Lizzo je održala kratak “kurs” o sreći i evo šta treba zapamtiti

    27.11.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/COVER_lizzo_sreca.jpg

    Problemi, tuge i nesigurnosti mogu da se dele na manje i veće. Ima onoga što nas kratko muči pa prođe, onoga što nikad ne prolazi, onih teških dana ili teških stanja. Ima svega, a svi prilično dobro znamo da napravimo razliku po kojim pitanjima smo akutno a po kojim hronično nesrećni. Ono gde pak nema deljenja jeste na one koji “imaju” i one koji “nemaju” prava da budu tužni ili nesrećni, i to je prilično dobra lekcija na koju nas je pre neki dan podsetila Lizzo. Žena koja ima toliko energije, snage, sigurnosti i harizme da verovatno svima spada u top pet figura koje nam odmah podignu i raspoloženje i vrate veru u sebe. Ne samo što deluje kao da nema tog problema koji bi nju mučio (a ako se baš pojavi, da ga onda reši dlanom o dlan) nego što svojom pojavom i stavom, podseti da mi isto to možemo. Ipak, baš ta Lizzo je nedavno pokrenula dosta važnu temu i to potpuno neočekivano, rekavši svojih 11.3 miliona pratilaca na TikToku da “možeš da budeš najkul, najbogatija osoba ikada ali da to ne kupuje je***u sreću. Novac ne kupuje sreću”.

    U prevodu, i bogati plaču iliti “nije sreća para puna vreća, to znaju oni što je imaju” što bi rekao Dino. E, sad, ruku na srce o tome valja dodatno diskutovati jer o “novcu koji ne rešava sve” najčešće pričaju oni koji ga imaju. Mi ostali to takođe znamo, u teoriji, ali nekako počinjemo i završavamo dane zarobljeni u finansijskim loopovima, poslovima koje manje ili više volimo i neprestanom radu, razmišljajući kako ćemo sve da platimo i da li ćemo imati novca do kraja meseca, jer nam na kraju dana taj novac ipak obezbeđuje egzistenciju i nešto malo bonus radosti kao što je po koje putovanje ili krpica. Sreća svakako da nije u finansijama, ali sasvim je izvesno da tek nije u besparici ili krpljenju. Međutim, nije Lizzo ni pričala o tome. Takva kakva jeste, sasvim je izvesno da je i sama svesna da je sigurno lakše proživljavati egzistencijalnu krizu i boriti se sa pitanjima smisla negde na Bahamima u resortu nego u iznajmljenih 40 kvadrata, ali jeste pričala o tome da to što deluje da je nekome super, ne umanjuje niti diskredituje osećanja i stanja te osobe koja ima apsolutno jednaka prava da joj bude loše.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/1606488596085854.jpg

    ‘Slava samo stavlja uveličavajuće staklo na sranja sa kojima se već nosite. I ako je nešto baš sjebano, postaće samo uveličano i nećeš moći da pobegneš od toga” rekla je Lizzo skrećući pažnju na to kako je obrni okreni izuzetno nezahvalno boriti se sa bilo kojim problemom, teškom situacijom, zavisnošću, a to postaje i dodatno komplikovano ukoliko si poznat jer je devalvacija osećanja i problema poznatih veoma česta. Nama “običnim” ljudima često ne deluje mogućim da bilo ko sa nekoliko miliona na bankovnim računima i svetskom slavom stvarno može da oseti šta znače težak život i stvarni problemi. I ne može naravno da razume jedan dobar deo naših svakodnevnih problema, ali depresiji, ličnim nesigurnostima, i manjku samopouzdanja se u račun ne gleda, i prate nas ma koliko da smo visoko na lestvici.

    Pravo da se osećamo samo danas bezveze i izgubljeno, ili inače, imamo svi, nebitno da li je neko poznat kao Lizzo, ili nam samo deluje da vodi super život i da je sve potaman, ili sasvim pouzdano znamo da nije baš. A to što nekome izgledamo jako uspešno, snažno, ostvareno ne znači i imperativ da se konstantno tako osećamo i ponašamo.

    Ali u tome postoji jedna stvar koja nas objedinjuje sve, koja se, kako Lizzo kaže, zove: neprestani rad na sebi. Svesnost, da se mora pažljivo prema sebi i da svi imamo prava da tražimo pomoć ma kako drugima iracionalno delovalo zašto nam je uopšte potrebna. Tu nema ničeg sramotnog. To je ono što je Lizzo nazvala revolucionarnim. Otkriće da si za svoju sreću odgovoran samo ti sam, a da se do nje dolazi teškim radom. Na sebi. I da se do sreće ne dolazi ni uz dolare, ni uz partnerstvo, ni uz uspeh. Već “moraš jednostavno samo da ga odradiš. Da odradiš unutrašnji posao, da radiš na sebi, jer bez obzira na to gde se nalaziš i koliko si uspešan, tvoji problemi će uvek da te progone, kao duh. I ja radim na svojim, samo danas nije dobar dan. I želim da svi znaju da je sasvim okej imati loš dan sve i onda kad drugi ne razumeju zašto”.

    Saznaj više:
    Povezani članci: