Nekoliko jednostavnih aktivnosti da razdrmate svakodnevicu ukoliko osećate da živite dan mrmota

    19.09.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/groundhog-day-cover.gif

    Rutina. Ta kratka i čudna reč o kojoj niko ne zna šta da misli. S jedne strane nam je neophodna, jer život bez nekoliko osnovnih pravila koja se ponavljaju ume da zadobije previše fluidne dane i iskrivuda u fristajlu, dok s druge, previše rutine čini da se osećamo zarobljenim u sopstvenom životu. Čitava priča sa pandemijom je samo dodatno zakomplikovala ove odnose i dok se leto sada i kalendarski približilo kraju čini se da kolektivno nismo ništa bliže razumevanju šta “novo normalno” treba da bude, i da se još uvek, od marta pa do sada vrtimo po sličnim krugovima sluđenosti. U tim krugovima monotonija, i neverovatna sličnost dana su nešto što nas neizbežno prati, i ukoliko osećate da sve u svemu živite jedan veliki Dan mrmota i da se kao Bill Muray zapravo svaki dan budite u istom danu, predlažemo nekoliko aktivnosti koje možete da isprobate i razmrdate dane.

    Izađite iz kuće

    Zvuči smešno i veoma “captain Obvious”, ali ukoliko ste još uvek na modelu rada od kuće to i te kako treba iskoristiti. Umesto što se svako jutro javljate iz svog home officea, pokušajte da barem s vremena na vreme promenite seting jer već sama promena okruženja može i te kako da pomogne da se napravi refokus i napune baterije. Idealno, to pomeranje bi moglo da podrazumeva i rad iz nekog drugog grada ili države na mesec dana, ali kako nemamo svi te mogućnosti, dovoljno je samo razmišljati u pravcu: gde mi je prijatno i imam internet? To može da bude kuća na selu, ili kafić na reci ili ceo dan u prirodi. I da, čak je i samo jedan takav dan nedeljno dovoljan da stvari izgledaju malo svežije.

    Čitava priča sa pandemijom je samo dodatno zakomplikovala ove odnose i kako se leto sada i kalendarski približilo kraju čini se da kolektivno nismo ništa bliže razumevanju šta “novo normalno” treba da bude.

    Vreme za nešto novo

    Ne postoji bolje vreme za izlazak iz zone komfora nego što je to sada. Stvari su se koliko toliko vratile u normalu ali svi još uvek živimo sa utiskom propuštenosti, i ne postoji bolji lek za to od eksperimentisanja sa novim hobijima, treninzima, dnevnim praksama. Ako ništa drugo, ovaj period nas je naučio prilagođavanju i korišćenju maksimuma u vremenu koje imamo, pa tako mnoge nove aktivnosti ne samo što će biti dnevno osveženje i učiniti da malo razlikujemo utorak od srede, nego je i sjajna prilika da se upoznaju novi ljudi i novi krug istomišljenika, ili barem onih koji uživaju u sličnoj aktivnosti. Penjanje, tango, streličarstvo, boks, ali su jednako korisne i neke solerskije varijante kao što su online časovi crtanja. Idite u muzeje ako niste dugo, izgubite se u novim knjižarama i novim naslovima, ili pak svakodnevno pravite nove trase po gradu kojima ćete ići umesto ustaljenih.

    Meditacija

    Kao što svaki dan izdvajamo vreme da operemo zube ili se našminkamo, na isti način treba izdvojiti vreme i da se magla u glavi malo raščisti i napravi prostor za fokusirano disanje. Sedite udobno, zatvorite oči i udišite na nos brojeći do 7, izdišite na usta brojeći do 11. Ponovite 6,7, puta, u sveukupnom trajanju od dva minuta a meditacijske aplikacije kao što su Headspace i My Life mogu da pomognu, i svesno disanje učine divnim delom dnevne rutine. Skloni smo da previdimo najjednostavnije dnevne i životne stvari i radnje, a neretko se baš u njima krije sva životna mudrost koja nam je potrebna. Izdvojte dva minuta samo da osvestite sebe i svoje postojanje i sve će izgledati dosta drugačije.
    Pored svesnog, fokusiranog disanja vođena meditacija može da bude sjajan vid otpuštanja negativne energije a aplikacija Calm ima meditacije idealne za jutarnju rutinu koje mogu da pomognu u pripremanju uma za hektičan dan koji je pred nama i smanjenje stresa i anksioznosti.

    Skloni smo da previdimo najjednostavnije dnevne i životne stvari i radnje, a neretko se baš u njima krije sva životna mudrost koja nam je potrebna.

    Nabavite light box

    Kako u poslednje vreme većina pati od nekog oblika poremećaja sna neophodno je posegnuti za najjednostavnijim i najdostupnijim rešenjima. Možda deluje malo besmisleno, ali svetlo i te kako pomaže mozgu kada su u pitanju san i uspavljivanje, i dokazano je da korišćenje light boxa pomaže u smanjivanju umora i poboljšava raspoloženje. A takođe je veoma korisno oruđe za sve one koji pate od sezonske promene raspoloženja tokom jeseni i zime. Ako ovim benefitima svetla pridodamo činjenicu da light box možemo da koristimo i kao prostor da sami sebe podsetimo na neke značajna motoe i životne poruke, onda dobijamo pun paket dobrog raspoloženja.

    Započnite “energetski dnevnik”

    Dnevnik je svakako preporučljivo voditi, budući da u svom ludilu zahteva i potražnji, on predstavlja vreme i prostor koji je samo naš i u kom možemo (i treba) da kažemo sve što imamo. Ukoliko to ne činite, valjalo bi početi, i u bilo kojoj formi zapisivati svoje misli i ideje, a ukoliko već da onda mu pridodati i ovaj koji može da isprati na šta nam odlazi najviše energije. Nešto slično kao što nas telefon obaveštava o konzumaciji vremena na nedeljnom nivou i sadržajima u koje smo ga usmerili, važno je da i sami razumemo gde trošimo najviše energije, svesno ili ne. Zato je sjajna ideja napraviti listu dnevnih aktivnosti i rangirati ih prema prioritetima i utrošku fizičke i emocionalne energije. Dnevnik može da pomogne da analiziramo sopstveno ponašanje i napravimo mnogo bolje odluke kako najbolje provesti vreme. A takođe su i velike šanse da će nam dokazati da neke aktivnosti, kao recimo skrolovanje Instagramom sagoreva previše emocionalne energije a ne daje ništa zauzvrat.

    Nešto slično kao što nas telefon obaveštava o konzumaciji vremena na nedeljnom nivou i sadržajima u koje smo ga usmerili, važno je da i sami razumemo gde trošimo najviše energije, svesno ili ne.

    Pomoći drugima

    Odrediti jedan dan u nedelji koji će biti posvećen drugima, bilo tako što ćete biti deo neke volonterske zajednice ili pomagati nekome u zgradi ili nekome u porodici ko nije u mogućnosti sve sam da obavi. Kada dani pomalo izgube smisao i poentu, lepo je doneti ih nekome drugom, biti od korisit i raditi nešto za kolektivno dobro, ili dobro nekoga ko nismo mi sami. Jer okretanje drugima, a ne zatvaranje u sebe, istina zahteva malo prilagođavanja sopstvenog vremena, i zaboravljanje na urođenu sebičnost, ali je zato i veoma korisno za sve i ultimativni čin posvećenosti i ljubavi. A ako išta ima smisla onda je verovatno u tome.

    Saznaj više:
    Povezani članci: