Umetnost laganog življenja

    13.11.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/slow_living_cover.jpg

    Možda mislite da stvari ne mogu da postanu usporenije više nego što već jesu u 2020-oj, godini u kojoj je odlazak do radnje na uglu postao novi izlazak u klub. Ali, ovaj put usporavamo iz pravih razloga. Zato što je istina da je bilo neophodno da pritisnemo kočnicu u nekim poljima života, daleko pre nego što je pandemija nastupila. Kako smo sve svesniji globalnog zagrevanja i klimatskih promena, veoma je jasno da život ne može da se vrati u stari hektični ritam. 

    U svetu punom zečeva, treba više da učimo od kornjače. Od načina na koji kupujemo i putujemo preko prijateljstva i ljubavi ovo su svi načini na koje možemo da pređemo u sporiju traku sledeće godine.

    PRIDRUŽITE SE POKRETU PROTIV BRZE MODE

    Morate biti baš nenormalno spori da propustite vesti: moda je u haosu. Sa kolosalnim stopama karbonskog otiska, nehumanom proizvodnjom i preko 350 000 tona odevnog otpada godišnje, što je dovoljno da prekrije celu površinu UK, moramo malo da usporimo pre nego što bude prekasno. Tako da, kupujmo manje. Pametnije. Prvo idite u second hand ili vintage shopove, pre nego što kupite novi komad. Pokušajte sa opcijama poklanjanja ili deljenja stvari, ili aplikacijama kao što je Nuw. Ipak, najbolji look od svih je dobro staro strpljenje tako da uopšte nije loša ideja vratiti se na šivenje ili izradu po porudžbini. U svetu već postoje mnogi brendovi poput Birdsong London, Mary Benson i Olivia Rose The Label koji smanjuju otpad tako što rade po narudžbini samo one komade koji su već poručeni. I da, u svim tim varijantama ćete možda morati da čekate par nedelja ali to ima i svoju dobru stranu. I to nekoliko njih zapravo: komadi su prelepo urađeni, krojevi savršeno odgovaraju, i nose se dugo. Za dobre stvari je potrebno vreme.

    PUTUJTE U SLOW-MO

    Dok patimo i kukamo za ovogodišnjim otkazanim odmorima, novi duh avanture je u vazduhu. “2020. nas je sve primorala da usporimo i u mnogome promenimo svoje navike”, rekao je Tom Dixon, ko-osnivač luksuznog glamping biznisa Canopy & Stars. Kompanija je ove godine imala najuspešnije leto u celoj desetogodišnjoj istoriji svog postojanja, zahvaljujući potrebi za svežim vazduhom i činjenici da su svi bili primorani na staycation tip odmora ove godine. “Sada više nego ikada pre, gosti tragaju za odmorima koji im pomažu da se dobro osećaju, ali i kroz koje mogu bolje da razumeju prirodu i načine na koje možemo bolje da se brinemo o njoj” dodaje Tom. Ukratko: nema više uskakanja na najjeftiniji let po sniženim cenama da malo na brzinu pocrnimo gde god nas put nanese. “Mislim da ćemo se vratiti na nekadašnje vidove putovanja, što će i obogatiti samo putovanje” rekla je Anna Hart spisateljica i putnica u potrazi za što održivijim vidovima putovanja. I dodala:

    “U 2021. ćemo ponovo otkriti destinacije do kojih može da se putuje kolima, vozom ili brodom, i odlazićemo na putovanja ređe, ali na duže. Internacionalni letovi će postajati sve ređi u individualnim planovima. I stvarno ćemo mnogo, mnogo više voditi računa kako trošimo novac shvatajući da je svaki potrošeni dinar deo ulaganja za sva ona mesta koja želimo da obiđemo u narednih pet godina”.

    TECH PAUZA

    Uskoro će društvo početi da se deli na dva tabora. Na one koji su na dopamin detoksu, i one koji tek treba da odgledaju “The Social Dilemma”. Netflixova doku-drama nas je dobrano prodrmala i potvrdila istinu koju smo predugo izbegavali da prihvatimo- da su društvene mreže izuzetno problematična stvar. Od toga što menjaju hemiju u našem mozgu, preko sve manje pažnje do konstantnih borbi koje vodimo tamo ili podrške koju dajemo i dobijamo, a sva ta besplatna validacija dolazi sa previsokom cenom. Želite početnički vodič kroz “dobru digitalnu higijenu”? Kupite stari budilnik. Eksperimentišite sa brisanjem aplikacija na nedelju dana, ili se pridružite aktivistima Venetia i Max La Manna u #Offline48 izazovu, koji je baš tako jednostavan kao što i zvuči. Biti bez interneta 48 sati. Dajte svom telefonu i sebi vikend pauzu. Obećavamo vam, nećete ništa propustiti.

    YOU CAN’T HURRY LOVE”

    Naši telefonu su i naše ljubavne živote pretvorili u igricu. Iako ideja o pogledima koji se susretnu preko gužve u baru zvuči prilično retro i daleko, moderno dejtovanje i svajpovanje nam ne pomaže mnogo i ne radi ni za čije samopozudanje. Bilo ko ko muči muku i sa odabirom sendviča za ručak zna da previše izbora može da bude opterećujuće i da nas ostavi sa osećanjem konstantnog nezadovoljstva. Pored fenomena kao što su ghosting, benching, breadcrumbing i ostalih toksičnih oblika odnosa za koje još uvek nemamo termin, danas je izuzetno česta i zasićenost aplikacijama zbog kojih sve više čeznemo za dobrim, starim, analognim povezivanjem. Prema istraživanju dejting aplikacije Bumble sprovedene u maju ove godine, 55% korisnika aplikacije je u potrazi za “vezama koje imaju malo više smisla” nakon karantina, gde 43% njih kaže da žele da provedu više vremena dopisujući se i upoznajući osobu pre nego što se nađu irl. 

    čini se da čak i na aplikacijama osmišljenim za brzo sparivanje, težimo sporijem ritmu i većoj posvećenosti i želimo da stvarno upoznamo sagovornika. Uostalom, u prilog “kvalitet ne kvantitet” teoriji ide i relativno nova francuska aplikacija “Once” koja ima limitaran broj novih matcheva koji mogu da se ostvare dnevno na, kao što ime i sugeriše, jedan. Jedan ali vredan. très chic!

    IZDVOJITE VREME ZA KUVANJE

    Za mnoge srećnike koji su imali višak slobodnog vremena u danima karantina kuvanje je postalo svetla tačka za eksperimentisanje, zanimaciju i uživanje. Mnogi su imali vremena da skinu prašinu sa starih sveski i knjiga sa receptima, i zaista karamelizuju luk i shvate koliko je toga neotkrivenog u ovom sektoru i koliko je naš odnos prema hrani na dnevnom nivou postao užurban i nekvalitetan. U međuvremenu svetska prehrambena industrija vapi za usporavanjem, budući da 1/4 ukupnog planetarnog karbonskog otiska dolazi od onoga što nam je na tanjiru. Tako da, i menija što se tiče fokusiraćemo se u budućnosti na lokalnu, sezonsku hranu i namirnice, i smanjivanje otpada. Širom sveta je sve više inicijativa kao što je Oddbox koji „spašava“ voće i povrće koje je „previše ružno“ da se nađe u supermarketima. Ishrana koja se bazira na povrću i biljkama će postati sve popularnija kako je i Sir David Attenborough urgirao da prestanemo sa ovolikom upotrebom mesa u ishrani u ime dobrobiti planete, a biće i sve primetnija popularnost fermentisane hrane koja je dobra za stomak kao što su kimči, miso i kombucha.

    RADI MANJE, ŽIVI VIŠE

    ‘Slow work’ koncept je nešto o čemu tek treba više da se priča i što podrazumeva reevaluaciju načina na koji pristupamo našim od 9 do 5 poslovima. Ili od svitanja do ponoći poslovima, što je slučaj mnogih.

    “Uticaj 2020- virus, recesija, rad od kuće, nedostatak pomoći za mnoge zaposlene roditelje- je veoma naoštrilo ljudima čulo za prioritete“ rekla je Cate Sevilla, autorka knjige „How To Work Without Losing Your Mind“ koja izlazi u januaru 2021. “Napredak u karijeri i sledeći važan korak u istoj više nisu fokus. Naše fizičko i mentalno zdravlje i naši odnosi već jesu.“ Ako nas je karantin ičemu naučio onda je to da ne biramo posao pre sreće i zadovoljstva. “Ključ za usporavanje stvari nije samo „postaviti“ jasnije granice svog vremena i energije nego ih zapravo i primeniti“ savetuje Sevilla. “Reći glasno šta je problem, reći „ne“ kada je potrebno i istaći svoje potrebe, su sve veliki i važni elementi odolevanja hiperprodukciji“. Tako da, u 2021. nema više mejlova nedeljom uveče niti izgovaranja „nemam vremena“ ponosno kao da je u pitanju dodela nagrade radniku godine. Nema više pregorevanja na poslu, i jedina stvar koja može da izgori sledeće godine je sveća pored kade dok uživamo u kupki i opuštamo se.

    Ovaj članak je prvobitno objavljen na buro247.com

    Saznaj više:
    Povezani članci: