Zašto smo prestali da očekujemo da će nam leto promeniti život od kad smo odrasli?

    22.06.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/letocover_2.jpg

    Sećate se onog perioda kada je početak leta nedvosmisleno značio i spektakl, elektricitet toliko snažan da se činilo da će se planeta svakog časa zapaliti. Očekivanje u vazduhu ste mogli da sečete nožem. Baš svaki izlazak je bio iz kategorije „All Night Long“, pa čak i ako ste pošli na jutarnju kafu. Zakoračimo na rolerkoster krajem juna i grčevito se držimo dok se vozimo milion na sat sve do septembra. Ta tri meseca su u našim životima značila sve! I znate šta? Najčešće su ta očekivanja i bila ostvarena, jer smo davali sebi šansu da budemo tu, da energiju uložimo u spontane epizode koje će dovesti do ostvarenja želja. A onda… Onda završite školu, uđete u to neko novo računanje vremena, raspust postaje samo davna i divna uspomena, leto postaje „još samo jedno godišnje doba“.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/1624547279522283.gif

    Cegeri za plažu postaju veći, volja opada, SPF faktor raste, noći se skupljaju kao da ih je neko oprao na 90 stepeni. Na odmor ćemo nekada, „nazovi me za nedelju dana da se dogovorimo“, pa se dogovora setimo nekada u oktobru.Nekako izgleda da sa odraslošću ide i prestanak verovanja u letnju magiju.

    Sve to krene polako i dalje smo kul i dalje želimo da zaigramo svaku igricu koju leto stavlja pred nas, a onda malo po malo, obaveze preuzmu volan. I znate šta? One nikada ne voze ka obali. Ako njima prepustite autopilot velike šanse su da ćete ostati nasukani u gradu. I najgore od svega čak nećete ni primetiti da se nešto loše desilo. Buđenje, kancelarija, svrati po pijace, plati račune, vrati se pod klimu, proveri mejlove, zapiši sve na to do listu, skidanje šminke, pa aj u krevet, pa buđenje… Jasna vam je ova matra, ide u krug dok sve ne postane udobno, uređeno i isto! Zona komfora može biti utešno mesto za odmoriti, ali ako se predugo zadržite na tom lejzi begu života, teško da ćete sami ustati.

    Zato predlažem jedan oštar, brzi skok – u leto! U sve ono nepoznato, drugačije, novo što može doneti, možda i glupo, što da ne?! Leto je uzbudljivo i fantastično baš zato što može da momentalno sprži sve naše misli, kad živa krene da đuska oko 40. podeoka teško je ostati koncentrisan na overthinking u kome svi briljiramo. Nemojte da vas zavede ta hladna klima pod kojom sedite, pa da se leto prišunja i ode, a vi ostanete zabezeknuti. Da, može par nedelja na osunčanoj steni i tršava kosa i kapljice vode i soli koje se mešaju sa uljem. A može i baš sve drugo! 

    probajte sa vežbanjem spontanosti, govorite da kad mislite možda i nemojte posle da odustanete u napadu griže savesti. Krenite, pa gde stignete. Kad je dosadno pođite dalje, kad valja ostanite do zauvek.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/1624547343530664.gif

    Umesto glave slušajte stomak, pratite bubnjajući ritam koji izaziva da u se u malim suknjama vrtimo ceo dan. Pratite miris, nek vas vodi lajm, mojito u pola belog dana, zavarajte mozak mirisom ulja za sunčanje u gradu, sve obojite aromom Malvazije. Cilj nam je da probudimo bezbrižnost, sećate se nje? Najbolja prijateljica raspusta sredinom leta, dok vrtite iste priče, sunčate nožne prste i izmišljate kuda dalje. Dok se dani razvlače kao žvaka, a koraci se troše između keja, klupa i terasa.

    Zato predlažem laganu vežbu. Isključite misli. Sve te neprijatne šumove. Samo da se čuje zvuk pampura koji napušta bocu. Pop! I Lubenica koja puca. I da breskve niz bradu cure. Telefon odlazi na silent. Laptop neka spava kod kuće. Ne znam uopšte ko je uveo odgovornost kao must have životni stav. So wrong. Život treba biti slobodan. Promenite perspektivu. Život nas čeka da se desi! Ne obrnuto.

    Zgrabite ovo leto 2021. i iscedite sve slasti iz njega. Malo naivnog verovanja da će sve biti sjajno i da je ovo najbolje leto ikada nije na odmet. Jeste, pametniji smo sada i znamo da nije ni smak sveta ako ne bude tako, ali hajde da stvarno poverujemo da će biti. Maštanje je ionako deo strateškog planiranja. U monotoniju svakodnevice dodajte after sun kremu, presecite prugicama na svemu, dodajte raskošan kaftan, odvrnite Venus radio koji se emituje direktno sa Mikonosa, nokte obojite u tirkiz, misli isključivo u ružičasto. Preko svega obilato prelijte sunčan stav prema životu. Čaša gore za nove letnje uspomene!

    Saznaj više:
    Povezani članci: