Šta da čitate ukoliko volite MODU? 5 predloga koji su kao „obavezna lektira“

    21.03.2024.
    RECOMMENDED

    U koliko volite modu znate da ovaj svet nije samo o odeći, znate da je to to je živahna, složena priča koja se proteže kroz vekove, reflektujući društvene, političke i ekonomske promene. Ali pre svega, umetnost.

    Knjige koje istražuju istoriju modne industrije pružaju nam uvid u fascinantan svet dizajna, proizvodnje i potrošnje odeće. Te, ukoliko smatrate sebe „modnim fanatikom“ knjige koje smo izdvojili predstavljaju, po našem skromnom mišljenju, obaveznu lektiru. Osetite modu i modni svet uz sve njene mane i vrline.

    86a50ad2cbd56d36e03234fbcb22f1e7
    MODU edited

    VOLITE MODU, ALI I KNJIGE?

    The Fashion System – Roland Barthes

    U ovoj knjizi, autor Roland Barthes istražuje semiotiku mode, analizirajući kako odeća komunicira i oblikuje društvene identitete. Kroz prizmu lingvistike, Barthes otkriva dublje značenje koje leži iza našeg odnosa prema modi. U slučaju da ste ljubitelj pisane reči, značenja reči i njihovog porekla, ova jedinstvena knjiga objasniće vam sve o modi. Kako funkcioniše ovaj veliki sistem čiji smo deo, svakodnevno? Jedan od načina da saznate je ova knjiga.

    23060

    Deluxe: How Luxury Lost Its Luster – Dana Thomas

    Dana Thomas otkriva tamnu stranu luksuzne mode, istražujući istoriju prestižnih modnih kuća i industrije koja stoji iza njih. Kroz bogatstvo detalja, ova knjiga otkriva evoluciju luksuznog tržišta i uticaj na masovne proizvodnje na kvalitetu i estetiku. Niste znali kako funkcioniše ekonomski faktor u modi i modnoj industriji? Sada ćete saznati. Ukoliko volite modu, ovo delo je definitivno must.

    222328

    The Beautiful Fall: Lagerfeld, Saint Laurent, and Glorious Excess in 1970s Paris – Alicia Drake

    Alicia Drake nas vodi kroz zlatno doba pariške mode 1970-ih godina, otkrivajući rivalstvo između dva genijalna dizajnera, Karla Lagerfelda i Yvesa Saint Laurenta. Ova knjiga ne samo da svetljava ključne trenutke u istoriji mode, već i istražuje vezu između umetnosti, kulture i društvenih promena. Ukoliko sebe pronalazite u modi i imate željeno zanimanje, ove priče mogu vam biti od velike koristi.

    49098

    The End of Fashion: How Marketing Changed the Clothing Business Forever – Teri Agins

    Autorka Teri Agins razmatra revoluciju u modnoj industriji izazvanu sveprisutnim marketingom i potrošačkim kulturama. Kroz priče o usponima i padovima modnih marki, Agins nudi dublje razumevanje globalne trgovine odeće i njegovog uticaja na način na koji se oblačimo i izražavamo.

    Ove knjige nude samo delić bogatstva informacija i inspiracije koje se kriju iza istorije modne industrije. Kroz njihove stranice, čitatelji će otkriti kako moda nije samo površinska forma izražavanja, već i duboko ukorijenjena u ljudsku kulturu. Modu i modni svet zasigurno ćete posmatrati drugim očima.

    271509

    The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes – Dana Thomas

    U ovoj provokativnoj knjizi, Dana Thomas istražuje tamnu stranu brze mode i njen uticaj na okolinu, radnike i društvo u celini. Kroz duboko istražene priče i analize, Thomas otkriva posledice masovne proizvodnje odeće na globalnoj razini, ističući potrebu za održivim i etičkim pristupom modnoj industriji.

    Otkrijte kako su brza moda i potrošačko društvo transformirali način na koji percipiramo i konzumiramo odeću, te istražite alternative koje nude održiva moda i etički proizvedeni komadi odeće. Kroz ovu knjigu, čitatelji će se potaknuti na razmišljanje o navikama u kupovini i doprinosu globalnom problemu prekomerne potrošnje i otpada. Modu bi trebalo upoznati i iz ove prizme.

    43671670

    Foto: Amazon

    Saznaj više:
    Povezani članci: