Probijanje granica: Dokumentarac o atletičarki Sha’Carri Richardson koji je producirao Virgil Abloh

    27.01.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/01/shacarii_cover.jpg

    Ona je 21-godišnja američka atletičarka. U aprilu 2021. godine postala je šesta najbrža žena u istoriji sa rezultatom od 10.72 sekundi na 100 metara. Ona je Sha’Carri Richardson i uskoro izlazi dokumentarni film o njoj, čiju produkciju je radio Virgil Abloh.

    Svet je bio impresioniran ovom mladom devojkom, njenim talentom i trudom, ali i izgledom s obzirom da uvek ima nadograđene nokte, trepavice i kosu. Ova sprinterka smatrala se glavnom favoritkinjom za zlatnu medalju u Tokiju, dok nije bila diskvalifikovana na mesec dana pre početka Olimpijade. Naime, Richardson je neposredno nakon američkog prvenstva i kvalifikacija, gde je osvojila prvo mesto, bila pozitivna na marihuanu. Bilo joj je zabranjeno, od američke Antidoping agencije, da se takmiči mesec dana i poništena joj je pobeda kojom se kvalifikovala. Iako se tridesetodnevna suspenzija tehnički okončala tokom tokijskih Olimpijskih igara, Američko atletsko udruženje odlučilo je da je ne uvrsti u svoj tim. Ovo je pokrenulo, čini se večitu, raspravu o zabrani upotrebe marihuane u olimpijskim sportovima.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/01/1643362696354563-scaled.jpg

    Upravo je to tema nadolazećeg mini dokumentarnog filma, pod nazivom „Sub Eleven Seconds.“ U pitanju je intimni pogled na celokupni proces, od diskvalifikacije do smrti njene majke u junu prošle godine, vesti za koje je saznala od novinara i koje su je dovele do emotivnog kraha. „Sub Eleven Seconds“ obrađuje temu razmišljanja o vremenu, gubitku i nadi, te je poetsko oslikavanje pohoda Sha’Carri Richardson na kvalifikacije za Olimpijadu.

    Richardson je rođena 2000. godine u Dalasu, Teksasu. Odgajila je ju baka, a još kao tinejdžerka je osvajala brojne medalje. Studira na Državnom univerzitetu Luizijane. Na istom je samo napredovala u sprintu, a ostalo je istorija. Otvoreno se autovala kao lezbejka na društvenim mrežama.

    Kratki dokumentarac o Sha’Carri režirao je Bafic, a izvršni producent bio je pokojni Virgil Abloh. Film je premijeru imao nedavno na Sundance festivalu. Uz kupljenu ulaznicu, film može da se odgleda na Sundace platformi do 30. januara, ali se iskreno nadamo da ćemo moći da ga pogledamo i na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma u Beogradu. 

    „Vreme je moj blagoslov i moje prokletstvo“, rekla je jedna od najbržih žena na svetu u pomenutom trejleru. „Na stazi, ja sam blagoslovena da mogu da trčim brzo. Ali van staze, vreme me je prevarilo. Ne znaš kada nešto ili neko može da ti bude oduzet. Svi imamo različite borbe. Ali da stavim masku, da moram da idem pred svet i stavim masku i krijem svoj bol, kao, ko si ti? Ko sam ja da ti kažem kako da se nosiš sa bolom ili sa borbom koju nikada do sada niste vodili?, istakla je američka atletičarka.“

    „Izvinjavam se zbog činjenice da nisam znala kako da kontrolišem svoje emocije ili da se nosim sa njima tokom tog perioda. Nemojte me osuđivati. Ja sam samo ljudsko biće… Jednostavno se desilo da malo brže trčim.“

    Pored probijanja trkačkih rekorda, Richardson je poznata i po tome da se takmiči u kompletno glamuroznom stajlingu. Perika, dugački nadograđeni nokti optočeni dijamantima i nadograđene trepavice – iako odbija da bude definisana ovakvim izgledom. „Bez obzira na to koja je boja moje kose, koliko su mi dugački nokti, koliko sam iskrena, moj talenat priča sam za sebe. Kada izađem na stazu, nije bitno kako izgledam ili koje boje je moja koža. Ukoliko mogu to da uradim, uradiću – talenat govori sam za sebe.“

    Ovaj, skandal prodramao je celu Ameriku, ne samo na sportskom nivou, već i na nivou Bele kuće. Predsednik SAD Joe Biden je doveo u pitanje aktuelni zakon, mada nije pominjao njegovu izmenu. „Pravila su pravila. Svako zna koja su pravila kad ulazi u ovo“, rekao je Bajden. „Da li ona treba da ostanu takva, da li ta pravila treba i dalje da važe, e to je već neko sasvim drugo pitanje.“ I američka Antidoping agencija, telo u SAD-u koje sprovodi propise Svetske antidoping agencije, saopštila je „vreme da se preispita ovo pitanje.“

    Svakako ju je ova zabrana takmičenja i celokupna situacija bila izbacila iz koloseka, te trku Prefontaine classic, u avgustu prošle godine, završila poslednja, sa vremenom od 11 sekundi i 14 milisekundi na 100 metara. Ipak, ovo je nije moralno zaustavilo, te je jesenas izjavila da će na Olimpijadi u Parizu 2024. godine napraviti istoriju. Želimo joj svu sreću!

    Saznaj više:
    Povezani članci: