Pretraga

U ovim podcastima ženski glas se čuje jače

U ovim podcastima ženski glas se čuje jače

Tekst: BURO.

Neke od najinovativnijih podcasta danas vode žene, a dijapazon tema koje pokrivaju je ogroman - od politike i njenog uticaja na reproduktivno zdravlje žena, preko šala na račun feminizma, do zarade i majčinstva. Ovi podcasti nastoje da svojoj publici donose iskrene i otvorene razgovore, a nijedna tema nije tabu - baš zato morate da ih poslušate.

motherhood sessions

U ovim podcastima ženski glas se čuje jače (фото 1)

Sve majke znaju koliko je ta uloga teška, izazovna i sveprožimajuća, ali ona se iz perspektive drugih svodi na menjanje pelena i neprospavane noći. Motherhood sessions fokusira se na majčinstvo iz psihološkog aspekta, kako je reč o velikom pritisku, a ipak je retko naći iskrene razgovore o tome. Dr Alexandra Sacks, poznata reproduktivna psihijatarica, sedi preko puta majki i dozvoljava nam da slušamo razgovore koji uglavnom ostaju u okvirima ordinacije. Svaka epizoda prikazuje ženu koja se bori sa nekim problemom ili pitanjem - od nesigurnosti u karijeri, preko seksa do ambivalentnosti prema samom majčinsvu. Iako se nove epizode ne emituju od marta 2020. ovi audio zapisi predstavljaju vanvremensko štivo o majčinstvu.

cheer up luv

U ovim podcastima ženski glas se čuje jače (фото 2)

Cheer up luv je lični projekat osnivačice Elize Hatch. Ona je pokrenula istoimenu kampanju nakon što joj je nepoznati tip na ulici dobacio da se razveseli (cheer up, love). Iako su njeni (muški) prijatelji pokušali da je ubede da je reč o komplimentu, Eliza je odlučila da im dokaže da nisu u pravu. U međuvremenu, shvatila je da ovaj problem ne samo da je potpuno normalizovan, već da postoji ogroman nedostatak svesti oko istog. Ona je počela da fotografiše svoje prijateljice na javnim mestima i objavljuje ih na društvenim mrežama. Uz svaku lokaciju koja je odražavala svedočenje o uznemiravanju, efekat je bio osnaživanje preživelih pretvaranjem negativnog sećanja u nešto pozitivno, a što je najvažnije, vraćanje kontrole nad iskustvom. Cheer up luv proširio se u multimedijalnu platformu, koja uključuje i ovaj podcast kao siguran prostor za diskusije o mizoginiji i seksizmu.

encyclopedia womannica

U ovim podcastima ženski glas se čuje jače (фото 3)

Dovoljno je da na dnevnom nivou izdvojite pet minuta i saznate nešto o maestralnim ženama koje su promenile istoriju. Nagrađivani podcast, Encyclopedia Womannica, donosi priče o ženama koje možda i ne znate, ali za koje definitivno treba da čujete. Za dve godine koliko podcast postoji, uspeo je da "rebrendira" preko šest stotina žena, a trenutno radi na unapređenju sadržaja. Ako još niste deo Womannica plemena, ne znamo šta čekate.

the guilty feminist

U ovim podcastima ženski glas se čuje jače (фото 4)

"Ja sam feministkinja, ali..." dobrodošlica je u The Guilty Feminist podcast, pri čemu voditelji epizode ​​priznaju trenutke u kojima su uradili ili pomislili nešto što idealna feministkinja sigurno ne bi. Nagrađivani podcast koji vodi komičarka Deborah Frances-White je svojevrsni forum podrške za diskusiju o plemenitim ciljevima feministkinja u 21. veku i licemerju i nesigurnostima koja ih potkopavaju. Podcast se snima uživo pred publikom, a ideja za isti je nastala spontano, tokom jednog od mnogih ručkova na kojima su Deborah i suosnivačica, Sofie Hegen, redovno razgovarale i razotkrivale dvostruke standarde u feminizmu. 

stuff mom never told you

U ovim podcastima ženski glas se čuje jače (фото 5)

Šta uopšte znači identifikovati se kao žensko? Autorke podcasta, Anney i Samantha, pokušavaju da odgovore na ovo pitanje istražujući sve one teme o kojima im majke nikad nisu pričale. Baza ovog istraživanja jeste feminizam i svi načini na koje oblikuje svakodnevni život žena, a epizode pokrivaju problematiku reproduktivnog zdravlja, žena u sportu i granica kao takvih. 

second life

U ovim podcastima ženski glas se čuje jače (фото 6)

Sugestivnog imena, Second life, donosi nam inspirativne priče o ženama koje su napravile ozbiljne zaokrete u svojim karijerama i životima. Epizode izlaze svakog ponedeljka ujutru - baš kada nam je inspiracija i snaga za neke lične preokrete najpotrebnija. Autorka podcasta, Hillary Kerr, je živi dokaz fenomena drugog života - karijeru je započela kao urednica časopisa u Njujorku, zatim se preselila u Los Anđeles gde je radila kao nezavisna novinarka, nakon čega je sa poslovnom partnerkom pokrenula brend digitalnih medija, Who What Wear, koji je prerastao u liniju odeće. Više od 12 godina preduzetništva kasnije, Second Life autorku ali i nas vraća u njen "prvi život" novinarke dok nam donosi priče o neustrašivim ženama.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor