Banksy predstavio novi anti-rasistički rad i pozvao na kolektivnu solidarnost

    08.06.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/banksy-blm-cover.jpg

    Black Lives Matter protesti su se sukcesivno širili Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i širom sveta od 25. maja kada je George Floyd ubijen od strane policije, i nakon deset dana od ubistva, moglo bi se reći da su protesti protresli svet i zapalili ga na više lokacija. Svih pedeset država u SAD se uključilo u proteste, a od nedavno i veće evropske prestonice od Pariza, preko Beča i Londona do Berlina. Ujedinjeno protiv sistemskog rasizma i policijske brutalnosti i nasilja, a u takvoj atmosferi bilo je prilično neobično ne dobiti neku reakciju od legende street art scene, i ne ugledati neki novi Banksyjev rad. Tako se pored pitanja koje su svi dugo postavljali “A gde je Kanye?” može reći da smo se svi zapitali i gde je i šta radi Banksy, pa još uvek nije osvanula ni jedna njegova intervencija?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591617431070273.jpg

     

    Tu je, vreba iz prikrajka i kako stvari stoje podrobno razmišlja o tome kakva je njegova uloga i kao umetnika i kao belog čoveka, i Banksy je juče shareovao anti-rasistički rad i stejtment koji skreće pažnju na neophodnost solidarnosti u ovakvim trenucima, ali i inače.

    Slika predstavlja memorijalnu scenu za anonimnu žrtvu, na kojoj upaljena sveća zahvata i ćošak američke zastave koja počinje da gori. Vrlo jasna simbolika i referenca na ono što se dogodilo i događa, jer u trenutnoj situaciji i trenutnim protestima zbog kojih Amerika gori, nije u pitanju samo George Floyd već i čitav niz policijski instruisanih zločina, i generalno sistemske obespravljenosti afro-američkog stanovništva. Aktivisti se takođe sećaju i ostalih žrtava afro-američkog porekla, koji su stradali od strane policije, i čija ubistva još uvek nisu dobila razrešene epiloge i dočekala pravdu, kao što je Breonna Taylor, koja je ubijena u svojoj kući u martu, i Tony McDade, trans muškarac koji je upucan dva dan aposle Floydove smrti, a na sve to Banksy skreće pažnju.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591617431035188.jpg

     

    Vizuelni rad prati i stejtment, koji je zapravo zaista veoma lična izjava grafiti umetnika, koji kao bela osoba, priznaje svoju privilegiju i deo odgovornosti u sistemu koji nije tu za ljude koji imaju drugačiju boju kože. Koji nije napravljen da svi zaista budu jednaki. “Isprva sam pomislio da treba da ućutim, i da slušam ljude afro-američkog porekla šta govore. Ali zašto bih to uradio? Ovo nije njihov problem. Moj je. Njih je izneverio sistem. Belački sistem. Kao što pokvarena cev poplavi stan ljudima u stanu ispod. Problem je sistema što je njihov život loš, ali nije na njima da ga poprave. Ne mogu to da urade- jer ih niko neće pustiti u stan iznad. Ovo je problem belaca. I ako ga belci ne poprave, neko će morati da se popne gore, i provali im u stan”. 

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: