Da li možete da pronađete rasizam na ovoj (kropovanoj) fotografiji?

    30.01.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/uganda_cover.jpg

    Zadatak iz naslova nije baš težak jer rasizam na fotografiji ne morate uopšte ni da tražite, pošto bi cela nedavna situacija u vezi sa mladim aktivistima u Davosu, zajedno sa originalnom fotografijom i onom koja je završila na stranici Associated Pressa mogla opušteno da se nađe u rubrici “pronađite razliku”. Samo što igra ne bi bila prezabavna već prilično kratka, jer umesto uobičajenih sitnih izmena gde na jednog fotografiji fali jedva vidljivi cvetić kog na drugoj ima, u ovom slučaju je samo jedan deo fotografije izmenjen, i to vrlo očigledno. Na jednoj ima Vanesse -na drugoj je nema.

    Vanessa Nakate je mlada klimatska aktivistkinja iz Ugande koja je zajedno sa ostalim aktivistima učestvovala na samitu u Davosu, zato što je kao i ostali svojim dosadašnjim angažmanom dokazala da je dovoljno relevantna da bi se tu pojavila. Da, možda zvuči neverovatno ali ima još mladih koji se bore za bolje životne i klimatske uslove iako za njih ne čujemo baš previše često. Greta svakako jeste pokretač ogromnog talasa promene i pokreta, i kao takva bila je uzor mnogim drugim mladima da krenu tim putem, i beskrajno je podržavamo, ali ima malo nadmene evrocentričnosti u toj Greta only priči. I nema to nikakve veze sa njom direktno koliko sa mnogo širom problematikom u kojoj Evropa uvek voli da je ona ta koja rešava probleme (nikako ih ona ne stvara, pu-pu), pa većina pozitivnih promena može doći samo odatle. Eventualno su po ignorantnosti i samozaljubljenosti gore SAD.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580393097872653.jpg

     

    No, da se vratimo na priču – Vanessa Nakate. Jedna od aktivnijih afričkih glasova za poboljšanje klimatske krize, osnivačica grupe „Youth for Future Africa“ i „Rise Up“ pokreta, koja je inspirisana Gretinim pokretom povela štrajk ispred parlamenta u Ugandi, protestujući protiv sveopšte letargije koja vlada. Drži predavanja, u prvoj liniji protesta je, bori se za zaštitu kišnih šuma u Kongu. Mlada, aktivna i osvešćena. Gretin pandan, samo u Africi. U skladu s tim, pet predstavnika „Fridays for the Future“ (ona, Greta, Loukina Tille, Luisa Neubauer i Isabelle Axelsson) pojavili su se na zajedničkoj novinarskoj konferenciji u Davosu, ali kako se naknadno ispostavilo Vanessa kao da i nije bila tu jer o njenom pojavljivanju, kao ni o bilo kom drugom ne-evropskom glasu, gotovo da nije bilo ni reči, i kada je Associated Press objavio zvanični članak sa samita prikazana je fotografija aktivista ali bez Nakate koja je bila kropovana.

    Nakon toga Vanessa je javno postavila pitanje koje se svodi na “ja se izvinjavam, ali zašto me nema na fotografiji?” i upućeno joj je izvinjenje i objašnjenje da je stvar bila pitanje kompozicije, da nije bilo nikakve loše namere u ovom činu i da je isečena sa fotografije, samo zato što je zgrada iza nje smetala. Zapravo izvinjenje je bilo upućeno “afričkoj klimatskoj aktivistkinji” što stvar čini još gorom, pošto očigledno nije bitna kao ostali da bi se njeno ime znalo. “Srećom”, nisu svi mediji bili u AP fazonu, pa je bilo onih koje nije briga “za kompoziciju” i postavili su fotografiju u celosti, i koji “znaju” kako se mlada aktivistkinja zove, kao na primer Rojters, šteta što je to znanje pogrešno, pa je kod njih Nakate identifikovana kao zambijska aktivistkinja Natasha Mwansa. I to nije prvi put da se ovako nešto događa. Model Adut Akech je nedavno na svom Instagramu podelila slično iskustvo i objavila fotografije iz australijskog magazina “Who” u kom je bio intervju sa njom ali se na najvećoj fotografiji nalazila druga osoba, to jest Flavia Lazarus.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580393097824544.jpg

     

    Rečju, zapadni svet je često pretenciozna, samozaljubljena neznalica, kojoj je sve što nije ona daleko manje vredno i iako, treba biti veoma pažljiv sa bilo kojim etiketama i kategorijama, ne može da se ne pokrene pitanje diskriminacije i rasizma, jer deluje gotovo nemoguće da je sve ovo slučajnost i da bi danas, 2020, bilo ko ko radi u medijima, na ovom nivou, mogao sebi da dozvoli da ne razmišlja o činjenici da bi ukloniti jedinu aktivistkinju afričkog porekla sa grupne fotografije moglo biti problematično. U stvari, još gore je ako jeste slučajnost jer se samo potvrđuje ingorantnost, arogantnost i egocentričnog Zapada, i Adut i Vanessa su veoma složne da se to ne bi desilo belkinji. I verovatno i ne bi, kao što i nije. Jel se seća neko da je recimo Bella Hadid ikada potpisana kao Gigi ili obrnuto, ili uopšte da je neka belkinja/belac zamenjena drugom? Ne ni s ove strane.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580393097920901.jpg

     

    Nakon Vanessine reakcije fotografija je (gde je bilo moguće) zamenjena onom gde je ona u sredini, što je prema rečima aktivistkinje još gore jer znači da su imali i drugu fotografiju ali su odabrali onu, kao i da odjednom zgrada više nije problem. “Tako da ne, ne verujem u njihovu izjavu ili izvinjenje”, izjavila je aktivistkinja iz Ugande. Iskreno, ni mi, a verovatno ni niko drugi ko je upoznat sa celokupnom, mnogo širom problematikom. Bilo je i onih koji su “razumeli” problem i posavetovali je da sledeći put stane odmah u sredinu, što udziže situaciju na još bizarniji, tragi-komičan nivo gde bi se od potencijalnih budućih “izbacivanja” sa slike zbog estetskih ili ličnih uverenja, trebalo boriti strateškim odabirom pozicije? Sistemom: prihvatam da ćete me izbrisati ali ću barem stati tako da ne možete? Ne, ne, ne, i ne. Nego time da se svaki put ovakva situacija iznese na videlo, pa da ideja o brisanju bilo koga ne bude nikada prihvatljiva, ni opcija, i uz nadu da će i oni koji to rade “slučajno” valjda početi malo da razmišljaju. Pričati glasno i da se niko ne ućutkuje, pogotovo ne oni koji najmanje čine štete ali su najviše ugroženi, jer kao što je i Greta na UN konferenciji skrenula pažnju: “Zbog ljudi sa globalnog juga, i posebno zbog zajednica urođenika, se borimo, jer moramo da ispričamo njihove priče. Radi se o njima. Mi govorimo o našoj budućnosti, a oni o svojoj sadašnjosti.”
    Slučaj je “zatvoren” time što je Vanessa rekla da ju je događaj lično povredio, ali joj je na neki način i drago što se dogodio jer je skrenuo pažnju na aktiviste u Africi. “Možda će mediji obratiti više pažnje na nas generalno, ne samo kada smo žrtve klimatskih, prirodnih katastrofa. Niste samo obrisali deo fotografije. Obrisali ste kontinent.”

    Kako beše, nema klimatskih promena? Nema, isto kao što nema ni rasizma i diskiriminacije. I nema stvarno… za one koji biraju da veruju u to.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: