i nesnađena upala u vorteks za koji nije bila spremna i koji je malo po malo usisava i cevči, donoseći svima oko nje više profita i koristi nego njoj samoj. Gotovo proročki je postala otelovljenje svoje pesme “I’m not a girl, not yet a woman” i ostala zarobljena u nekoj međufazi, pa je sada čitav pokret ljudi #freebritney, zabrinut za to kako i da li je uopšte ikada donosila odluke sama za sebe ili je samo najsjajniji šrafić surove mašinerije koja ju je eksploatisala. Ako je neko zauvek bio i ostao dete, u najlepšem smislu te reči, to je Britney, samo što je sada, kada ima 38 godina i dodeljenog staratelja, to dete u ozbiljnom problemu i treba mu novi početak. Treba mu pravo na novi početak. Ali stvarno nov, i po mogućstvu onaj koji nema nikakve veze sa velikim zaradama, i svetom show biznisa koji je očigledno bio previše za nju, ili je barem to postao u jednom trenutku, a nije bilo nikoga ko bi rekao da je dosta.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579007786514503.jpg

    Skorašnji videi na njenom Instagramu su, da pitate i običan svet i verne fanove, ali i stručna lica, prilično jasan poziv na reagovanje, a bogami i u priličnoj meri potresni. Toliko, da mnogi traže male signale kao SOS znak da je treba osloboditi, i usmeriti negde gde bi se stvarno brižno i pažljivo radilo na njenom krhkom mentalnom zdravlju. Trepni, Britney, trepni. Ali ona ne trepne jer je previše zauzeta maničnim okretanjem u istoj scenografiji, na balkonu ili ispred njega, isprobavajući nove ponekad i uflekane stvari, snimajući se u ogledalu. Izgleda kao neko u zabrinjavajuće lošoj fazi, i još pre kao malo, povređeno dete koje traži ljubav i pažnju, na potpuno pogrešan način, ali samo zato što i ne zna koji je pravi. Kao dete koje ima toliko pogrešno tretiranih naprslina i pukotina da joj zaista treba puno iskrene i prave, zdrave posvećnosti i ljubavi da bi ih prevazišla i zacelila. I možda je slikanje deo toga. Možda joj prija, možda čini da se oseća bolje, možda je propisana terapija, ali na tome treba i da ostane. Da bude lek za nju i njenu dušu, ali ne i prilika za nečiju potencijalnu zaradu ili sticanje barem društvenog kapitala, na njenom imenu. Britney je potreban terapeut i prijatelji, a ne galerista. I treba joj dovoljno vremena, čuveni „a moment that is mine, while I’m in between“ da bi mogla da se potpuno oporavljena, zalečena i transformisana vrati kao šta god već želi da bude. A verujemo da hoće. Jer ipak je to Britney, bitch!

    Saznaj više:
    Povezani članci: